Будинок лісника в Велікоанадоллі

Історія

Будинок лісника в Великоанадольском лесу Великоанольський будинок лісника

Червона цегла, двосхилий дах, мінімальний декор – він з’явився на світ десь в останній чверті XIX століття в якості притулку старшого помічника головного лісника Великоанадольського лісу. Фактично першим його господарем на дванадцять років став тоді ще співробітник наукової експедиції Лісового департаменту В.В. Докучаєва по дослідженню причин степових посух і неврожаїв Георгій Миколайович Висоцький (1865 – 1940).

Саме з ім’ям майбутнього академіка сільськогосподарських наук Висоцького пов’язаний найвидатніший період в історії будинку лісника, бо саме в його стінах були виведені основні принци лісорозведення як науки, що грунтується на знаннях закономірностей природи. Він же в 1895-ому запропонував типи стійких степових лісонасаджень, основною породою яких виступав дуб, як маючий потужну кореневу систему стійку до посухи, і обгрунтував можливе число дерев на гектар, виходячи із запасів вологи в грунті.

Західний фасад будинку лісника в Великоанадоллі Західний фасад будинку лісника

На початку ХХ століття, коли завідувачем лісництвом був Микола Якович Дахнов (1862 – 1930), невеликий цегляний периметр поруч з офіційною резиденцією Великоанадольської дачі став його будинком, яким він продовжував залишатися аж до 1919 року, коли на українській землі була встановлена диктатура пролетаріату.

Виконуючи допоміжні функції при головній конторі лісництва, будівлю в радянський період виступала в якості житлового або господарського, а у перші повоєнні роки (друга половина 1940-х) навіть стало притулком для студентів згорілого місцевого технікуму.

За незалежної України, коли стара будівля по сусідству була пристосована під музей лісу (1991), а саме лісництво було відокремлено від навчального закладу і його контора перенесена в новобуд, будинок лісника втратив свої функції і залишився на узбіччі історії, чекаючи визнання своєї історичної ролі в становленні вітчизняної науки лісорозведення.

Архітектура

Північний фасад будинку Великоанадольського лісничого Північний фасад будинку лісничого

Одноповерховий на високому фундаменті прямокутний витягнутий периметр з червоної цегли під двосхилим дахом розташований поруч з музейною будівлею серед власного невеликого саду, який раніше крім хвойних представників (ялина звичайна, ялина блакитна колючий, ялиця одноколірна, ялівець) рясно виростали кущі троянд, бузку, смородини альпійської, айви японської.

Його головними декоративними елементами служать спарені прямокутні вікна під прямокутним і розірваним сандриками, а також фронтонні напівкруглі слухові вікна в обрамленні архівольту, виконаного технікою фігурної кладки.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Донецьк обл., смт Графське, вул. Граффа, 8.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Н20 (Слов’янськ – Маріуполь) до повороту за Новотроїцьким на Ольгинці. Далі слідувати: Ольгинка – Благодатне – Графське або Волноваха – Валеріанівка – Графське (орієнтир Лісовий коледж). На ділянці траси Благодатне – Валеріанівка, що проходить по західній околиці лісу, з’їзд біля старої водонапірної вежи, а далі через Графське до музейного будівлі, поряд з якою розташований будинок лісника.

Міжміським автотранспортом з Волновахи / Маріуполя / Краматорська, що прямує через ліс. У Графському від Лісового коледжу через селище (поворот на водонапірній башті) до колишнього будинку лісника.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Будинок лісника в Велікоанадоллі на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram