Надбрамний корпус в Голобах

Історія

Північний фасад надбрамного корпусу садиби в Голобах Північний фасад надбрамного корпусу

Їх величний вигляд мав служити надійним захистом господарям садиби в Голобах від непрошених гостей і одночасно величним вартовим майбутнього розкішно-витонченого куточка спокою і затишку під покровом дерев вікового парку для бажаних візитерів, яких на своєму віку колишне королівський володіння бачило не мало.

Надбрамний корпус в Голобах з’явився в рамках грандіозної реконструкції садиби в другій половині XVIII століття, коли новий господар зі знатної родини, сенатор Речі Посполитої Людовик Вільга (1750 – 1797) вирішив перетворити своє нове придбання, що вже відрахував два з половиною століття свого існування, на розкішну магнатську резиденцію.

Так на світ з’явився цілий комплекс, панораму якого відкривав саме надбрамний корпус виконаний в стилі середньовічного зодчества у вигляді двоповерхового будинку з в’їзною аркою в центрі, який виконував більше декоративну, ніж фортифікаційну роль і слугував господарським потребам.

Протягом XIX століття, коли передаючись із покоління в покоління нащадків Вільгів садиба занепала з втратою палацу і значною реконструкцією флігеля в його західній частині, головна в’їзна брама фактично залишилася її єдиною первісно-недоторканою частиною.

Надбрамний корпус садиби Вільгів у Голобах Надбрамний корпус садиби в Голобах

На початку ХХ століття масивну будову надбрамного службового корпусу було переобладнано за бажанням заповзятливої господині графині Марії Михайлівни Подлевської (в дівоцтві Ронікер) під житлові потреби, проїзна арка якого була засклена з облаштуванням вхідних дверей і прибрано дерев’яний барабан з вежею-надбудовою. Фактично садибний палац Вільгів перестав існувати, їх флігель поклав на себе ці функції, а флігелем в свою чергу стала будівля центрального в’їзду.

Перетворення на житловий врятувало вцілілий під час руйнівних бойових дій Другої світової війни голобенський надбрамний і в байдужо-безгоспні радянські роки – він не тільки вистояв, а й практично зберіг за малим винятком (проїзна арка закладена, з боку зроблений вхід) свою первозданну архітектуру.

Так що в незалежну Україну колишній парадний в’їзд вступив з високо піднятою головою, що забезпечило йому в 2010-х статус головної православної святині Голоб, коли в його стінах розмістився храм святих Петра і Павла під благословенним хрестом Київського патріархату.

Архітектура

Двоповерховий цегляний, потинькованний прямокутний (18м х 12м) в плані в три вікна по фасаду під вальмовою покрівлею з заломом він є зразком парадного палацового будівництва в класичному стилі, де мінімальний декор (широкі профільовані, членуючі простір горизонтально карнизи та прості лопатки, що розбивають стіни по вертикалі) лише підкреслює суворе призначення головного охоронця спокою господарів садиби.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Волинська обл., смт Голоби, вул. Шевченко, 14.

Як дістатися

Автотранспортом по трасах М19 (Доманове – Ковель – Луцьк – Дубно – Збараж – Тернопіль – Чернівці – Тереблече), яка проходить через Голоби уздовж колишньої садиби Вільгів.

Громадським транспортом до залізничної станції “Голоби”, а потім по вулиці, що відходить від вокзалу, прямо до надбрамного корпусу два квартали або міжміськими автобусами, які прямують через селище міського типу (парк розташований уздовж траси).

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Надбрамний корпус в Голобах на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram