Монастир капуцинів в Острозі

Історія

Острозький монастир капуцинів Монастир капуцинів в Острозі

Середньовічна слава Острога як культурно-просвітницького центру та толерантне ставлення до представників різних християнських течій з боку багатьох поколінь власників його майорату створили передумови для перетворення міста на березі Вілії на один з найбільших релігійних центрів Східної Європи.

Домініканці, кармеліти, францисканці… в першій половині XVIII століття їх ряди поповнив і орден капуцинів, для якого в 1750-ому всередині другої лінії міської оборони за проектом італійського архітектора Паоло Домініко Фонтана (1 696 -1765) почалося спорудження великого монастиря з барокової перлиною костелу Святої Трійці прикрашеного скульптурами святих Франциска Асійського та Антонія Падуанського на головному фасаді.

Капуцинський комплекс, що зводився понад чверть століття, став одним з найбільших в Острозі: крім замкнутого периметра келійного корпусу з внутрішнім двором, що примикав до східної частини храму, була наявності розгалужена мережа господарських будівель та власний сад в півдній частині.

Стіна капуцинського монастирського саду в Острозі Стіна капуцинського саду

Падіння польсько-литовської федерації і анексія Волині імперією московитів з домінуванням православ’я в 1795-ому зробили закриття католицьких громад і центрів лише питанням часу. Офіційним приводом для ліквідації капуцинської обителі стали звинувачення в підтримці польського повстання 1830-1831 років.

Довгих тридцять років прекрасний комплекс в самому серці міста перебував у запустінні, поки турботами Антоніни Дмитрівни Блудової (1813 – 1891) його приміщення не сколихнув шумом філософських неспішних бесід або палких суперечок Кирило-Міфодіевского православного братства, статут якого був затверджений в березні 1865 року. А в жовтні того ж року при ньому були відкриті початкова школа і підготовче жіноче училище.

Клопотами все тієї ж графині Блудової на реконструкцію і модернізацію колишнього монастиря капуцинів в Острозі для потреб освіти було отримано дозвіл і виділено щедре фінансування від царського уряду. Так що всього через два роки комплекс був повністю готовий приймати своїх абітурієнтів, а храм, освячений 10 жовтня 1967 року на честь святих Кирила і Мефодія – благословляти своїх парафіян.

Покровители просвещения и православия Острога (изображение на фасаде Кирилло-Мефодиевского храма) Покровители просвещения и православия Острога

З роками Братський просвітницько-релігійний центр лише розширив межі своєї діяльності, так що наприкінці XIX століття під його опікою знаходилися крім вище названих школи і підготовчого навчального закладу, вище жіноче училище ім. Дмитра Блудова, пансіон колишньої пані Гіревської для учениць, селянський пансіон для хлопчиків на навчанні в Острозькій урядової прогімназії, велика бібліотека, лікарня з аптекою і мандрівно-приймальний двір для прочан. Кирило-Мефодіївську ж церкву доповнили два приділа на честь святих мученика Пантелеймона та князя Федіра Острозького.

Перша світова війна 1914 – 1918 років змінила підданство Волині на польське, а разом з ним нівелювала і вплив православ’я на освіту, що призвело до розміщення в келійних корпусах колишнього монастиря капуцинів польської учительської семінарії (1923), а церква Кирила і Мефодія після перебудови в 1938-ому знову стала католицьким костелом.

Оборонна стіна колишнього острозького монастиря капуцинів Оборонна стіна монастиря капуцинів

Гідна спадкоємиця агресивних амбіцій Російської імперії, що разом з Німеччиною в 1939-ому розв’язала Другу світову війну, захопила владу на волинських землях з повним знищенням всіх релігійних та національно-етнічних осередків на окупованих територіях – так на півстоліття комплекс став притулком численних організацій і навчальних закладів, а колишній оплот християнства атеїстичною владою блюзнірські призначений під спортивний зал.

Незалежність України 1991 року знову круто змінила долю колишньої капуцинського обителі: хоча келійний корпус залишився у служінні музи науки та освіти тепер вже у високому статусі відродженої Острозької академії, світоч християнської віри був освячений на Кирило-Мефодіївського церкву-музей (1994), в якості яких вони перебувають і донині.

Архітектура

Церква Кирила і Мефодія (Троїцький костел) в Острозі Церква Кирила і Мефодія в Острозі

Монастир капуцинів – досить великий комплекс в західній частині старої міської забудови Острога, який представляє собою замкнутий квадратний об’єм келійних корпусів з внутрішнім двором, прибудований до східної стіни храму, а також розгалужену систему підсобних приміщень по периметру в оточенні саду-парку.

Троїцький костел (Кирило-Мефодіївка церква) являє собою витягнутий прямокутний периметр тринавової чотиристовпної базиліки, фасад якої і зараз прикрашає трикутний фронтон з характерними бароковими спливами (місце святих Франциска Асійських і Антонія Падуанського на його кутах зайняли фіали), прості пілястри доричного ордера, невеликі віконні прорізи різної форми (квадратні, круглі, хрестоцвіті) і коробова арка ніші з зображеннями князів Острозьких.

Двоповерховий келійний корпус з внутрішнім двором і коридорній плануванням носить ті ж стримано-барокові риси архітектурної вишуканості, що і його храмова перлина: профільований лобовий карниз, пілястри доричного ордера, неширокий позбавлений декору фриз та прості лиштви прямокутних вікон.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Рівненська обл., м. Острог, вул. Семінарська, 2.

Посилання

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Р26 (Острог – Радивилів) або Р05 (Городище – Рівне – Острог – Шепетівка – Старокостянтинів). По місту проспектом Незалежності до вул. Семінарської, яка виходить до центрального корпусу Острозької академії.

Громадським транспортом до Острога (зупинки «НУОА»), а потім на південь до колишнього монастиря капуцинів.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Університет "Острозька академія" на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram