Варваринська церква в Капитолівці

Історія

Свято-Варваринська церква в Капитолівці Церква святої Варвари в Капитолівці

Величні храми української землі. Як багато їх зберегла історія, не дивлячись на нескінченні війни, жорстокість влади, комуністичне атеїстичний сказ… У кожного з них своя історія часом радісна, іноді сумна, але лише завдяки всеспокутуюче світло їхньої віри покоління змогли вистояти в божевільному вирі життя.

Два селища Моросівка та Черьомушна, кордон між якими лише і видно що з офіційних документів, а саме прискіпливе око і не знайде, з’явилися на світ десь у другій половині XVIII століття завдяки підприємливості вірнопідданих її імператорської величності Катерини II (1729 — 1796), що відзначилися при силовому зведення її на трон в обхід інших законних претендентів.

А вже через покоління загублені серед густої зелені хвойних лісів вони стали єдиним цілим під рукою вийшов майора Івана Енохіна (1767 – ), що вийшов у відставку після важкої служби на Кавказі. Свій новий маєток він назвав на честь дружини Капитольском. Ось тільки сімейне щастя в глибинці тривало не довго, і передісторія величного загубленому серед вічнозеленого оксамиту соснових лісів храму розпочнеться з трагедії однієї родини…

Дзвіниця капітолівського храму святої Варвари Дзвіниця церкви святої Варвари

Спочатку помер сам господаря слобожанського маєтку на Сіверському Дінці, встигнувши благословити вдалий шлюб своєї єдиної дочки з прославленим генерал-майором Петром Степановичем Котляревським (1782 – 1852), коли їй ледь виповнилося сімнадцять. А через два роки (19 вересня 1818-го) від важких пологів померла і юна красуня Варвара Іванівна (1799 – 1818).

Невтішний вдівець і скорботна мати дівчини, що передчасно пішла в інший світ, в своїй скорботіу через рік спільними працями вирішили увічнити пам’ять про свою незагоєну душевну рану і на честь небесної покровительки в родовій садибі закласти кам’яний Варваринський храм, за основу для якого був прийнятий проект місцевого архітектора Петра Олексійовича Ярославського (1750 – 1810-ті). Освячення його відбулося чотирма роками пізніше (в 1823-ому).

Але гіркота втрати для Петра Степановича стала настільки сильною, що жити поруч з могилою тієї, кому він усім серцем був відданий, офіцер не зміг, як і не міг покинути її зовсім – після своєї офіційної відставки за станом здоров’я (часті головні болі після контузії) в 1822 році, не дивлячись на новий чин генерала від інфантерії та привабливу пропозицію Миколи I (1796 – 1855) зайняти пост головнокомандувача на Кавказі, Котляревський придбав село Олександрове поблизу Бахмута, яке служило йому резиденцією під час перебування на рідній землі.

Східний фасад церкви святої Варвари в Капитолівці Східний фасад капитолівського храму

Пройде ще століття, зміняться покоління різних власників Капитолівки при Ставках, і до влади на слобожанської землі після перевороту 1917-ого на довгі десятиліття прийдуть комуністи з їх кривавими атеїстичними віруваннями, під перекриттям яких будуть зруйновані тисячі українських храмів, а інші продовжать незавидне існування в якості спортзалів, цехів, складів… Капитолівській церкві святої Варвари майже пощастило – вона виявився в числі останніх, і навіть настінний розпис її внутрішніх інтер’єрів був збережений.

Відновлення ж богослужінь в старовинному храмі стало можливим лише з набуттям Україною незалежності, коли 18 листопада 1991 року була офіційна зареєстрована Свято-Варваринська громада, а через кілька років і сама храмова будівля повернулася своїм правовласникам, з тим щоб через кілька років перлина Капитолівки знову заблищала всіма гранями своєї первісної краси.

Архітектура

Північний фасад Свято-Варваринського храму в Капитолівці Північний фасадцеркви в Капитолівці

Центральнокупольний хрестоподібний (30м х 20м) в плані храм святої Варвари, розташований на південній околиці села, являє собою витонченого представника класичного напряму в архітектурі з одноярусною вежею-дзвіницею над нартексом. При цьому його центральна стандартна вісь симетрії схід-захід має нехарактерне відхилення на північ.

Витончені трикутні фронтони, розетки з рослинним орнаментом, круглий світловий барабан з круглими ж вікнами по периметру, витягнуті аркові ніші, чотириколонні портики іонічного ордеру вісей трансепта та центрального входу, архівольти віконних прорізів зі шропсамі, круглі башточки-надбудови і гострі шпилі куполів, модульйони та профільований карниз при поєднанні двох основних геометричних обсягів (круглого і квадратного) як основного периметра, так і дзвіниці створюють самобутній цілісний архітектурний вигляд споруди.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Харківська обл., с. Капитолівка, вул. Лугова, 1.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі М03 (Е40) (Слов’янськ – Харків – Полтава – Київ). В Ізюмі по вул. Харківській – вул. Маршала Федоренка до Капитолівки. При в’їзді в село повернути на вул. Лугову, на початку якої розташований храм святої Варвари.

Громадським автотранспортом або з/д сполученням до Ізюму, а потім приміським – з автовокзалу до Капитолівки, де розташована церква.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Варваринська церква в Капитолівці на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram