Мамонт та носороги Старуні

Історія

Мамонти старунського комплексу "Underhill" Мамонти Старуні

5 жовтня 1907 року назавжди змінили статус віддаленого маленького селища загубленого десь в прикарпатській глибинці між Надвірною та Богородчанами, вписавши його ім’я у всі підручники вітчизняної археології. Хоча саме поселення існувало тут з давніх-давен (знайдені рештки сімнадцяти різних VII – V до н.е.) і під цією ж назвою фігурує в документальних записах ще з 1378 року, коли було дароване Володиславом ІІ Опільським (1326/1332 – 1401) за вірну службу Некрі.

Саме тієї пам’ятної дати в місцевій копальні озокериту на глибині дванадцяти з половиною метрів робітники знайшли повністю збережене муміфіковане тіло мамонту (Elephants primigenius). Доки інформація про надзвичайну знахідку не розлетілася селом, частину унікальної шкіри підприємливі «ділки» з місцевого народу порізали собі на чоботі, чим нанесли невиправної шкоди майбутньому музейному експонатові.

Скульптури мамонтів Старунського озокеритного поховання Скульптури мамонтів Старунського поховання

Наступного дня (6 жовтня 1907 року) в тій самій озокеритній копальні, але вже на глибині 17,6 метрів були виявлені рештки (більша частина) волохатого носорога (Rhinoceros antiquitatis). Лише згодом вражаюча звістка про забальзамованих тваринах періоду палеоліту (24 тис. років) у Старуні потрапила до Богородчан, а звідти – львівських природознавчих науковців.

Коли експерти прибули на місце знахідки, роботи на цій частині виробки копальні довелося призупинити (що викликало незадоволення робітників). Знайдені рештки ж лежали просто неба, хоча завдяки тривалому періоду природної муміфікації озокеритом та сіллю за ці дні атмосферні опади на них майже не вплинули. Наукові дослідження на місці колишнього старунського прадавнього озера тривали до 25 листопада, хоча великих результатів окрім раніше отриманих (ще 7 листопада рештки відправлені до львівського музею Дідушицьких) не було.

Після Першої світової війни, коли ці українські землі опинилися під владою Польської республіки, через два десятиліття після першої знахідки, науковці знов вдалися до пошуків в районі тих копалень. Так під час досліджень 1929-ого, які проводилися під егідою Польської академії наук, були знайдені ще один муміфікований волохатий носоріг та рештки інших доісторичних тварин льодовикової доби: первісного бика, коня, сарни, песця. Більша частина цих знахідок і досі зберігається у Ягеллонському університеті Кракова.

Статуя мамонтенка історичного парку на околицях Підгір'я Статуя мамонтенка на околицях Підгір'я

На зараз із загалом знайдених на околицях селища доісторичних звірів (в тому числі чотири волохатих носорогів) та 608 пробірок із плейстоценовими безхребетними виявлені разом із мамонтом більша частина зберігається у колекції вищезгаданого краківського університету, а решта – Львівського державного природознавчого музею. Хоча українські вчені не втрачають надії на знаходження нових раритетів на місці колишнього старунського прадавнього озера з огляду на унікальний збіг природних факторів на цьому маленькому клаптику мапи світу, сподіваючись відкрити не тільки нові взірці рослинного та тваринного світу, а й знайти муміфіковані рештки пралюдини.

Надію на це дають рани на плечі і стегні першого знайденого місцевого волохатого носорога нанесені знаряддям полювання, дерев’яний спис загострений з одного боку та опалений – з іншого, що виявили поруч (науковці вважають, що поранена тварина, втікаючи від мисливців, впала у озокеритне озеро) та величезне число прадавніх стоянок (сімнадцять), сліди яких знайдені на околицях села (оснащена сучасним обладнанням україно-польська експедиція 2004 року результатів не дала).

Скульптурна група історичного парку "Underhill" Скульптурна група парку "Underhill"

А в 2007-ому на повістці денній під час проведення науково-практичної конференції з’явилася ідея створення науково-туристичного об’єкту «Парк льодовикового періоду», проект якого в тому ж році розробив Івано-Франківський технічний університет нафти і газу. В практичну площину його реалізація перейшла в останні роки 2010-х, коли в рамках парку «Underhill» були створені велетенські скульптури сімейства мамонтів в повний зріст на відгалуженні траси на Росільну та Гуту (Старуня знаходиться в глибині від авошляху південніше).

Архітектура

Фактично унікальні старунські експонати (мамонта, волохатих носорогів, первісного бика, коня, сарни, песця, 608 пробірок із плейстоценовими безхребетними) зараз можна побачили лише у краківському Ягеллонському університеті та Львівському природознавчому музеї НАН України. Новий ж тематичний парк «Underhill» представляє собою повнорозмірні статуї сімейства мамонтів (двоє дорослих, два дитинчати) в передмісті села Підгір’я.

Додаткова інформація

Місце розташування: Україна, Івано-Франківська обл., с. Підгір’я (східна околиця).

Як дістатися

По трасі Н09 (Мукачеве — Івано-Франківськ — Львів), на розвилці якої з Р38 (Богородчане – Підгір’я – Гута) розташований тематичний парк «Underhill».

Міжміським автотранспортом, що їде через Богородчане, південніше яких на розвилці на Підгір’я розташовані скульптури мамонтів.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Мамонт та носороги Старуні на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram