Костел Святої Тріїці у Волочиську

Історія

Центральний фасад Троїцького костелу в Волочиську Центральний фасад Троїцького костелу в Волочиську

Витоки католицизму на волочиській землі сягають значно давніх часів, ніж їхня документальна згадка від початку XVIII століття, коли було затіяне будівництво нового костелу – може ще коли її власник ярий кальвініст, а потім католик Януш Збаразький (1553 – 1608) змінив вірі предків, втім як і його син Юрій (1573 – 1631), або з посиленням позицій Річи Посполитої Вишневецькі запровадили для міщан свою релігію для підкреслення високого статусу – про те достеменно невідомо.

Передісторія ж нині існуючого храму на честь Пресвятої Трійці починається з послідовним припиненнями стародавніх україно-литовських родів- власників Волочиська Острозьких (1620), Заславських (1673), Збаразьких (1731), Вишневецьких (1744)… Про міський костел перша згадка зовсім стисла – побудований в 1722-ому Київським воєводою Станіславом Потоцьким (1698 – 1760). Скоріш за все він був дерев’яним, бо вже менш ніж через століття прийшов в таку жалюгідний стан, що потребував капітального ремонту.

Станіслав віддав в 1855-ому маєток посагом за свою доньку Теофілію графу Августу Фридерику Константію (1731 – 1786) з польської дворянської сім’ї Мошинських, а пізніше (після розлучення) господиня продала його діверові Фрідріху Юзефу Мощинському (1738 – 1816). Саме він, референдарій Литовський, став тим, хто назавжди змінив обличчя периферійного містечка на європейський зразок.

Фронтон центрального фасаду костелу у Волочиську Фронтон центрального фасаду костелу

А почалося все з отримання 15 січня 1775 року з рук останнього польського короля Станіслава-Августа Понятовського (1732 – 1798) привілею на проведення щорічної шеститижневої ярмарки напередодні свята Святої Трійці. Статки від маєтку дозволили прикрасити місто не тільки новим п’ятиповерховим палацом та безлічу нових цегляних громадських будівель, а й побудувати заміську резиденцію в Фрідріхівці. Але католицька громада отримала найрозкішніший дар – закладку нового мурованого храму на місці старого в 1813-ому.

Завдяки вчасному фінансуванню та гарній логістичній роботі самого графа вже в 1817-ому костел при стародавньому католицькому цвинтарі за єдиною з ним цегляною стіною був закінчений та освячений Луцько-Житомирським суфраганом Яном Підгороденським ( – 1832), хоча вже після смерті свого засновника.

Десь за часів володіння маєтками роду Мошинських поруч із католицьким храмом на території цвинтарного комплексу з’явилися дві кам’яні каплиці. Станом на кінець ХІХ століття ще одна значилася в майнових реєстрах фрідріхівського маєтку поруч із панським палацом.

Поклінний хрест Волочиського Троїцького костелу Поклінний хрест Троїцького костелу в Волочиську

З московською окупацією волинських земель 1922 року почався поступовий наступ червоних атеїстів на релігійні установи всіх конфесій, який в 1936-ому призвів до закриття Свято-Троїцького в Волочиську. Величну будівлю пристосували під потреби фабрики з виготовлення електродеталей “Номінал”. Ксьондзи покинули місто на довгі десятиліття, забравши із собою святий дух.

Після початку Другої світової війни 1939 – 1945 років, яка мала поділити Європу навпіл між Московією та Німеччиною, збройне протистояння між так званими “союзниками” було лише питанням часу – в 1941-ому нога першого німецького солдата ступила на українську землю, а московські окупанти втікли. Зняття фашистським режимом заборони на богослужіння та активна діяльність православної громади в решті решт привели її стіни костелу, де вперши звучали молитви українською.

Відновлення контролю радянського режиму над цими землями в 1944-ому, і в 1950-ому храм знов закрили для богослужінь. На довгі три десятиліття Волочись лишився без слова Божого.

Навіть після відновлення української незалежності в1991-ому у католицької громади Волочиська залишалися великі сумніви щодо повернення своєї святині, тому в наступному році за ініціативи отця Владислава Ванаґса був закладений новий костел на східній околиці міста (освячена 8 грудня 1995-ого єпископом Кам’янец-Подільської дієцезії Яном Ольшанським (1919 – 2003)). А 18 травня 1993-ого старий Свято-Троїцький костел було повернено вірянам, щоб частково бути відреставрованим отцем Славомиром Бураковським та бути преосвященным на честь Йосипа Обручника Марії.

Архітектура

Костел Пресвятої Трійці в Волочиську Костел Трійці в Волочиську

Прямокутна базиліка цегляна на мурованому фундаменті з подальшим тинькуванням, що своїми класичним формами нагадує храми стародавнього світу, розташована на південній околиці старого Волочиська вздовж головної міської вулиці, що уходить на Підволочиськ.

Її головний декор сконцентровано на центральному фасаді з його шестиколонним портиком доричного ордеру на невисокому стилобаті, що підтримує антаблемент під великим трикутним фронтоном в обрамлені фільонок, увінчаний Всевидячим Оком та надписом на латині “Sole Deo”. З інших відзнак споруди варто відмітити французький руст стін, широкий фриз, профільований карниз, невеличку главку та великий люнет потралу центрального входу.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Хмельницька обл., м. Волочиськ, вул. Незалежності.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Е50 (М12) (Ужгород – Тернопіль – Хмельницький – Вінниця – Кіровоград – Дніпропетровськ – Донецьк) до Волочиська. В місті вулицями Хмельницька -Копачівська – Незалежності, яка прямує до католицького храму.

Громадським транспортом з Хмельницького / Вінниці до автовокзалу Волочиська, а потім міським, що прямує в Старе місто або Підволочиськ. Церква Пресвятої Трійці розташована вздовж головної вулиці.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Костел Святої Тріїці у Волочиську на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram