Фонтан ROSHEN

Історія

Фонтан "ROSHEN" у Вінниці Фонтан "ROSHEN"

Його стародавня передісторія почалася в скромному цеху броварні Вахневського, у якого і працювало-то станом на 1863 рік всього чотири людини. Але підприємницька жилка засновника, яка також передалась по крові його синам, станом на початок ХХ століття вивела підприємство в лідери промислового виробництва Вінницького повіту з річним оборотом в сто тисяч і збільшенням кількості персоналу до 41 чоловіка.

Експропріація приватної власності, в тому числі і винницького пивоварного заводу, проведена радянською окупаційною владою в 1920 році, фактично поставила перспективне підприємство на межу виживання, бо нічого окрім патоки воно не випускало протягом дев’яти років, та і то в невеличкому об’ємі.

Водна соната головного вінницького фонтану Водна соната

Врятувала підприємство від повного зникнення перекваліфікація на кондитерське в 1929-ому, а п’ять років по тому вже почався процес розширення виробничих площ, в ході якого на старому корпусі було добудовано другий поверх для повноцінного випуску карамелі, пряників, цукерок та мармеладу.

Німецька окупація під час розв’язаної Москвою та Берліном Другої світової війни 1939 – 1945 років дещо загальмувала цей процес розвитку, але вже в 1945-ому вінницьке кондитерське виробництво знов набирає обертів і поступово відроджує втрачені технології. Пройде ще півтора десятиліття перш ніж у радянського режиму дійдуть руки до повної реконструкції підприємства, під час якої його столітні корпуси були знесені.

Фонтан з вінницької набережної Roshen Фонтан з набережної Roshen

Українська незалежність 1991-ого подарувала колишній броварні шанс на нове життя, коли п’ять років по тому вона увійшла до складу Укрпромінвесту в якості ПАТ «Вінницька кондитерська фабрика «ROSHEN», яка в наступні десятиліття перетворилася на всесвітньовідомий бренд високоякісної продукції з цілою мережею прекрасних фірмових магазинів в країні.

Головним же подарунком корпорації українцям та гостям після їхньої чарівної різноманітної солодкої продукції став світло-музичний фонтан «ROSHEN» на однойменній набережній Вінниці, який вперше осяяв нічне небо 4 вересня 2011 року, і з тієї пори не втомлюється зачаровувати серця своїх глядачів, урізноманітнюючи свій репертуар.

Мало хто пішов розчарований з цієї симфонії води, музики, руху та світла під зірками української ночі. Таке вишукано-грандіозне дійство, де кожен елемент – досконалість, а поєднання – казка, неможливо забути. Тому кожен сезон дії фонтану – це справжня подія культурного світу країни.

Архітектура

Голограма фонтану ROSHEN Голограма фонтану

Розташований вздовж русла Південного Бугу посередині між островом Кемпа та лівим берегом світо-музикальний фонтан представляє собою прямокутник 97м х 10 м, який для зручності огляду з набережної витягнутий паралельно глядацькій трибуні. При цьому офіційно він є стоянковим судном для зони плавання В3 (згідно класифікації Регістра судноплавства України), тому має документально зафіксовану водотоннажність в 170т та осадку платформи 1,36м.

При таких похідних даних фонтан має висоту центрального струменю 63м та розліт води 140м, які забезпечують насоси потужністю 780кВт. Різнокольорову підсвітку репертуару фонтану, який час від часу доповнюється новими шедеврами світової класики, забезпечують 560 підводних ліхтарів.

Додаткова інформація

Місце розташування: Україна, Вінницька обл., м. Вінниця, набережна Roshen.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Р11 (Вінниця – Немирів – Ямпіль) або по трасі Е50 (М12) (Львів – Тернопіль – Хмельницький – Вінниця – Кіровоград), а потім, не виїжджаючи на об’їзну, по вулиці Соборній до набережної «Roshen».

Громадським транспортом до Вінниці, а потім міським по вулиці Соборній до головної річки, на якій розташований фонтан «ROSHEN».

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Фонтан ROSHEN на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram