Готель Француа у Вінниці

Історія

Вінницький готель Франсуа Готель Франсуа в Вінниці

Звичайний заїжджий двір із шинком вже існував на цьому місці у другій половині ХІХ століття, а можливо іще раніше. Адже центральна міська вулиця на Поштовому шляху із заходу на схід з переправою через південний Буг в трьох кварталах від величного Преображенського собору гарантували господареві наявність відвідувачів та чималі прибутки. Хоча станом на початок ХХ століття дерев’яний, позбавлений новітніх комунікацій він вже мало відповідав вимогам постояльців, приваблюючи їх лише низькою платнею.

Саме на цей час припадає період великої кам’яної розбудови Вінниці, який починався з її центральної вулиці. Одним з нових об’єктів великого будівництва став готель Франсуа, проект невідомого автора якого почав втілюватися в життя майже одночасно із сусідньою будівлею Савою, фактично обидві споруди – матеріальне втілення конкурентної боротьби готел’єрів зі своїми перемогами та поразками.

Замовником спорудження готелю на розі вулиці Пушкіна та території Міського училища (нині майдан Незалежності) був власник земельної ділянки на Поштовій Бенцион Лазаревич Рутберг. Саме його коштом в 1912 році колекція вінницьких архітектурних намистин поповнилася новою кам’яницею, однак готелем їй працювати довелось зовсым недовго.

Завершення центрального ризаліту колишнього готелю Франсуа Завершення центрального ризаліту готелю

В 1914-ому окупаційна московська влада втягла українські землі в Першу світову выйну, що поставило хрест на існуванні самої імперії, на її руїни прийшов скажений червоний люмпен. З остаточним встановленням диктатури пролетаріату вся приватна власність була націоналізована і приміщення Франсуа були пристосовані під адміністративні потреби, які він продовжував виконувати і після відновлення від руйнувань пожежі 1925-ого.

Сім радянських десятиліть і Друга світова мало вплинули на долю колишнього готелю Рутберга, лише мінялися структури-орендар та планування приміщень першого поверху відданого під торгівлю. В архітектурному плані в 1980-х при капітальному ремонті його центрального фасаду була втрачена частина ліпного декору з-за використання так званого теразитного тиньку.

Повернення української незалежності та узаконення приватної власності привели в ці стіни нових господарів з числа молодого покоління торговельних комерсантів (перший поверх), міських чиновників різних рангів та представників громадських організацій. А в 2018-ому в вінницькому бюджеті знайшлися кошти на реставрацію центрального фасаду пам’ятки архітектури столітньої давнини, після якої він зміг знов пишатися всіма принадами своєї першозданної краси.

Архітектура

Західний кут колишнього готелю Франсуа в Вінниці Західний кут колишнього вінницького готелю Франсуа

Чотириповерховий г-подібний з гранованим еркером південно-західного кута внутрішнього двору червоноцегляний з тинькуванням центрального фасаду колишній готель Франсуа являє собою самобутню перлину Середмістя в стилі стриманої еклектики.

Центральний фасад вирішений на п’ять вісей за допомогою трьох ризалітів, кутові з яких прикрашають вузькі прямокутні парні розділені напівколоннами та коробові віконні прорізи з рослинним та геометричним орнаментом в тимпані, кована решітка балконної огорожі та ліпні вінки-розетки фризу, а центральний – дворівневий (третій-четвертий поверхи) гранований еркер з балконом на чолі, стилізований тирс та люкарна трикутного аттику. Головною ж прикрасою міжризалітових секція складають віконні фронони з гірляндами на першому поверсі, напівкруглі надвіконні ники з вінками та сандрики на кронштейнах з тирсами. Вінчає споруду профільований карниз на дентикулах та трикутні аттики ризалітів з кованим парапетом між ними. Перший асиметричний поверх (зі сходу розташована проїзна арка) горизонтально членований французьким рустом.

Характерне для готельних споруд внутрішнє коридорне планування має свою родзинку у вигляді світлового ліхтаря та мармурових сходів головної сходинкової клітини. По всьому периметру будівлі розташовані великі підвали.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Вінницька обл., м. Вінниця, вул. Соборна, 50.

Посилання

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Р11 Вінниця – Немирів – Ямпіль, а потім по Немирівському шосе – вул. Лебединського – вул. Островського – через міст по вул. Соборної або по трасі Е50 (М12) Львів – Тернопіль – Хмельницький – Вінниця – Кропивницький, а потім Хмельницьким шосе по Соборної, вздовж якої міститься центральний фасад готелю Франсуа.

Громадським транспортом до Вінниці, а потім – міським, що прямує по Соборній, до зупинки «Майдан Незалежності».

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Готель Француа у Вінниці на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram