Три стовпи на Дніпрі

Історія

Дніпровські скелі Три стовпа (Крісло Катерини, Середня, Похила) Дніпровські скелі Три стовпа

Коли лише зароджувалося життя і звичні нині контури земної поверхні тільки вступали в стадію свого формування, величезна плита Українського кристалічного щита, що тягнеться від Волинсько-Подільської височини до Донецького кряжу, дала тріщину (майже 3 млрд. років тому), подарувавши світові те, що через мільйони років стане руслом великого Дніпра.

Цей катаклізм континентального масштабу, крім іншого, подарував українській землі розсип перлин – найстаріші оголення гранітів і гнейсів на Землі, називаних нині Дніпровськими порогами. У кожного з них своя історія. Але є між греблею ГнепроГЕС і Хортицею ближче до правого берега група з кам’яних сірих велетнів-стовпів, яку не сплутаєш з іншого.

Вона складається з трьох масивних скельних оголень, кожне з яких має своє ім’я і свою історію: острів Крісло Катерини (Катеринин Хрещеник) – самий ближній до берега, Середній з поглибленням практично круглої форми, на якому перша людина ще в добу енеоліту (IV ст. до н.е.) залишила свій слід черепками глиняного посуду, кремнієвими наконечниками, кістковими псаліями, і ближній до центру річкового русла Похилий.

Група островів Три стовпа на Дніпрі Група островів Три стовпа

Минуть століття, і острів Хортиця (хоч і Мала) в 1552 році стане колискою волелюбного козацтва, яке використовуватиме Три стовпи для захисту підступів до своєї твердині, називаючи проходи між ними не інакше як Брамою до серця Запорізької Січі. Судячи з усього на той момент тут був розташований спостережний пункт, існування якого полегшувала наявність порослої піщаної коси між Хортицею та архіпелагом.

У 1860 році скелі Брама отримали свою нинішню назву Три стовпи з легкої руки польського письменника-мандрівника Подберезовського, що порівняв їх зі знаками межі світу з давньогрецьких міфів про пригоди Геракла, які виступали граничними мітками найдальшої точки його подорожі за коровами велетня Геріона.

Скельний масив біля підніжжя споруджуваної гігантської греблі майбутньої електростанції в кінці 1920-х став предметом пильної уваги археологів, інтерес яких був викликаний залишками стоянки давніх людей на Середньому острові, що дала ім’я цілій археологічній культурі – середньостогівська.

Закінчення будівництва ДніпроГЕС підправило контур дніпровського русла – більшу частину порогів приховали води величезного водосховища глибиною до шістдесяти метрів, залишилася лише їх частина, що лежить нижче греблі. Великий же повінь 1932-го вніс свої корективи у вигляд Трьох стовпів, коли була розмита та сама коса, яка сухопутним шляхом з’єднувала їх з Хортицею.

Архітектура

Стародавні ворота Запорізької Січі (острови Три стовпа) Стародавні ворота Запорізької Січі

Група з трьох скель розташована на відстані ста метрів від правого берега Дніпра між греблею і островом Хортиця являє собою стародавні оголення гранітів і гнейсів, які колись були сполучені з останнім піщаною порослою чагарником і високим очеретом косою.

У нинішньому своєму вигляді вони являють собою відстаючі один від одного на відстані п’ятнадцять і вісімнадцять метрів витягнуті вздовж течії з поздовжніми каналами три острови:

- Крісло Катерини (довжина – 82м, максимальна ширина – 26м) відрізняє характерний уступ у вигляді западини в північній частині;
- Середній (довжина – 92м, максимальна ширина – 46м) має в центрі майже кругле поглиблення діаметром близько двох метрів;
- Похилий (довжина – 105м, максимальна ширина – 40м) примітний своїм пологим контуром, що спускається на північ.

Додаткова інформація

Місце знаходження: Україна, Запорізька обл., м. Запоріжжя, о. Три стовпи.

Посилання

Як дістатися

По трасах Е105 (Харків – Запоріжжя – Мелітополь – Чонгар – Сімферополь) / Н08 (Дніпропетровськ – Запоріжжя) / Н23 (Кривий Ріг – Нікополь – Запоріжжя) / р37 (Бердянськ – Запоріжжя) / Т08 03 (Маріуполь – Запоріжжя). Далі – по головній (Космічна – Леніна – Гребельна – Каширське шосе) до дамби ДніпроГЕС, з якої відкривається вид на скелі Три стоги.

Міським транспортом до греблі / Хортиці, між якими розташовані острови Брама.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Три стовпи на Дніпрі на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram