Джерело Золотий колодязь

Історія

Тематично-історичний майданчик "Золотий колодязь" Тематичний майданчик "Золотий колодязь"

Фактично йому село зобов’язане своїм існуванням, адже козацька сторожа (перше поселення) на Чумацькому шляху з’явилася ще на початку 1680-х серед безкрайніх просторів Дикого Поля саме у природного джерела із солодкою артезіанською водою, якої вистачало щоб втамувати спрагу кожного козака з його прудконогим конем з числа воїнів сарматських паланки — вільні люди пришли під захист українського воїнства. Саме питанням безпеки пояснюється історичне пролягання через Козацьке джерело (перша назва Золотого колодязя) Муравського, Залозного та Солоного шляхів.

Звичайно ж з московською окупацією останніх десятиліть XVIII століття, після розгрому Запорізької Січи, у родючої, століттями вільної землі з’явилися власники, кожний з яких перейменовував маєток на свою честь від Грязновки до хутору Левшин, господар якого в 1790-х збудував для себе біля артезіанського джерела розкішний будинок.

Золотий Колодязь із своїми цілющим джерелом, що багатьма рукавами розтікається яром, фактично так і не став частиною промислового видобутку чорного золоту Донбасу — на заваді стали всі ті ж рясні ґрунтові води. Хоча станом на початок ХХ століття було зроблено кілька серйозних спроб і населення його налічувало більше тисячі людей.

Джерело Золотий колодязь на Донеччині Джерело Золотий колодязь

Переживши з великими втратами влаштований Московією штучний Голодомор, а потім нею же — Другу світову війну, в 1953 році село знов гучно нагадало про себе на сторінках історії, коли від джерела був побудований сімнадцятикілометровий водогін до Білозірського заводу мінеральної води. Саме тоді завдяки унікальному мінеральному складу води та її само-лікувальних якостей символ селища став частиною герба Добропільського району.

В 1972-ому водогін реконструювали з використанням посріблених з внутрішнього боку труб, тому світанок оновлення української незалежності два десятиліття потому він стрів у доволі непоганому стані. Це звичайно ж привабило нових господарів — підприємців. В 1998-ому на базі Білозірского заводу мінеральних вод було відкрите приватне підприємство з виготовлення та розповсюдження лікувально- профілактичних напоїв.

Високі результати: європейський сертифікат та приз “Золотий орел” (1998), знак “Довіра споживачів” (2001), диплом фіналіста конкурсу “100 найкращих товарів України — 2003”, золота медаль за результатами дегустації на виставці ALCO + SOFT 2007. Причому для поліпшення смакових якостей навколо Золотого колодязя була створена закрита рекреаційна зона.

Козацьке джерело в Золотоій Криниці Козацьке джерело

Свято тривало не довго — в 2009-ому власник втратив інтерес до підприємство було відключене від водогону за борги, хоча вода з джерела так і лишилася основним постачальником мережі Добропілля та Білозірська. З російською окупацією частини Донецької та Луганської областей України 2014 року власник заводу лишився на непідконтрольній території, що фактично заморозило майбутнє марки “Золотий колодязь”.

Однак селищна рада не залишилась осторонь цього питання — на в’їзді в село був організований тематичний куточок з елементами легендарного минулого, який приваблює відвідувачив з усієї округи, як неодмінний об’єкт паломництва до місцевого лікувального артезіанського джерела. Пізніше для розширення ареалу пам’яток схожий мальовничий куточок в новоукраїнському стилі був облаштований і в центрі Золотого Колодязя, що дозволило йому пробитися до фіналу всеукраїнського конкурсу “Неймовірні села України 2018”.

Архітектура

Артезіанське джерело лікувально-столової води "Золотий колодязь" Джерело лікувально-столової води "Золотий колодязь"

Мінеральне артезіанське джерело виходить на поверхню багатьма маленькими і головним центральним (на ньому побудовано водогін) рукавами вздовж всього яру заплави річки Грузької. Унікальне сполучення природних мінералів Сa, Na, Mg, Na забезпечує його воді лікувально-профілактичні якості, особливо що стосується захворювань шлунково-кишкового тракту, печінки, підшлункової залози та порушення обміну речовин.

Столова мінеральна вода подається з пласту глибиною більше п’ятдесяти метрів, що знаходиться в чистому районі Донбаського регіону. Саме тому вона, максимально уникнувши впливу результатів технічного прогресу двох останніх століть, дарує людям бадьорість та енергію самої природи.

Додаткова інформація

Місце розташування: Україна, Донецька обл., с. Золотий Колодязь.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі М04 (Е50) (Ужгород – Тернопіль – Хмельницький – Вінниця – Кіровоград – Дніпро – Донецьк) до Покровська. Далі Т0515 – Т0514 (Добропілля – Краматорськ – Слов’янськ – Лиман) до Золотого Колодязя.

Громадським транспортом з Покровська до центрального в’їзду до Золотого Колодязя.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Джерело Золотий колодязь на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram