Вантовий міст в Яремче

Історія

Пішохідний вантовий міст в Яремче Яремчанський пішохідний вантовий міст

Ця крихка конструкція, яку тримають високо над гірським каньйоном міцні залізні троси з’явилася як єднальна ланка між двох високих берегів Прута з яремчанськими житловими садибами обабіч для зручності сполучення з містом та його розвиненою інфраструктурою жителів правобережжя. Натомість разом з цим він відкрив новий шлях до знаменитої полонині Маковиця.

В якомусь вигляді місток через річку в цьому місці існував з моменту початку заселення правого берегу річки в районі нинішнього Яремче (приблизно – період інтербелуму ХХ століття), але з-за його розташування невисоко над примхливим гірським потоком його дерев’яна конструкція часто руйнувалася і відбудовувалася наново.

Стаціонарний ж пішохідний вантовий міст з’єднав єдину (хоч і доволі розгалужену) вулицю Стефаника з жвавим центром курортного Яремче вже в 1960-х, і головною спонукальною передумовою його появи стала необхідність місцевих дітлахів швидко та безпечно потрапляти до школи, що знаходиться навпроти на лівобережжі.

Опорні конструкції вантового мосту Опорні конструкції мосту

А тим часом всюдисущі любителі нетривалих та комфортних гірських подорожей, які вподобали Яремче за його унікальний ландшафт і яких дедалі ставало все більше, одразу ж вподобали цей летючий над прірвою міст за мальовничі краєвиди та більш короткий шлях на легендарну Маковицю.

З відновлення української незалежності в 1991 році промайне десятиліття, і український внутрішній туризм зробить з невеличкого карпатського містечка справжнє місце паломництва для містян з усіх куточків країни, до яких пізніше приєдналися і закордонні туристи. Хоча маршрут через вантовий через свою не розрекламованості так і залишився для допитливих поцінувачів.

Тому зараз цим пішохідним мостом, дерев’яне полотно якого було замінене тоді ж, коли і натягли нову захисну сітку-рабицу, в середині 2010-х, так здебільшого і користуються місцеві жителі, а більшість відпочивальників навіть не здогадуються про його існування. А між тим, навіть якщо не підніматися на гору звідси відкриваються мальовничі краєвиди і на гори, і на річку, і на каньйон.

Архітектура

Сходи до пішохідного вантового мосту Яремче Сходи до вантового мосту Яремче

Доріжки до вантового через Прут на обох берегах облаштовані бетонними плитами сходів, що починаються від одного з відгалужень вулиці Свободи (лівий берег навпроти школи) та вулиці Василя Стефаника (на правому, біля підніжжя Маковиці).

Сам міст представляє собою металево-дерев’яну конструкцію, що тримається на тросах, натягнутих на чотири вмурованих по берегах залізних стовпи з системою тяжіння. Його пішохідна зона – це дерев’яний каркас з полотном настилу, що підвищений до здвоєних тросів за допомогою металевої арматури, а задля безпеки він оперезаний дерев’яними перилами та сіткою-рабицею.

Додаткова інформація

Місце розташування: Україна, Івано-Франківська обл., м. Яремче, вул. Свободи / Василя Стефаніка.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Н09 (Мукачево – Івано-Франківськ – Львів) до Яремче (північна частина навпроти школи), а далі до повороту в бік Стефаника до бетонних сходів.

Громадським транспортом до вокзалів Яремче, а потім по вул. Свободи (північна частина) до сходин вантового мосту.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Вантовий міст в Яремче на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram