Тернопільська школа №3

Історія

Школа №3 Тернополя Тернопільська школа №3

В той час коли Друга світова війна зробила перший крок на своєму руйнівному шляху, наприкінці якого будуть десятки мільйонів жертв і сотні мільйонів зкалічених життів, на тернопільській землі вже через місяць після зміни підданства на радянське (в жовтні 1939 року) почали свою дорогу в доросле життя майже шість з половиною сотень тернопільських школярів, сівши за парти у новій школі під №3.

Але активні військові дії не дозволили педагогам продовжувати сіяти розумне, добре, вічне в серця підростаючого покоління – заняття проводилися лише в періоди затишшя, а з 1942 по 1943 роки навчальні класи і зовсім порожні. І лише 6 квітня 1944 року, коли Тернопіль був звільнений, гомін дитячих голосів заповнив коридори і веселий шкільний дзвоник оповістив округу про настання миру на рідній землі.

Перше повоєнне десятиліття стає для школи №3 періодом розквіту, коли кількість її учнів досягає восьмисот, вводиться вивчення іноземних мов, на базі навчального закладу організовується безліч гуртків для післяшкільного дозвілля, в програму вводяться прогресивні дисципліни (психологія, логіка), для поповнення різноманітності їдальні силами школярів обробляється земельна ділянка, активно розвиваються спортивний (здача нормативів ГТО) і музичний (оркестр і танцювальний колектив) напрямки освіти…

Фронтон тернопільської середньої школи №3 Фронтон середньої школи №3 Тернополя

Досягнення школи не залишилися непоміченими з боку міського керівництва і представників міністерства освіти Тернополя — в цілях задоволення потреб установи в навчальних приміщеннях було побудовано нову будівлю, яка розкрила свої двері перед учнями в 1956 році по вул. Київській 3 (нині вул. Ім. Грушевського). В лічені місяці спільними стараннями педагогів і батьків порожні класи і прилегла територія наповнилися життям: приміщення отримали всі необхідні меблі та обладнання, а зелена зона стала повною мірою відповідати своїй назві.

Наступні три з половиною десятиліття навчальний заклад в самому серці старого Тернополя, рухаючись по шляху поглиблення вивчення іноземних мов, посилює свій педагогічний склад в комплексі з науково-технічною базою, а також зміцнює міжнародні зв’язки з закордонними партнерами, що приносить свої плоди в якості статусу першої міської гуманітарної гімназії (1991 рік), яка через три роки була перетворена в спеціалізовану середню школу з поглибленим вивченням іноземних мов.

Центральний фасад спеціалізованої середньої школи №3 Тернополя Центральний фасад тернопільської середньої школи №3

Початок же нового тисячоліття ознаменувався для школи №3 новою перемогою – вона в 2012 році зайняла п’ятдесяту сходинку за результатами Зовнішнього незалежного тестування серед усіх середніх навчальних закладів України.

Архітектура

Побудована в стилі еклектики будівля школи №3 в Тернополі нині являє собою складний периметр, що виходить центральним фасадом на вул. ім. Грушевського в одному кварталі на схід парку ім. Шевченко.

Виконана з цегли будова навчального закладу за задумом архітекторів була потинькована та оформлена з використанням архітектурних деталей, які надали їй монументальний характерний для сталінського ампіру вигляд: ризаліт центрального входу, на третьому ярусі що завершується колонним портиком іонічного ордера, величезні аркові вікна в обрамленні з замковим каменем, руст першого поверху, лиштви віконних прорізів різної конфігурації з сандриками, різьблені пілястри і карнизи… – все це створює єдину гармонійну картину.

Але головною архітектурною родзинкою всієї споруди служить масивний трикутний фронтон прикрашений різьбленими перемежованими розетками кронштейнами і модульоном з картушем в оточенні лаврових вінків, на якому зображений символ знань – глобус.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Тернопільська обл., м Тернопіль, вул. Грушевського, 3.

Офіційний сайт: http://school3.com.ua //school3.com.ua/.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Е85 (Чернівці – Тернопіль – Дубно – Луцьк – Ковель – Корбін) або Е50 (М12) (Ужгород – Тернопіль – Хмельницький – Вінниця – Кіровоград – Дніпропетровськ – Донецьк) або Н02 (Львів – Тернопіль). По місту вздовж вулиці, яка змінюючи назву (Бережанська – Руська – Степана Бандери), проходить через його центр. Далі прямувати вул. Богдана Хмельницького – вул. Крушельницької – вул. Грушевського – вул. Замкова.

Громадським транспортом до залізничного вокзалу Тернополя, а потім пішки 10 хвилин в західному напрямку по вул. Чорновола через бул. Шевченка до вул. Грушевського, де знаходиться школа №3.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Школа №3 Тернополя на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram