Палацевий міст в Хмільнику

Історія

Палацовий міст садиби в Хмільнику Палацовий міст в Хмільнику

Арковий міст, як з’єднувальна ланка між новобудовним палацом на місці стародавнього замку Хмільника величного і парку на іншому березі Південного Бугу, був одним з архітектурних акцентів грандіозного проекту на площі в двадцять шість гектарів архітектора Івана Олександровича Фоміна (1872 – 1936) на замовлення чоловіка господині місцевих маєтностей Костянтина Івановича Ксідо (1879 – 1943).

Йому пощастило бути збудованим на відміну свого товариша з двома вежами, який так і лишився ескізним малюнком на папері замість того, щоб з’єднувати дві частини місцевого глибокого яру та сходинкових терас, що мали каскадом спускатися до нього від палацу. Зводити його почали десь між 1914 та 1915 роками, коли після побудови основних будівель черга дійшла до малих архітектурних об’єктів.

Після того, як стало ясно, що логічний ланцюг непомірні імперські амбіції московського царя – Перша світова війна – більшовицький переворот – розпад імперії двоголового орла веде до тривалої окупації українських земель червоним люмпеном в 1919-ому, заморожений проект будівництва своєї літньої палацево-паркової резиденції разом сім’я Ксідо назавжди кинула разом із іншим майном, емігрувавши за кордон.

Південний Буг поряд з мостом в Хмільнику Південний Буг поряд з мостом

Пішохідний міст через Південний Буг, так і не отримавши свого запроектованого довершеного вигляду (витончена огорожа так і не знайшла матеріального втілення), продовжив своє служіння хмільничанам в якості єднального між графським парком з двома ставами, перейменованим на честь Тараса Шевченка, та так званим Островом.

Щасливо переживши Другу світову війну 1939 – 1945 років, фортифікаційна споруда знов отримала ментальний зв’язок із центральною спорудою комплексу, невід’ємною часткою якого вона була і лишається після 1968-ого, коли палац перетворили на готель. Вона і зараз, століття після свого спорудження, продовжує нести свою високу місію наріжного елементу в просторовому рішенні садиби, попутно виконуючи прозаїчні логістичні функції.

Архітектура

Двопролітний арковий палацевий міст на кам’яному фундаменті довжиною 45м побудований з червоної цегли з подальшим обіцюванням тесаними плитами дикого каменю. Архівольти його напівкруглих арок декоровані кам’яним чітко промальованим рустом, а огорожа носить ярко виражені сліди більш пізнішого спорудження.

Додаткова інформація

Місце розташування: Україна, Вінницька обл., м. Хмільник, палацевий комплекс Ксідо / парк ім. Шевченка.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Т0610 (Любар — Хмільник — Лука-Барська — Бар — Нова Ушиця), що прямує через Хмільник в тому числі по проспекту Свободи. Далі – повернути на вул. Шевченка, на якій розташований колишній палац Ксідо, або до однойменного парку (міст знаходиться між ними).

Громадським транспортом до Хмільнику, а потім – міським, що прямує вздовж пр. Свободи до парку ім. Шевченка, з якого через Буг перекинутий арковий міст до палацу на пагорбі.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Палац Ксідо в Хмільнику на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram