Свірзькі стави

Історія

Свірзький ставки у Замкової гори Свірзький ставки

У ті незапам’ятні часи, коли вододіли в європейській частині світу лише формувалися, тонкі рукава невеликих річок наполегливо тяглися на південь у пошуках дороги до великої води. Однією з них стала річка, що звивається по рівнинній ділянці Подільської височини, в людському побуті більш відома як Свірж.

Тисячоліттями її хвилі бігли до Чорного моря по одним і тим же шляхах прокладеним неймовірними зусиллями серед численних ландшафтних перешкод, поки в XV столітті людина, що уподобала ці родючі місця для життя, не змінила раз і назавжди її русло за допомогою дамб і шлюзів.

Настільки радикальний крок, який зажадав чимало зусиль, переслідував відразу дві мети: господарську (загати для розведення і лову риби) і фортифікаційну (надійно захистити укріплення на пагорбі Белз). Так на світ з’явилися Свірзькі стави на однойменній річці, а так само ціле павутиння заболочених ділянок.

Чотири століття існуюча гідротехнічна система справно працювала, поки в 1880-х роках у зв’язку з ветхістю стану її окремі компоненти не були замінені на більш досконалі для збереження кордонів ставків, річок і загат, що стали вже майже природними.

Свірзький стави Свірзький стави у гори Белз

Так і донині зберігає свої неповторні обриси блакитна ажурна мережа річки Свірж, колисаючи в своїх обіймах неповторні ландшафтні та архітектурні шедеври, щоб служити наочним підтвердженням тріумфу єднання зусиль людини і природи. Адже чарівність старого замку і самотньої вежі, парку та Успенського костелу потьмяніли б без дзеркальної гладі у їх підніжжя, яке вторить рукотворній красі.

Архітектура

Витоки невеликої річки, яка подарувала Свіржу блакитне намисто його ставів, беруть свій початок неподалік від найвищої точки Подільської височини – гори Камула, щоб через сімдесят кілометрів стати водами Дністра, а потім перетворитися на бурхливі, прозорі хвилі Чорного моря.

Два ставки ж, розділені лише зеленим покривалом парку, досі із заходу служать надійним захистом архітектурного шедевра середньовіччя на вершині гори Белз. Хоча за стільки століть активного життя в її дзеркальних водах не зменшилося і риби (переважають сазан, лящ, плотва, краснопірка). Так що обидві цілі, для яких створювалася водно-технічна система на річці Свірж, успішно досягаються і після п’яти століть існування.

Додаткова інформація

Місце знаходження: Україна, Львівська обл., Перемишлянський р-н, с. Свірж, річка Свірж.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Н02 (Львів – Тернопіль) через Перемишляни (Т1417) або Н09 (Львів – Івано-Франківськ) через Бібрку. Потім повернути на Т1411, прямуючу через Свірж між двома ставами в районі Замкової гори.

Громадським транспортом – маршрутним таксі зі Львова, прямуючими через Свірж до зупинки, а потім пішим ходом 5-10 хвилин до ставків.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Свіржський замок на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram