Церква Воздвиження Чесного Хреста в Надвірній

Історія

Надвірнянська церква Воздвиження Чесного Хреста Церква Воздвиження Чесного Хреста в Надвірній

Церковна історія Надвірної починає свій хронологічний відлік від 1644 року (через майже півстоліття після початку будівництва католицького костелу), коли в документах з’являється згадка про першу міську уніатську святиню. Щоправда про неї збереглися до нашого часу лише назва – на честь Різдва Христового та матеріал побудови – дерево.

За наступні шість десятиліть кількість місцевих уніатських храмів, які стали компромісом між місцевим споконвічним православним українським населенням та прийшлими польськими панами, збільшилася до трьох у зв’язку із швидким ростом міста на перетині політичних і комерційних інтересів.

Але справжнім дарунком долі для громади Надвірної стала печальна подія зачинення в 1785-ому православного Манявського скиту Габсбурзькою короною задля закріплення свого впливу на українські прикарпатські землі, контроль над якими вона отримала після першого поділу Річи Посполитої. Головна святиня ліквідованого монастирського комплексу, Хрестовоздвиженський собор 1611 року побудови, після тривалих перемовин влада-таки дозволила перевезти до Надвірної.

Дзвіниця надвірнянського Хрестовоздвиженського храму Дзвіниця надвірнянського храму УГКЦ

Святкова подія відкриття дверей намоленої святині після тривалого періоду перевезення по частинах і збирання в первинному вигляді відбулася в 1793-ому. Місце для її розміщення визначили на північ від міського центру, а ім’я призначили на честь Благовіщення Пресвятої Богородиці.

Історія замовчує з яких причин в 1835-ому над храмом працював, повністю його відбудувавши в первинному вигляді, відомий місцевий зодчий Михайло Момот з Стерні, про що на одній зі сволок досі залишається пам’ятний напис. Кропітка робота розтяглася на п’ять років, і освячення він прийняв вже в 1840 році під тим самим ім’ям.

Початок Першої світової війни в 1914-ому майже стер нещодавно покритої бляхою по ґонту церкву з лиця землі великою пожежею, але в період інтербеллуму її швидко відновили під польською владою. А в 1930 році святині повернули хрещення на честь Воздвиження Чесного Хреста, хоча мирно існувати в такому статусі їй довелося недовго.

Дерев’яній храмовій споруді в самому серці Надвірної пощастило пережити не тільки вогняний смерч Другої світової 1939 – 1945 років, а й сорокарічний період радянської атеїстичної окупації, щоб в на світанку нового третього тисячоліття продовжувати піклуватися про свою греко-католицьку громаду під жовто-блакитним прапором незалежної України.

Греко-католицький Хрестовоздвиженський храм в Надвірній Хрестовоздвиженський храм в Надвірній

Надсильна повінь 2008 року значно пошкодила опорні дерев’яні конструкції церкви Воздвиження Чесного Хреста, тому подальша її доля стала першим питанням новопризначеного в 2012 році адміністратора парафії, отця Ігоря. Викликані ним зі Львова та Франківська науковці-реставратори виявили головну проблему будівлі – відсутність фундаменту та пошкодження в наслідок цього її несучих конструкцій.

Почався збір коштів для реставрації, левову частину яких назбирали всередині парафіяльної громади. А потім буде тривалий та трудомісткий період реставрації з підняттям храму майже на метр над землею для спорудження фундаменту та вимощення, заміни пошкодженої деревини, перекриття куполу та піддаший бляхою під мідь та булат, облицювання фальшбрусами, заміною вікон та дверей… Тим часом богослужіння проходили в спорудженій поруч невеличкій капличці. На зараз святиня радує око яскравістю фарб із збереженням стародавньої духовної сутності.

Архітектура

Хрестовоздвиженський комплекс в Надвірній, розташований в одному кварталі на північ від міського центру, складається з безпосередньо храму, вхід в який вінчає невеличкий ґанок, дзвіниці (південний кут) та невеличкої новозбудованої каплиці в північній частині.

Комплекс храму Воздвиження Чесного Хреста в Надвірній Комплекс храму Воздвиження Чесного Хреста

Хрестоподібна в плані двоярусна тричастинна, центральна з яких восьмерик на четверику прикрашена великим куполом з гранчастим ліхтарем обрамленим через один святими образами новомученіків УГКЦ: Андрія Шептицького, Григорія Хомишина, Симеона Лукача та Василя Валичковського, має традиційне орієнтування північний схід – південний захід. Після реконструкції споруда виблискує новою бляхою та фальшбрусами. Окрім того чотири вісі з піддашами прикрашають маленькі главки, що повторюють контури центральної маківки.

Нова візуально приземкувата (за рахунок великої площі нижнього четварика) триярусна дзвіниця увінчана маківкою подібною за храмову. Вона має два глухих нижніх яруси (перший облицьований плиткою під дике каміння, як і паркан навколо комплексу) і аркадний восьмигранний відкритий верхній безпосередньо із дзвонами.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Івано-Франківська обл., м. Надвірна, вул. Княгині Ольги,

Як дістатися

По трасі Н09 (Мукачеве — Івано-Франківськ — Львів). В Надвірній по вулицях Соборна – Гетьмана Івана Мазепи до повороту на вул. Княгині Ольги, в першому кварталі якої розташований давній греко-католицький храм.

Міжміським автотранспортом до АС-2 Надвірної, поруч із якою (протилежний бік вулиці) розташована церква Воздвиження Чесного Хреста.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Церква Воздвиження Чесного Хреста в Надвірній на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram