Собор Благовіщення Діви Марії в Надвірній

Історія

Надвірнянський собор Благовіщення Діви Марії Собор Благовіщення Діви Марії в Надвірній

Ті давні уніатські традиції Надвірної, джерело яких надійно зберігається на пожовклих сторінках історичних документів датованих 1644 роком, в сучасному світі знайшли своє продовження у відносно спокійному періоді інтербеллуму ХХ століття під прапором Польської республіки – міській греко-католицькій громаді, яка за десятиліття достатньо оговталася від наслідків Першої світової війни 1914 – 1918 років, збільшилася на стільки, що їй стало катастрофічно не вистачати наявного Хрестовозвижнецького храму для відправляння служби Божої.

В середині 1930-х прийшло усвідомлення необхідності нової, бажано мурованої, церкви на честь Благовіщення Діви Марії і, що було більш важливо, згода громади на грошову і фізичну участь в цьому грандіозному проекті. Вже в 1937 році адміністративна влада санкціювала початок будівництва, первинний етап якого проводився силами самої громади (риття траншей, заготівля та доставка каменю на доринській каменоломні, перевезення цегли, виготовлення вапняного розчину, мурування фундаменту та стін).

Центральний фасад Благовіщенського собору в Надвірній Центральний фасад Благовіщенського собору

І хоча роботи вже йшли повним ходом, а наріжний камінь був освячений 27 вересня 1937-ого єпископом УГКЦ Іваном Лятишевським та деканом парафії отцем Дмитром Шевчуком, для приурочування дати народження святині до святкування знаменної події 950-ліття Хрещення Русі на вмурованій пам’ятній табличці храм виступає на рік молодшим.

Доля відпустила на його будівництво лише два роки… потім у вересні 1939 року Прикарпаття окупувала атеїстична радянська влада, котра конфіскувала весь приготований для церкви будматеріал, а на саму греко-католицьку церкву та її надвірнянський проект наклала сувору заборону. Встоялий у вогняному смерчі бойових дій остов ради хотіли перетворити на меблевий цех, потім на склад, але не склалося…

Так і простояли ці не закінчені, подекуди вмуровані на висоту чотирьох метрів стіни безхазяйними аж до 1990-х, коли на порозі свого зникнення з політичної мапи світу послабленний режим червоних окупантів дав-таки згоду на відновлення робіт зі зведення собору.

Центральна нава та трансепт надвірнянського собору Благовіщення Діви Марії Центральна нава та трансепт надвірнянського собору Благовіщення

Повернення української Незалежності 24 серпня 1991 року юридично затвердило греко-католицьку церкву та її надвірнянську парафію в правах, але на продовження будівництва згідно первинного проекту Льва Левицького (1876 – 1963) були потрібні чималі кошти (тим більше одночасно передбачалося зведення і двоповерхової плебанії поруч), що в скрутних 1990-х було величезною проблемою. Саме тому роботи розтяглися на ціле десятиліття.

Довгоочікуване свято хрещення нового храму Господнього на честь Благовіщення пресвятої Діви Марії відбулося 7 квітня 2000 року під керівництвом архієрея Коломийсько-Чернівецької єпархії Павла (Василика) при великому скупчені народу з усієї округи, бо йому випала честь стати соборним. Покрашення внутрішнього оздоблення греко-католицької святині триває і до нині, бо немає межі досконалості.

Архітектура

Плебанія собору Благовіщення пресвятої Діви Марії в Надвірній Плебанія собору Благовіщення Діви Марії в Надвірній

Симетрична тринавова базиліка сучасного типу з домінуючою центральною частиною та трансептом, подовженими хорами завершеними напівкруглою апсидою виконана в еклектичному стилі з акцентуванням уваги високими гранованими барабанами та подовженими куполами веж на порталі центрального фасаду та средохресті. Загалом проект набуває своєї унікальності не стільки завдяки уваги до мілких витончених елементів, скільки створенням масштабного образу нашаруванням різнопланових обсягів.

Головна прикраса Благовіщенського собору – центральний фасад з двома куполами-вежами по боках та трикутною із заламом лінією центрального входу оповитого триярусним архівольтом. Останній за контуром повторюють аркові віконні ніші та світлові отвори бань. З інших прикрас варто відмітити нішу зі скульптурою Діви Марії центрального розірваного фронтону, кутові лопатки, профільовані карнизи та сигнатурки витягнутих куполоподібних зімкнених покрівель із заламом.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Івано-Франківська обл., м. Надвірна, вул. Соборна, 3А.

Як дістатися

По трасі Н09 (Мукачеве — Івано-Франківськ — Львів). В Надвірній головною Соборною до храму на її початку.

Міжміським автотранспортом до АС-2 Надвірної, в двох кварталах південніше якої розташований собор Благовіщення Діви Марії.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Собор Благовіщення Діви Марії в Надвірній на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram