Дві монетки для чорта

Опубліковано Вікторія Шовчко 27-04-2012

Гарантія непереможності будь-якої фортеці складається не тільки з високих, неприступних стін та глибоких, широких ровів, а й з можливості витримати тривалу облогу. Саме для цього в кожній з них є місце, яке так полюбляють нині туристи в якості виконавця бажань – колодязь. Адже, як відомо, джерело води – джерело життя.

Цілюще джерело в стінах Мукачівського замку – не виняток, а скоріше підтвердження правила фортифікаційного правила – його глибина складає цілих вісімдесят п‘ять метрів. У народі пов‘язують таку велику його глибину з ім‘ям Федора Коріатовича.

Читати далі »

Святий покровитель Мукачево

Опубліковано Вікторія Шовчко 13-04-2012

Спочатку (остання чверть XIV століття) в якості герба Мукачево було офіційно прийнято зображення покровителя міста – святого Мартіна в єпископському вбранні, благословляючого його жителів з посохом у руці.

Уже в XIX столітті столітті мукачівський герб прикрасила сцена, завдяки якій Мартін був зарахований до лику святих — несучи (з волі батька) службу офіцера в Галлії, одного разу холодною зимою він розділив свій плащ з оголеним жебракам – на срібному тлі римський воїн-легіонер верхи на білому коні відсікає частину свого пурпурного плаща для уклінного страждальця.

Читати далі »

Шуми, шуми "Шевченківський гай"

Опубліковано Вікторія Шовчко 09-04-2012

Завдяки втручанню ЮНЕСКО повернеться із забуття другий за величиною український музей під відкритим небом – Шевченківський гай. Адже у держави, історію якого зберігають експонати, коштів на їх утримання, як завжди, не вистачає.

Культурну спадщину України готові підтримувати як сусідні держави, історія яких тісно переплетена з вітчизняною, так і інші країни, зовсім не пов‘язані з нею, але які з болем у серці спостерігають за загибеллю унікальних пам‘яток архітектури та побуту. В даному конкретному випадку кошти на відновлення та реставрацію експозиції Шевченківського гаю виділила Норвегія.

Читати далі »

Місто на Ужі

Опубліковано Вікторія Шовчко 03-04-2012

Місто над річкою, що носить її назву, але зовсім не ім‘я її мешканців – більшість дослідників сходяться на думці, що назва річки Уж зовсім не пов‘язана з однойменним видом плазунів.

А ось трактування походження слова Унгвар (так до Першої світової називалось місто над Ужем) різняться. Ні, не все слово, а лише його першої частини – “унг”. Адже визначити що таке “вар” досить просто, варто лише заглянути в угорський словник і дізнатися, що “вар” означає “замок”, “фортеця”.

Читати далі »