Пам'ятник Шевченку в Надвірній

Історія

Надвірнянський пам'ятник Тарасу Шевченко Пам'ятник Тарасу Шевченко в Надвірній

Фактичний прабатько всіх пам’ятників Великому Кобзареві з’явився саме на Франківщині невдовзі після смерті Тараса Шевченка (1814 – 1861) на роковини в 1860-х. Саме цей обеліск (він представляв собою білу стелу з епітафією – уривком його вірша «Схаменіться! Будьте люди, бо лихо вам буде. Розкуються незабаром заковані люди – настане суд…») біля Сокільської скелі над Черемошем став першим подібним в світі і започаткував традицію вшанування пам’яті співцеві української души в кожному населеному пункті України в цілому і Прикарпаття зокрема.

Причому Франківська область на зараз є територіальним лідером за кількістю пам’ятників Шевченкові (понад сто сімдесят), одним з яких є надвірнянська скульптурна група в самісінькому центрі міста.

Хоча пройде багато десятиліть австрійської, польської, московської окупації з їхніми одвічними намаганнями знищити всі нагадування про великі українські історію, культур, мову на підконтрольних територіях… та дві світові війни, всупереч чому народ тільки сильніше чинити опір облаштуванням Шевченківських могил за зразком Канівської, організацією груп святкування пам’ятних дат, тиском на владу з вимогами дозволу на облаштування місць вшанування пам’яті поета.

Скульптурна група "Сліпий бандурист та його поводир" пам'ятника Шевченку Скульптурна група "Сліпий бандурист та його поводир"

Передумовами появи пам’ятника в Надвірній стали повернення Україною своєї незалежності в 1991-ому та наближення 180-ї річниці з дня народження Великого Кобзаря. На оголошеному міською владою конкурсі переміг проект місцевого скульптора Василя Гурмака (уродженець села Назавизів), втілити у життя який допоміг архітектор В. Черкес.

На площі Відродження з нагоди святкування відкриття в 1994-ому були присутні чисельні нарвірняне та гості міста, а очолювали урочисті заходи президент фонду Всеукраїнського благодійного культурно-наукового товариства ім. Т. Шевченка Людмила Красицька, міський голова Михайло Капак та голова районної державної адміністрації Богдан Березицький.

З тієї пори монументальна група з Шевченком на чолі перетворився на місце паломництва та духовний осередок громади районного центру, яка збирається на середхресті (викладено бруківкою) біля величної постаті для вирішення своїх нагальних питань та особисті святкові дні, щоб закарбувати їх назавжди в своїй пам’яті, знайшовши допомогу і підтримку в мудрих пророцтвах Кобзаря.

Архітектура

Скульптурна група пам'ятника Шевченку в Надвірній Скульптурна група пам'ятника Шевченку

Надвірнянський пам’ятник Шевченкові авторства Гурмака-Черкеса – це монументальна бронзова об’ємна група, візуальним центром якої служить постать поета на облицьованому червоним гранітом квадратному (бік – 2м) п’єдесталі заввишки 5,8м. Сама центральна фігура висотою чотири метри зображає Кобзаря із притиснутою до грудей книгою у м’яко промальованному класичному вбранні того часу, яке згладжує плащ. Його непокрите чоло трохи нахилене вперед, а важкий погляд з-під насуплених брів спонукає замислитися над рядками пророчих віршів.

У підніжжя п’єдесталу на двосходинковому стилобаті ліворуч жіноча постать 2,6 метрів заввишки з розвиваючимся волоссям в простій сукні, як уособлення родючої української землі та продовження роду. А праворуч – композиція сліпий кобзар з кобзою в руках, характерно намальований із «оселедцем» на чолі, вусами та в шароварах (класичний козацький одяг), та його хлопчик-поводир, що спирається на посох слухаючи сумних пісень про важку українську долю.

Додаткова інформація

Місце розташування: Україна, Івано-Франківська обл., м. Надвірна, Майдан Шевченка.

Як дістатися

По трасі Н09 (Мукачеве — Івано-Франківськ — Львів). В Надвірній головною Соборною / Гетьмана Мазепи до Майдану Шевченка, центром якого слугує скульптурна композиція.

Міжміським автотранспортом до АС-2 Надвірної, в сусідньому кварталі від якої розташований місцевий пам’ятник Тарасу Шевченку.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Пам'ятник Шевченку в Надвірній на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram