Синагога Авраама Гешеля з Апти

Історія

Синагога Авраама Гешель з Апти в Меджибожі Синагога Авраама Гешель з Апти

Документальна історія будівель нерозривно пов’язана з долею визначних і не дуже людей, який були її частиною, тому можна казати що передісторія його починається з обранням рабі Авраам-Йегошуа Гешель з Апти (1755 – 1825), духовного послідовника та спадкоємця раббі Елімелеха з Ліженська (1717 – 1787), в якості рабіна синагоги в місті Ясси, на той час столиці Молдавського князівства.

Але внутрішній конфлікт громади спонукав рабі в 1814-ому покинути почесний духовний сан її голови та разом із всім своїм двором перебратися до Меджибожу, під крилом якого за пів століття до того народився хасидизм з легкої руки Баал-Шем-Това (1698 – 1760). Він викуповує цілий комплекс будівель неподалік від місцевої твердині та відкриває в одній з них синагогу (інші служили для господарсько-житлових потреб), повністю занурившись у вивчення нової релігійної течії іудаїзму.

Після смерті рабі Авраам-Йегошуа Гешель з Апти його синагога передавалась у спадок по чоловічій лінії від батька до сина протягом десятеліть (Йосеф Мойше – Ісраель Агарон – Авраам-Йегошуа Гешель молодший). З огляду на постійне зростання єврейської громади (станом на середину ХIХ століття вона збільшилася вдвічі) існування дев’яти духовних центрів (разом з цим) поряд із старовинною синагогою XVI століття повністю забезпечувало релігійні потреби великої громади.

Бібліотека товариства "Огаль цадикем" в Меджибожі Бібліотека товариства "Огаль цадикем"

Після спокійного спадкування трьох поколінь внаслідок смерті рабі Авраам-Йегошуа Гешель в 1865 році за фамільну синагогу розгорілася справжня війна між його синами та така запекла, що у справу був змушений втрутитися рабина Давіда Мойше з Чорткова, який присудив володіння святинею рабі Мешулама Зусьї ( – 1920). Він як мудрий духовний пастир, в числі таких же дев’яти рабі Меджибожу, провів своїх учнів крізь непрості роки Першої світової, падіння чергової Московської імперії та встановлення влади красного люмпену.

Ще дванадцять років після смерті останнього рабі з сім’ї засновника хасидський храм лишався діючим, не дивлячись на посилення тиску червоних атеїстів, доки в 1932-ому під час молитви до синагоги не увірвалися озброєні представники радянської влади і силоміць не видворили вірян з храму, дозволивши лише нашвидкоруч зібрати святе начиння. Будівля була націоналізована для служіння новому тоталітарному режиму.

Перші три десятиліття колишню синагогу Авраама Гешеля з Апти використовували в якості банку (благо їй пощастило встояти під час Другої світової війни), а потім десь в 1960-х переобладнали під штаб пожежної бригади, в якості якого вона коротала свої дні до розпаду радянського союзу і перші роки відновленої української незалежності.

Північний фасад старої меджибізької синагоги Північний фасад старої синагоги

Мабуть так і лишилась би єдина встояла міська іудейська храмова будівля на задвірках історії, якби не її придбання Ісраелем Меїром Габаєм в 2008 році. Своєчасна її реставрація із залученням профільних фахівців та за допомогою Мордехая Фарганді два роки потому врятували цінний архітектурний об’єкт для майбутніх поколінь. А після закінчення робіт завдяки товариству “Огалей цадікем” в стінах синагоги розмістилася велика бібліотека книг доступних для всіх паломників, які протягом року відвідують Меджибіж.

Архітектура

Квадратний зараз одноповерховий (раніше – двох) периметр синагоги фарбований по цегляній кладці без тинькування під вальмовою покрівлею з козирком розташований на правобережжі Південного Бугу при впадінні в нього річки Бужок серед пересічної житлової забудови єврейської частини старого міста в кварталі від Меджибізької фортеці.

Хоча на фоні доволі ординарних споруд кварталу, які до того ж спотворило та обезличило радянське правління, будівля виглядає святково-охайною в її зваженій компановці архітектурних деталей виконаних методом фігурної цегляної кладки з фарбуванням двома кольорами: підвіконні ширинки, французький руст, високі коробові арки вікон, архівольти в зубчастому обрамлені, дентикули, поребрік, профільоаний лобовий карниз та лопатки зі складним геометричним малюнком.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Хмельницька обл., смт Меджибіж, вул. Шевченко, 4.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Е50 (М12) (Ужгород – Тернопіль – Хмельницький — Вінниця — Кропивницький – Дніпро — Донецьк), а далі по Т2319 (Стара Синява – Требухівці), яка проходить повз квартал із синагогою (північніше замку).

Громадським транспортом з Хмельницького / Вінниці до повороту на Меджибіж, а далі попутним чи пішки – до фортеці. Іудейський храм Авраама Гешеля з Апти знаходиться в двох кварталах від фортеці.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Синагога Авраама Гешеля з Апти на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram