Миколаївська церква в Стримбі

Історія

Стримбівська церква святого Миколая Церква святого Миколая в Стримбі

Маловирогідно, щоб у селищі на жвавому з давніх-давен транскарпатському шляху між двох вершин Страгори (останній відомий ще з Х століття) не існувало християнської святині для місцевих і подорожніх у якомусь вигляді. Але нашестя східняків 1240 року, яке зруйнувало міць Київської Русі, стерли всі згадки про неї вщент. Хоча комерція швидко відновила століттями второвану дорогу між нинішніми Стримбою та Лоєвою дуже швидко, але документальних фактів тієї доби було вже не повернути.

Урочистим вступ на документальні сторінки історії селища відбувся 1596 року (з 1609 по 1670 – село Куропатви), в якості передового південного форпосту замикаючого міцний оборонний трикутник місцевих володінь магнатського роду Куропатвів (Пнів – захід, Надвірна – північ). Імовірно якийсь час селище з-за своїй близькості до двох вище названих великих населених пунктів не мало власного храму, а його громада була приписана до парафій каплиці замку, костелу чи церкви Воздвиження Чесного Хреста.

Дзвіниця комплексу церкви святого Миколая в Стримбі Дзвіниця церкви святого Миколая

Історія гарно попрацювала, щоб навіки поховати минуле дерев’яної святині вздовж автошляху Делятин – Надвірна, тому дати її заснування фахівці своєї справи називають різні і відрізняються вони майже на дев’ять десятиліть. Хоча в реєстрі дерев’яних церков України Василя Слободяна від 1996-ого вказана точна дата початку будівництва стримбівського храму святого Миколая і це 1835 рік.

Будівництво велося за проектом і під керівництвом відомого храмового зодчого Михайла Момота (зберігся надпис на одвірку з вище згаданою датою). Однак хрещення святиня під своїм нинішнім ім’ям прийняла лише через п’ять років.

Імовірно десь наприкінці першого десятиліття ХХ століття церква в Стримбі пережила реконструкцію, що не дивно з огляду на її поважний вік і такий крихкий матеріал побудови, як дерево. Однак окрім дати (1908 рік) більш детальний опис проведених робіт в документальних джерелах поки що не знайдений.

Храм святого Миколая комплексу в Стримбі Храм святого Миколая в Стримбі

Перша світова війна, що прокотися українськими землями в 1914 – 1918 роках, цієї пам’ятки дерев’яного зодчества Прикарпаття майже не торкнулася, але з огляду на природне пошкодження конструкції та рішення місцевої громади про активну участь в перебудові в 1930 – 1932 роках святиня пережила свою друге, на цей раз глобальне переродження за проектом та під керівництвом Василя Турчиняка (1864 – 1939). Його ж авторству приписують старий іконостас, який з’явився на світ два роки по тому.

На диво стримбівській перлині святого Миколая пощастило вижити у вогняному смерчі розпочатої Москвою та Берліном найкровавішої в новітній історії Другої світової війни 1939 – 1945 років і атеїстичному безумстві післявоєнної радянської окупації, щоб офіційно відродитися на порозі свята повернення української незалежності (громада зареєстрована 21 липня 1991 року).

Так почався довгий шлях повернення церкви і громади до своїх витоків християнської мудрості під захистом високо піднятого греко-католицького хреста, який несуть її парафіяльні священники. Святкуюча 19 грудня своє храмове свято, вона дочекалася свого осучаснення в другій половині 2010-х і зараз виграє в яскравих променях Карпатського сонця всіма кольорами райдуги своєї нової покрівлі.

Архітектура

Каплиця Миколаївського храмового комплексу в Стримбі Каплиця Миколаївського храмового комплексу

Розташований вздовж автошляху Делятин – Надвірна дерев’яна церква святого Миколая має некласичне розташування північ-південь з невеличким відхиленням, що скоріш за все обумовлено намаганням будівничого спланувати її периметр паралельно жвавого шляху для залучення якомога більшого числа відвідувачів з числа подорожніх.

Навіть саме її планування суперечить традиційному гуцульському зодчеству – тризрубний двоярусний (перший з яких приземкуватий, а другий має аркові віконні отвори) обсяг має одну наву, але не канонічно-квадратну, а прямокутну подовжену з центральним входом зі сходу, що більше характерно для мурованих храмових споруд. Саме цей прийом надає споруді хрестоподібний в плані вигляд. При цьому умовне середхрестя вінчає велика маківка куполу (восьмерик на четверику) на великому світловому барабані з арковими вікнами через грань. Дах та піддашшя накриті новою бляхою.

Триярусна дзвіниця, що замикає південну перспективу комплексу, представляє собою зрубний четверик з піддашшями великого виносу та відкритою різьбленою галереєю верхнього ярусу під пірамідальним покриттям, який прикрашає витончений хрест

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Івано-Франківська обл., с. Стримба, вул. Соборна.

Як дістатися

По трасі Н09 (Мукачеве — Івано-Франківськ — Львів). Церква святого Миколая знаходиться в центрі села Стримба вздовж траси.

Міжміським автотранспортом до зупинки в Стримбі, звідки пішки до місцевої греко-католицької святині.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Миколаївська церква в Стримбі на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram