Гоголівське училище в Маріуполі

Історія

Будівля маріупольського Гоголівського училища Будівля Гоголівського училища в Маріуполі

Коли місто-порт на березі Азовського моря в другій половині ХIХ століття активно розвивалося, і його центр поступово почав зміщуватися на північний захід, територіально віддаляючись від місця свого заснування – маріупольської Слобідки. До того ж існуюча на той час єдина двокласна церковно-парафіяльна школа не могла кардинально боротися з тотальною безграмотністю.

І хоча в 1869 власними силами містяни змогли відкрити Маріїнську школу, жителі ж околиць наголошували на необхідність отримання елементарних навичок грамотності і для своїх дітей так само. Питання зрушилося з мертвої точки після організації міського Земства і відкриття Маріупольської училищної ради – активний член останнього, І.А. Чабаненко, в 1873 році виніс на чергове засідання питання про заснування та утримання школи грамотності для передмістя, так званої “Слобідки”.

Збори училищної ради погодили дозвіл на відкриття школи з виділенням необхідних коштів, так що вже в тому ж році цей навчальний заклад відчинив свої двері перед місцевими дітлахами. Не в останню чергу нормалізацією свого навчального процесу він був зобов’язаний своєму кураторові Фрідріху Вільгельмовичу Гамперу, який забезпечив класи посібниками для наочного навчання (таблиці, картини, географічними картами та ін.) І дбав про науковий розвиток школи.

Різьблені лиштви слобідського училища в Маріуполі Різьблені лиштви слобідського училища

За десять років (з 1880 по 1891) маріупольська школа на Слобідці зарекомендувала себе як другий після Маріїнської початковий навчальний заклад з відсотком учнів, що навчалися / закінчили курс на рівні 7,64 і найбільшим числом учнів (1242 людини за вище означений період).

Високі як для периферійної школи того часу показники забезпечили світочу знань прихильність сильних світу чого – так вже в 1890-ому він отримав власну будівлю на Портовій вулиці біля Лікарського узвозу, побудовану і подаровану йому іншим піклувальником, Іваном Івановичем Найдьонова (1831 – 1907). Купцеві ця будівля коштувала шість тисяч карбованців.

Після чергової реформи освіти на початку ХХ століття для слобідського училища вище за Лікарським узвозом було збудовано нову дерев’яну будівлю, а його корпус під свої потреби вподобала реальна школа Катерининської залізниці, де навчалися діти її працівників починаючи від Волновахи і закінчуючи Маріуполем.

Училище ж, якому було присвоєно почесне ім’я М.В. Гоголя, продовжило свою діяльність з навчання дітей грамоті вже в нових стінах, але з тими ж покровителями – до самої своєї смерті його опікуном залишався син засновника, з діда-прадіда лікар Сергій Фридрихович Гампер (1859 – 1911), завдяки якому воно процвітало.

Гоголівський училище на маріупольській Слобідці Гоголівський училище на Слобідці

Після захоплення влади в Східній Україні більшовиками в наслідок перевороту 1917 року, Гоголівське училище, як і інші навчальні заклади Маріуполя, припинило свою діяльність, а його будівлю нова влада віддала як барак для розселення нових громадян країни рад.

Дивом збережений в роки Другої світової, коли практично весь центр був спалений відступаючими німцями, він продовжив тягнути своє існування в якості дешевого бюджетного житла і далі.

При цьому унікальний, чи не єдиний зі збережених в Маріуполі, пам’ятник дерев’яного зодчества подібного типу продовжує доживати свій нехитрий вік в прогресивно-цивілізованому XXI столітті, покинутий на потіху часу під байдужими поглядами своїх мешканців.

Архітектура

Різьблений декор будівлі Гоголівського училища на Слобідці Різьблений декор будівлі Гоголівського училища

Дерев’яний будинок під чотирисхилою покрівлею Гоголівського училища розташовано в центральне частини колишнього Лікарського (нині Гамперського) узвозу, що обумовлює його складний кам’яний фундамент з коробовим віконними арками в південній частині. Він має просту прямокутну (якщо не брати до уваги тамбури-прибудови з боку двору пізніших часів) форму.

Каркасний периметр асиметричного центрального фасаду декорований крім панельного підвіконного ярусу (вертикальна укладання дошки), профільованими лиштвами коробових віконних арок (центральне вікно – єдине прямокутне). Бічні ж фасади виділені частково збереженими різьбленими лиштвами вікон. Кути будівлі підкреслені дерев’яними колонами з перехопленнями та дзеркалами, а вінчають – вузький різьблений фриз і лобовій карниз, вирішені в рослинному орнаменті.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Донецька обл., м. Маріуполь, вул. Гамперський узвіз, 44а.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі М14 (Одеса – Мелітополь – Маріуполь – Новоазовськ) або Н20 (Слов’янськ – Донецьк – Маріуполь), які проходять крізь центр міста. Далі Торгова – Італійська – Гамперський узвоз, в центральній частині якого розташована будівля колишнього училища.

Громадським транспортом до Маріуполя, потім – в центр міста (зупинка “ДТСААФ”). Далі – пішки три квартали по Торговій, а потім спуститься сходами, які виходять до Гамперського узвозу в районі Гоголівського училища.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Гоголівське училище в Маріуполі на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram