Річка Прут

Історія

Річка Прут в Карпатах Карпатський Прут

Він народився серед кам’яних склад величних Карпат задовго до появи на цій землі прабатьків українців, які назвуть її своєю, десь на межі мезозойської (66млн. років тому) чи кайнозойської (23млн. років тому) ери, хоча скоріш за все русло Прута загалом промалювалося десь в четвертинний період після відступу льодовиків (2,5млн. років тому).

Хоча людина почне писати свою історію на його берегах багато століть потому (І тисячоліття до н.е.), коли під захист скелястих гір прийдуть перші поселенці-кельти з їхнім культом великого каменю, і так же ж тихо відійдуть у вічність, полишивши по собі на згадку наступним поколінням капища, місця стоянок, уламки нехитрої зброї та начення. Однак про Прут знали не лише самі місцеві племена – від значиться на мапах Стародавньої Греції та Великого Риму.

За княжої доби Прут став колискою кількох великих міст Київської Русі (в тому числі Малого Галичу) та безлічі маленьких поселень. А після нашестя східняцьких орд та розграбування Русі-України, саме родючі береги Прута дали притулок та захист врятованим – тут одне за одним з’являються поселення від маленьких до великих, більшість з яких дійшла існують і донині.

Річка Прут в районі Яремче Річка Прут (Яремче)

Після підкорення Прикарпаття поляками утворенням Річи Посполитої та початком фактичного закріпачення місцевого населення саме в селищах на цих берегах наприкінці XV століття народився опришковський рух опору всім поневолителям на рідній землі від поляків-угорців-моловців до австріяків (перша писемна згадка від 1498 року).

Цікаво, що підтримуваний переважною більшістю місцевих жителів та благодатними природними умовами Прута він пережив своїх головних опонентів – Річ Посполиту – і ще пів століття продовжував свою боротьбу з їхньою спадкоємицею цих земель Габсбургською короною, зникнувши десь в середини ХІХ століття, але зберігши вільний дух українського опору до новітніх часів.

Наприкінці ХІХ століття прозорий, збігаючий з самих вершин гірський потік з чисельними притоками (в тому числі мальовнича Жонка), чисте гірське повітря та багата тваринами лісова чащоба впали у око австрійської аристократії, так Прикарпаття завдяки приєднанню до європейського залізничного сполучення швидко почало завойовувати славу рекреаційного курорту.

А потім буде Перша світова війна 1914 – 1918 років, яка поховає під своїми уламками московський романовський царизм та Австро-Угорську імперію, дасть поштовх до відродження України через запеклі бої з московськими окупантами в тому числі знаменитий бій на берегах Прута за гору Маківку. І якби не зрада світової спільноти молодої УНР, можливо, історія ХХ століття була б геть іншою.

Річка Прут в Карпатських горах Річка Прут в Карпатах

Польська окупація 1919-ого, яка повернула сюди туристів, тривала рівно два десятиліття, а потім незакінчена справа та потурання Старої Європи комуністично-соціалістичним диктатурам спровокують новий виток зброєного протистояння, жертвами якого стануть сотні мільйонів. Під час Другої світової війни 1939 – 1945 років Франківщина стане одним з місць відчайдушного супротиву українців новій московській, потім німецькій і знов радянський окупації, на берегах Пруту будуть активно діяти чисельні краївки Української повстанської армії.

Чергова зрада цивілізацією незалежній України, і черговий московський тоталітарний режим ще тридцять сім років буде тероризувати світ організацією військових конфліктів, підкупом, шантажем та залякуванням. Гірська ж річка стане одним з радянських курортів, хоч і не таким розкішним та облагородженим, як в передвоєнні часи.

Свої статус та благородну красу Прут поверне разом із відновленням української незалежності 1991 року, коли сонце національної та релігійної свободи постане на руїнах червоного тоталітаризму: вздовж його русла прокладуть чисельні туристичні маршрути, облаштують сучасні місця відпочинку та проведення дозвілля, облаштують сучасну інфраструктуру.

Архітектура

Водоспад Пробій на річці Прут Водоспад Пробій на Пруті

Витоки річки Прут губляться десь в на схилах Говерли, і набираючи силу закінчують свій шлях в Чорному морі разом з Дунайськими водами (ліва притока), пробігши загалом 910км, в тому числі українськими просторами – 272км (площа басейну 27,5тис.кв.км). При чому з-за свого гірського походження на українській ділянці дно здебільшого носить кам’янистий характер з чисельними порогами. Живлення відбувається за рахунок талих та дощових вод.

Річкове русло, що часом пролягає по дну глибоких ущелин, то звужується до п’ятдесяти метрів, то на відкритих ділянках розширюється до восьмиста метрів, і має доволі високу швидкість при похилі 100м/км біля витоків до 0,5м/км на рівнині (середня 1,9м/км). Глибина ж в середньому варіюється від 0,5м до 1,5м, хоча зустрічаються глибокі ділянки до 6м.

Додаткова інформація

Місце розташування: Україна, Івано-Франківська обл. / Чернівецька обл.

Як дістатися

Вздовж Прута частково проходять в автошляхи Н10 (Стрий — Івано-Франківськ — Чернівці — Мамалига), Н09 (Мукачево – Івано-Франківськ – Львів) та чисельні – місцевого значення. В тому числі вздовж річки розташоване місто яремче, яке має автомобільний, залізничний та кілька пішохідних мостів через неї.

Один з варіантів – громадським транспортом до Яремче, а далі від вокзалів – пішки по вулиці Свободи до мосту через буремний водяний потік.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Річка Прут на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram