Церква Архістратига Михаїла в Цуцилові

Історія

Цуцилівська церква Архістратига Михаїла Церква Архістратига Михаїла в Цуцилові

Для того, щоб з’явився мурований лебідь духовності села мають пройти без малого шість століть (можливо і більше з огляду на знайдені рештки поселення доби Київської Русі) випробувань, війн, занепаду та відродження… Проте точна дата появи в селищі першої церкви досі залишається невідомою через брак документальних джерел стародавніх часів. Першою офіційною датою в релігійному календарі стоїть 1808-й, як рік освячення перевезенного зі Стримби дерев’яного храму на ділянці, виділеній місцевим землевласником Цуциловським.

Однак останньою краплею для єднання громади в бажанні створення потужного релігійного центру стала радянська окупація 1944 – 1991 років з її войовничим атеїзмом, зусиллями якого стара місцева Свято-Михайлівська святиня була зачинена з суворою забороною на проведення богослужінь протягом трьох десятиліть (з 1958 по 1989).

Xим суворіша заборона для українців, тим сильніше прагнення отримати бажане, саме тому не дочекавшись повного падіння радянського режиму, за перших ознак його послаблення 8 листопада 1989 року двері храму знов відчинилисяперед парафіянами. Протягом десятиліття старі дерев’яні стіни служили місцевій християнській громаді основним місцем зв’язку з Царством Божим, аж допоки не минули перші важкі роки становлення незалежної української держави.

Південний фасад Свято-Михайлівського храму в Цуцилові Південний фасад Свято-Михайлівського храму

Наприкінці другого тисячоліття, після оформлення релігійної громади юридично 23 липня 1991 року, вирішення гострого питання обмеженої місткості наявної цуцилівської цвинтарної церкви перейшло в практичну площину: був розроблений проект, зібрана первинно необхідна сума, отримані дозвільні документи від місцевих органів влади, оформлена земельна ділянка через дорогу від старого. Наріжний камінь фундаменту закладений 15 жовтня 2000-ого.

Безпосередньо будівельні роботи розпочалися влітку наступного року і розтяглися у зв’язку із масштабністю проекту на довгих шість з половиною. Урочистості відкриття дверей нового храму під керівництвом пароха отця Володимира Ділєта проходили 18 листопада 2007 року в присутності великої кількості почесних гостей з числа цивільних та духовного звання, в тому числі місцевого преосвященного греко-католицької церкви владики Миколая з наданням йому почесного права відправляння першої святої Літургії.

Архітектура

Пам'ятний хрест на честь скасування панщини в Австрії 18 травня 1848 року Пам'ятний хрест на честь скасування панщини в Австрії

Хрестоподібна в плані з витягнутою навою та дзвіницею над притвором перед нею церква Архістратига Михаїла представляє собою центральнокупольну споруду з невеличкими маківками на глухих барабанах осей трансепту, гранованою апсидою та боковими ризницями, що має дещо незвичние просторове орієнтування південний схід – північний захід, щоб звернути центральний вхід до автошляху Івано-Франківськ – Надвірна.

Побудований в еклектичному стилі з ухилом в стриману класику храм прикрашений по зовнішніх фасадах високими арками віконних прорізів в обрамленні простих архівольтів, простими лопатками з розбивкою на дзеркала, нешироким фризом, профільованим лобовим карнизом. Особливу увагу привертають маківки середхрестя та дзвіниці на гранованих світлових барабанах увінчані невеличкими глухими ліхтарями, портал центрального входу в архівольтах з критим ґанком та асиметрично розташовані круглі вікна дзвіниці.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Івано-Франківська обл., с. Цуцилів.

Як дістатися

Автошляхом Т0609 (Івано-Франківськ — Надвірна), який по Цуцилову проходить повз церкву Архістратига Михайла.

Міжміським автотранспортом з Івано-Франківська / Надвірної прямуючих через Цуцилів, в центрі якого (на перетині з трасою Богородчани-Санжарівка) розташований головний сільський храм.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Церква Архістратига Михаїла в Цуцилові на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram