Будівля Петербурзького банку в Харкові

Історія

Харківське відділення Петербурзького міжнародного комерційного банку Петербурзький міжнародний комерційний банк в Харкові

На той час як Харків став в один ряд з обраними (Київ, Варшава, Баку, Кишинів, Одеса, Москва), Петербурзький міжнародний комерційний банк відрахував ось уже чотири десятиліття свого існування (статут затверджений Олександром II (1818 – 1881) 28 травня 1869 року) за час якого увійшов до трійки російських лідерів за обсягом основного капіталу серед установ подібного типу, спеціалізуючись на великих інвестиційних проектах всередині країни і за її межами.

Важке машино- та суднобудування, металургія, залізниця як одні з найбільш перспективних і великих бізнес-проектів початку XIX століття, де угоди і бариші обчислювалися в сотнях тисяч, служили для столичного банку основними цілями. Тому рішенням про розширення мережі філій на Харків було прямим доказом фінансово-економічного потенціалу Слобожанщини в очах петербурзьких комерсантів і їх закордонних партнерів, в число яких входили банкірський дім Ротшильдів, Deutsche Bank, будинок Сіменса.

Декор верхніх ярусів Петербурзького міжнародного банку в Харкові Декор верхніх ярусів банку

І звичайно ж місце для будівництва споруди для представництва настільки солідної контори було вибрано в самому серці міста – на Миколаївській площі в одному ряду із собі подібними. Проект був замовлений в 1910-ому керівнику архітектурно-будівельного відділу Харківського відділення Російського технічного товариства Віктору Валеріанович Величко (1864 – 1923).

Безпосередньо роботи зі зведення будівлі Петербурзького міжнародного банку в Харкові було розпочато в 1911 році і під чітким керівництвом Величко, який вів проект аж до останньої деталі внутрішнього оздоблення, завершені два роки по тому.

Однак вся розкіш зовнішнього декору як підтвердження високого статусу і чималих коштів вкладених в будівництво так і не встигли себе окупити — в 1914 році Росія розв’язала Першу світову війну, а ще через три ці дії поклали в труну саму імперію Романових разом з її правителями.

Петербурзький міжнародний комерційний банк м. Харьков Петербурзький міжнародний банк в Харкові

В країні рад, яка через велику кров підпорядкувала Східну Україну, будівлі під №22 на центральній міській площі Харкова, перейменованої в честь Мойсея Соломоновича Тевелєва (1918), була відведена роль філії головного і єдиного банку нової держави.

Зберігши свій унікальний вигляд після все пережитих жахіть Другої світової війни колишній Петербурзький банк виконував функції центральної харківської ощадної каси, яка перестала існувати разом з розвалом червоного союзу і здобуттям незалежності Україною в 1991-ому.

Зникла радянська фінансова структура, що поховала під своїми руїнами мільйони вкладників СРСР, поступилася місцем обласному управлінню українського державного Ощадного банку, яке як і його попередники для підтвердження свого високого статусу підтримує унікальну перлину в належному стані, свято шануючи закони комерції і архітектурниі традиції.

Архітектура

Центральний фасад харківського відділення Петербурзького міжнародного банку Центральний фасад Петербурзького міжнародного банку

Французький ренесанс у всій своїй невимушеній красі триповерхового цегляного потинькованого периметру, вписаного в південно-східний кут червоної лінії забудови харківському майдані Конституції, витончений і ненав’язливий при досить чіткому позиціоновані як солідної комерційної установи.

Знайдений В. Величко зважений баланс всіх елементів зовнішнього декору колишнього Петербурзького банку від гранітних каннельованних колон іонічного ордера і модильйонів порталу центрального входу (перші з яких повторюються на другому ярусі, а другі – підтримують профільований лобовій карниз великого виносу) до маскаронів, тригліфів, балюстради, французького русту, гірлянд, листя аканта і ніш з щитами, які розташовані на верхніх ярусах доповнюють акценти у вигляді фальшивого фронтону з петербурзьким гербом (два перехрещених якоря і царський скіпетр посередині), напис про належність будівлі до фінансового світу, вазонів в оточенні гірлянд.

Багатство внутрішнього оздоблення ліпним рослинним орнаментом будівлі по пл. Конституції №22, за допомогою якого підкреслені приміщення для відвідувачів (холи перших двох ярусів та двосвітловий операційний зал), доповнюють білокам’яні сходи і склепінчасті перекриття.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Харківська обл., м. Харьков, пл. Конституції, 22.

Посилання

Як дістатися

Автотранспортом по трасі М03 (Київ – Лубни – Полтава – Харків), М26 (Харків – Запоріжжя – Сімферополь) або М27 (Харків – Бєлгород). З Харківської об’їзної по Московському проспекту – Вірменському провулку / Полтавському Шляху до площі Конституції з будівлею обласного управління Ощадбанку в південно-східній частині.

Громадським транспортом до вокзалів Харкова, а потім міським (метро / трамвай / автобус) до зупинки «Площа Конституції» в центр міста, де розташована будівля колишнього Петербурзького міжнародного комерційного банку.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Будівля Петербурзького банку на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram