Великоанадольський лісовий коледж

Історія

Центральний навчальний корпус Великоанадольського лісового коледжу Центральний навчальний корпус лісового коледжу

Справа освоєння незайманого українського степу під ліс непідвладна одній людині. Тому славу доведення цього благородного завдання від Міністерства державного майна разом з двадцятитрирічним випускником Петровського лісового та межового інституту, Віктором Єгоровичем Граффом (1819 – 1967) по праву можуть розділити десятки тих, хто допомагав йому в 1843-ому робити ці перші важкі кроки з освоєння Великоанадольської оброчної статті площею 2570 десятин.

Крім оброчних селян в допомогу засновник Великоанадольського лісу на виконання міністерського указу від 1841 року про утворення школи лісників з селянських дітей вже через рік після початку своєї діяльності в Приазовському степу відібрав з цією метою вісім хлопчиків, четверо з яких залишилися при ньому, а інші – були відправлені в допомогу Йогану Йогановичу Корнісу (1789 – 1848) в Старобердянське лісництво.

Сквер Великоанадольського лісового коледжу в Графській Сквер Великоанадольського лісового коледжу

Хоча офіційно навчальний заклад з навчання селянських хлопчиків з навколишніх сіл лісовій справі у Великоанадолллі почало існувати лише в 1850-ому, коли був відкритий щорічний набір слухачів трикласної школи в кількості від 5 до 8 осіб. В.Є. Графф став її першим директором (за сумісництвом викладач древоведення) і головним натхненником, що забезпечило стрімке збільшення кількості учнів у трьох її класах до 120 чоловік плюс випускники залишалися ще на рік для напрацювання практичних навичок.

Так що фактично після скасування кріпосного права в 1861-ому всі роботи по висадці і догляду за флорою дачі, під ім’ям якої проходив ліс на той час в офіційних документах, виконувалися учнями школи, і лише зрідка наймалися селяни зі сторони для допомоги. Перший навчальний заклад проіснував до від’їзду В.Є. Граффа в 1866-ому.

Памятник "Мотоплуг" в сквере колледжа "Мотоплуг" в сквері коледжу

Відродив школу за двадцять два роки тодішній головний Великоанадольський лісничий Христофор Полянський, хоча і не в первісному вигляді – двокласна нижня всього з десятьма учнями в кожному з них, прийом проводився за результатами вступного іспиту серед випускників училищ. Поялянський, за сумісництвом її завідувач, викладав деякі предмети в постуленій для цього будівлі лісництва, інші читали два його помічника із вищою лісовою освітою. У визнання високого вкладу фон Граффа 24 вересня 1910 року школі було присвоєно його ім’я.

Після хаосу більшовицького перевороту 1917-ого навчальний заклад в Великоанадоллі припинив своє існування. П’ять років в його стінах була відкрита професійна лісова школа радянської молоді. Період навчання в ній знову доведений до трьох років, а крім спецпредметів введено вивчення політично орієнтованих та соціальних дисциплін. Кількість учнів в той час сягала двох сотень, включаючи спеціальний партійний клас, де навчалися сімейні віком від тридцяти до сорока років.

Зона відпочинку Великоанадольського лісового коледжу Зона відпочинку лісового коледжу Великоанадолля

З причини популярності Великоанадольського світоча знань в 1928 році він був переформований на лісовий технікум. Тоді ж були збудовані нові корпуси, оновлено матеріально-технічну базу, розширено бібліотеку. Курс навчання збільшений до чотирьох років.

1941 рік ознаменувався переходом на трирічне навчання і евакуацією студентів старших курсів в Оренбурзьку область на час німецької окупації, за дворічний період якої фактично технікум був знищений – що не вивезене, те спалене відступаючими військами вермахту в 1943-ому.

Після недовгого періоду аврального відновлення 1 лютого 1944 року лісовий технікум у Великоанадоллі знову відчинив свої двері у вцілілому будинку лісництва перед нечисленними лишеними студентами (95 осіб, з яких переважна більшість була дівчатами). В найкоротші терміни втрачене за роки Другої світової було практично відбудовано, а в 1950-х комплекс поповнився цілою низкою нових корпусів, в тому числі триповерховим навчальним і новим навчально-дослідним дендропарком. За радянський період навчальний заклад випустив понад семи тисяч лісників.

Корпус лісового коледжу в Графському Корпус лісового коледжу

Після здобуття Україною незалежності 11 листопада 2005 року технікум перетворився на Великоанадольський лісовий коледж першого рівня акредитації, хоча ще три роки він перебував у підпорядкуванні Державного агентства лісових ресурсів України до передачі Міністерству освіти, коли з 1 січня 2012 року вперше відбувся поділ лісництва та навчального закладу.

Архітектура

Зараз комплекс коледжу розташований на території близько трьох гектар розгорнутий через лісосмугу вздовж траси Валеріанівка – Благодатне і складається з чисельних трьох-, двох- і одноповерхових будівель. Причому всі вони – фактично творіння ХХ століття в стилі мінімалізму.

На території комплексу знаходяться крім навчально-практичних корпусів і гуртожитків стадіон на п’ятсот місць, сучасний спортзал, критий тир і теплиця.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Донецька обл., смт Графське, вул. Алімова, 5.

Офіціальний сайт: http://www.valk.dn.ua

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Н20 (Слов’янськ – Маріуполь) до повороту за Новотроїцьким на Ольгинці. Далі прямувати: Ольгинка – Благодатне – Графське або Волноваха – Валеріанівка – Графське. Лісовий коледж розташований уздовж траси.

Міжміським автотранспортом з Волновахи / Маріуполя / Краматорська, що пямує через ліс. Зупинка знаходиться поруч з коледжем.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Великоанадольський лісовий коледж на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram