Пам'ятник Івану Федоровичу у Львові

Історія

Львівський пам'ятник друкареві Івану Федоровичу Пам'ятник вану Федоровичу у Львові

Вдале місце вибране для пам’ятника великому творцеві, котрий осяяв, як Прометей, світлом знань українські простори – в самому центрі старого міста серед книжкових розвалив лише підкреслених фоновою будівлею, за витонченим бароковим фасадом якого століття ховалася войовнича сутність.

Ізгой з власної землі, адже в Московії ніколи вчені-новатори не були в честі, Іван Федорович (1510 – 1583) в похилому віці шістдесяти двох років змушений був тікати від переслідування попівської і боярської влади на благодатний українську землю, де знайшов спокій і можливість втілювати свої ідеї в життя під надійним захистом присвяченого духовенства та аристократії.

Першим його притулком на галицькій землі по милості ігумена Леонтія став Онуфріївський монастир (проживав з сім’єю на Підзамче), завдяки чому останній збагатився друкарнею. Тут разом зі своїм сином Гринем Івановичем з Заблудова він почав роботу над новим виданням “Апостола” з гравюрами, заставками, ініціалами і кінцівками.

Пам'ятник Івану Федоровичу у Львові Пам'ятник друкареві Івану Федоровичу

Його підтримувало не тільки місцеве духовенство, а й прості городяни – Сенько Седляр не тільки надав йому на перших порах кров, але і субсидував чималою сумою в сімсот злотих для організації друкарні. На отримані кошти було орендовано приміщення у бондаря Адама Ториком і розпочато облаштування друкарської майстерні (частину обладнання Федорович привіз з собою).

25 лютого 1673 року власна друкарня почала роботу з друку текстів діянь та послань апостолів, а також тут побачило світ менше за розмірами і відповідно дешевше видання “Буквар” накладом дві тисячі примірників (до теперішнього часу збереглося два).

Результатом перебування в якості управителя Дерманського монастиря на запрошення князя Костянтина Василя Острозького (1529 – 1608) стала організація друкарні при обителі, новий Буквар з греко-слов’янськими текстами (1578), Новий Заповіт і Псалтир (1580), перша повна слов’янська так звана “Острозька Біблія” (1581).

Вдячні нащадки не забули того вкладу, який Іван Федорович вніс в українське просвітництво, і через чотири століття (1977 рік) на площі біля львівського Королівського арсеналу йому був встановлений пам’ятник, створений групою художників в складі скульпторів В. Борисенко, В. Подольського і архітектора А. Консулова, а в Онуфріївському монастирі відкритий музей друкарства.

Архітектура

Аскетична фігура, правою рукою сіюча зерно знань з книги в лівій, являє собою монументальну бронзову скульптуру ширяючу над площею завдяки скромному п’єдесталу і висоті близько п’яти метрів. Простоволосий, в довгому робочому фартусі з похмурим обличчям Іван Федоров відображений в образі простого слов’янського трудівника, якому на роду було написано назавжди залишитися в українській історії як видавця першого букваря.

Додаткова інформація

Місце розташування: Україна, Львівська обл., м. Львів, вул. Підвальна.

Як дістатися

Автотранспортом по трасах М06 (Е471) (Київ – Житомир – Новоград-Волинський – Львів – Стрий), М09 (Е372) (Рава-Руська – Жовква – Львів), М12 (Тернопіль – Львів), М11 (Перемишль – Городок – Львів) , М10 (Радимно – Яворів – Новояворівське – Львів) до окружної. По місту уздовж головної (Стрийська – Шота Руставелі – Зелена -Студентська – Левицького – пл. Соборна), а далі від Соборної вулицями Винниченка – Підвальній до пам’ятника друкаріві.

Громадським транспортом до Львова, а потім в центр старого міста до зупинок “Книжковий ринок” / “Вулиця Руська”, на якій розташований пам’ятник Івану Федоровичу.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Пам'ятник Івану Федоровичу у Львові на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram