Церква Георгія Переможця в Голобах

Історія

Церква святого мученика Георгія Побідоносця в Голобах Церква Георгія Побідоносця в Голобах

Коли у колишнього королівського маєтку в глибинці волинської землі, історичні відомості про який зберігаються на пожовклих літописних сторінках з початку XVI століття, з’явився новий власник, останній черняхівський воєвода, сенатор Речі Посполитої Людовик Вільга (1750 – 1797), доля Голоби змінилося назавжди.

Для початку з пересічної садиби вона перетворилася на розкішний парадний палацовий комплекс з величною двоповерхової головною перлиною в оточенні цілої низки службових будівель і витонченої пишноти парку.

А в 1783-ому Людвіг Вільга навпроти спорудженого його попередником костелу в самому центрі села, там де сходяться три дороги, поруч з дзвіницею старого дерев’яного храму заклав в Голобах кам’яну церкву на честь святого мученика Георгія Переможця, яка стала продовжувачем православних традицій місцевої громади. Першим відомим її настоятелем був отець Георгій Залевський.

Дзвіниця Свято-Георгіївського храму в Голобах Дзвіниця Георгіївського храму в Голобах

Гідним продовжувачем дідівських традицій став Євстафій Вільга, який в 1835-ому оплатив для православної святині новий іконостас виготовлений живописцем Ігнатієм Квятковським (вартість – сто вісімдесят рублів). Робота художника була виконана настільки майстерно, що через шість років отець Павло Михайлович Антонович замовив йому і запрестольний кіот.

Однак з плином часу і новою модою в оформленні храмових інтер’єрів палітра Квятковського перестала задовольняти служителів храму, і за наполяганням зятя отця Павла Михайловича Антоновича, Павла Романовича Петровського, який опікувався святинею три роки після смерті настоятеля, іконостас був замінений новим в 1880-ому.

Однак на цьому модернізація храму не скінчилася – через чотири роки вже під керівництвом Іларіона Івановича Литвиновича вона перейшла в більш практичну площину – важка черепична покрівля церкви святого Георгія була розібрана і замінена бляхою з перекриттям дерев’яної стелі всередині, що дозволили зробити доходи з церковної землі (4, 63га – садибної, 81,2га – орної, 37,21- сінокіс) та пожертви парафіян.

Північний фасад церкви святого Георгія Побідоносця в Голобах Північний фасад церкви святого Георгія

Православній церкві Георгія Переможця разом з його ще більш давньою дзвіницею пощастило пережити дві світові війни ХХ століття в доповненні польської, а потім радянської окупації, остання з яких відрізнялася радикальною нетерпимістю до будь-яких проявів культу, що практично поставило саме її існування як нагадування про релігійне минулому селища під сумнів.

Так що зорю Української незалежності храм зустрів нехай і не в світлі первинного блиску (зникло цінне церковне начення, не всі з дев’яти старовинних (датувалися з 1641 по 1869 роками) дзвонів збереглися), але в досить хорошому стані, що завдяки згуртованій громаді через пару десятків років повернуло їй колишню спокійно-піднесену, натхненну красу.

Архітектура

Розташований в центрі Голоб комплекс Георгіївської церкви становлять цегляна потинькована однонавова базиліка в змішаному барочно-класичному стилі з двома симетричними вежами центрального фасаду, притвором між ними та п’ятигранною апсидою в східній частині, а також дерев’яною дзвіницею в стилі волинського храмового зодчества в південно-західному кутку.

Апсида Свято-Георгіївського храму в Голобах Апсида Георгіївського храму в Голобах

Домінантами храму (висота – 17м, довжина – 21м, ширина – 13м) звичайно ж являються дві одноярусні вежи-дзвіниці увінчані главками-маківками. Другим акцентом будівлі служить настінний живопис релігійної тематики, що покриває ніші, центральні фронтони та дзеркала простору його стін. З іншого варто відзначити вертикальне членування лопатками, горизонтальне – профільованим лобовим карнизом, коробові віконні арки та круглі “троянди” на центральному та апсидному фасадах.

Двоярусна дерев’яна квадратна в плані (сторона 6,5м) дзвінниця має висоту близько 13 м. Вона являє собою каркасний обсяг з оперізувальною відкритою аркадою, поставлений на зруб першого ярусу з широким підшаром. Чотирьохсхила покрівля з вінчальною голівкою і підшар покриті гонтом.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Волинська обл., смт Голоби, вул. Грушевського,1.

Як дістатися

Автотранспортом по трасах М19 (Доманове – Ковель – Луцьк – Дубно – Збараж – Тернопіль – Чернівці – Тереблече) до Голоб, а далі – повернути на вул. Незалежності, по якій прямувати до розвилки. Поруч з розвилкою по вул. Грушевського розташований храм православної громади Голоб.

Громадським транспортом до залізничної станції “Голоби”, а потім по вул. Вокзальній або міжміськими автобусами, що прямують через селище до вул. Незалежності, на перетині якої з вул. Грушевського розташована церква святого Георгія Переможця.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Церква Георгія Переможця в Голобах на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram