Будинок "Близнюки" у Кременці

Історія

Кременецький будинок "Близнюки" Будинок "Близнюки" у Кременці

У далекому сімнадцятому сторіччі, коли ще діяли чіткі правила забудови міст за європейським типом, на головній кремецькій вулиці під назвою Широка з’явився цікавий архітектурний ансамбль, що складається з двох однакових будинків, що отримали за свою схожість назву “Близнюки”.

За допомогою невеликих хитрощів (розділова стіна і центральний фасад, звернений на північ) проект відповідав усім обов’язковим канонам архітектурних вимог міського будівельного плану (три вікна по центральному фасаду), при цьому створюючи претензійний строгий вигляд з п’ятивіконною бічною стіною вздовж центральної магістралі та квадратний периметр.

Не одне сторіччя “Близнюки” будуть нерозлучно крокувати нога в ногу, творячи історію Кременця. Наступні покоління жителів перетворять його внутрішній вигляд, а місто багато разів змінить підданство; пролетять над цими двосхилими дахами татарські набіги, революції, світові війни…, але будинок все також вірою і правдою служитиме надійним притулком жителів міста серед бурхливих життєвих хвиль.

Північний фасад будинку "Близнюки" у Кременці Північний фасад кременецького будинку "Близнюки"

І ця мандрівка продовжиться аж до початку ХХІ сторіччя, доки перед міською владою з усією очевидністю не постало гостре питання про збереження пам’ятки архітектури державного значення, що призвело до розробки плану реставрації будівлі в самому серці Кременця біля колишнього Єзуїтського монастиря з метою збереження його історичного вигляду з переобладнанням під Гостинний двір.

Архітектура

Розташована на височині двоповерхова будівля, що зберегла крізь століття свій зовнішній вигляд, з двох симетричних частин, кожна з яких відповідає сформованій в пізньому середньовіччі структурі міської кам’яниці (10м х 20м), з роздільною спільною стіною під двома окремими двосхилими дахами в сукупності утворює квадратний в плані периметр, звернений центральним фасадом на північ (в сторону колишнього колегіуму), а п’ятивіконном боковим – вздовж центральної міської (колишньої Широкої) вулиці.

Північно-східний фасад кременецького будинку "Близнюки" Північно-східний фасад будинку "Близнюки" у Кременці

Найдавніша частина – розташовані під усім периметром будівлі підвали під склепінчастим перекриттям, до останнього часу зберігали свою первісну відкриту кам’яну кладку, а потім були ошарені. Зараз, крім основного призначення, на східну їх частину покладено функцію входу в основне приміщення східного ж крила.

Зовнішнє оформлення будинку “Близнюки”, виконане в бароковому стилі, цілком відповідає духу епохи: ненав’язливі деталі зовнішнього оформлення (бічні і центральні рустовані пілястри, вазони трикутних щипців, фронтони з п’ятьма віконними прорізами різної форми, кручений ажур балконних решіток другого поверху, замкові камені) підкреслюють гармонійне поєдння його двох симетричних частин з натяком на їх відособленість.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Тернопільська обл., м Кременець, вул. Медова, 1 та 3.

Посилання

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Е85 (М19) (Чернівці – Тернопіль – Луцьк – Ковель – Корбін) або Е40 (М06) (Київ – Житомир – Новоград-Волинський – Львів – Стрий) через Почаїв. Через Кременець центральною вулицею (Дубенська / Т. Шевченко / Вишневецька) до будівлі “Близнюки” (орієнтир — Колегіум).

Громадським транспортом до Кременця (зупинка маршруток біля колишнього Єзуїтського монастиря), навпроти якої розташований будинок-пам’ятника архітектури.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Будинок "Близнюки" на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram