Контора Рябінкина в Маріуполі

Історія

Контора Натана Рябінкина на маріупольській Георгіївській Контора Натана Рябінкина на Георгіївській

Як не дивно, саме існування купця Рябінкина (за іншою версією Рябінського) деякі історики ставлять під сумнів, посилаючись на відсутність його імені в архівних документах, до речі сказати більше частиною знищених під час вогнища Другої світової війни (в тому числі інвентаризаційні дані). Ось так і виходить, що комплекс є, а його власника як би не було.

Генеральний план забудови Маріуполя був затверджений ще в 1784-ому Азовським губернатором Олексієм Васильовичем Чорткові (1726 – 1793), хоча зсув фактичної адміністративної влади в бік грецької діаспори з Криму дещо змінив акценти його втілення в життя. Тому фактичне зведення будівель за європейським типом почалося лише після скасування еллінської монополії на маріупольській землі (з 1863-го).

Ім’я першого власника комплексу Натана Рябінкина зберегла лише людська пам’ять наступних поколінь жителів його будинків. Так згідно з їхніми даними прибув купець до благодатного міста в гирлі Кальміусу близько 1880 року, приваблений розмахом комерційних перспектив портового Маріуполя, до якого вже було розпочато будівництво залізничної гілки від Оленівки.

Горельєф лицаря на фасаді контори Натана Рябінкина в Маріуполі Горельєф лицаря на фасаді контори Натана Рябінкина на Георгіївській

Як водилося в той час, основний бізнес підприємець будував на перепродажі зерна і вина, а так само в сферу його інтересів входили будівельні матеріали для швидко зростаючого торгового центру Північного Приазов’я. Так що для ведення такого різнобічного і масштабного бізнесу був необхідний гідний антураж у вигляді представницького комплексу. Тільки чи був він зведений одночасно або добудовувався – про те людський поголос мовчить.

Хоча проект все ж приписують тодішньому головному міському архітекторові Віктору Олександровичу Нільсену (1871 – 1949), ну як мінімум будівля контори Натана Рябінкина по нинішній Георгіївської 13 з двома входами і претензійними керамічними горельєфами на фасаді недалеко від двох міських комерційних центрів в районі Гавані і Ринкової площі .

Фактично адміністративна будівля Натанівського комплексу знаходилося в приватних руках до більшовицького перевороту 1917-ого, коли після збройного захоплення влади шалений люмпен оголосив націоналізацію всієї приватної власності.

Центральний фасад контори Натана Рябінкина в Маріуполі Центральний фасад контори Рябінкина в Маріуполі

Старій частині Маріуполя, за виключення центральної вулиці, пощастило вистояти в вогняному жаху Другої світової війни, після чого в колишній конторі містився продуктовий магазин, який фактично продовжував свою роботу на протязі всього радянського періоду. Причому сама будівля знаходилася практично в первозданному вигляді (за винятком сполучної арки з сусіднім будинком – колишньою дегустаційною залою того ж господаря).

Після розпаду радянського союзу і відновлення української незалежності продуктовий магазинчик поруч з Маріупольським краєзнавчим музеєм знову отримав господаря. Через деякий час він знову приміряв на себе адміністративні функції, переживши деяку модернізацію в 2010-х. В якості її виконавця будівля значиться і донині.

Архітектура

Витягнутий в бік внутрішнього двору прямокутник червоної цегли в чотири вікна по фасаду під чотирисхилою покрівлею являє собою унікальний пам’ятник архітектури в стилі еклектики. Так як від початку він бувався як адміністративний, то має фактично два центральних входи – один з фасаду червоної лінії забудови, а другий з металевим навісом на кованих кронштейнах – по центру західного фасаду.

Керамічна брівка контори Рябінкина на Георгіївській Керамічна брівка контори Рябінкина

Виконані методом фігурної кладки пілястри з ширинками, профільовані карнизи, об’ємні лиштви з ширинками, стилізований аркатурних пояс не змогли б створити цей унікальний вигляд контори купця Рябінкина, якби не керамічні вставки по центральному асиметричному фасаду в ширінках (плетений рослинний орнамент), і на тлі фризу (горельєфні парні таблички лицарів і атлантів по боках монограми з янголятком над торцевих входом). Кахлями в пастельних тонах раніше було прикрашено і парадне приміщення будинку.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Донецька обл., м. Маріуполь, вул. Георгіївська, 13.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі М14 (Одеса – Мелітополь – Маріуполь – Новоазовськ) або Н20 (Слов’янськ – Донецьк – Маріуполь), які проходять через центр міста. Містом: пр. Миру – кільце Драмтеатру – вул. Грецька – вул. Георгіївська (поворот ліворуч). Контора Рябінкина розташована по непарній стороні, поруч з однойменною таверною.

Громадським транспортом до Маріуполя, а потім – в центр міста (зупинка “Драмтеатр”). Далі один квартал на південь по Грецькій до перетину з Георгіївською, на початку якої розташований колишній купецький офіс.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Контора Рябінкіна в Маріуполі на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram