Церква Покрови Богородиці Вінниці (Шереметка)

Історія

Церква Покрови Богородиці Вінниці (Шереметка) Церква Покрови Богородиці на Шереметці

В ті далекі часи, коли Вінниця тільки-но набувала своїх містечкових ознак, цілком забудована великими садибами потопаючими в розкоші власних садів, Шереметка, що отримала свою назву від свого першого поселенця козака-Шеремети, офіційно знаходилася від неї п’яти верстах на південний схід.

При чому станом на кінець XVIII століття саме село фактично складалося з двох частин, які плавно перетікали одна в одну по пологому схилу західного берега річки: садиба Вишня безпосередньо на березі та Шереметка, обидві — православного віросповідання. Офіційно до них був приписаний ще розташований південніше Собарів та населена римо-католицькими вірянами, названа також за ім’ям першого свого поселенця Людвиківка на протилежному березі.

Православна громада Шереметки за церковними відомостями побудувала свій перший відомий храм в 1784 році за кошти місцевого поміщика-мецената Аполлінарія Греколевського та небайдужих парафіян майже на тому самому місці, де вона височіє і зараз. Тричастинна дерев’яна з окремо розташованою триярусною дзвіницею церква була освячена на честь Покрова Богородиці. При ній століття по тому була відкрита церковно-парафіяльна школа, що діяла з 1872 по 1882 рік.

Покрови Богородиці на фасаді вінницької церкви (Шереметка) Покрови Богородиці на фасаді вінницької церкви

Фактично до побудови на кошти удовиці зірки всесвітньої медицини, Олександри Антонівна фон Бістром (1824 — 1902), каплиці-усипальні в 1885-ому на місцевому цвинтарі каплиці над усипальнею Миколи Пирогова, храм Покрови Богородиці залишався єдиним найближчим православним на правому березі Вишеньки.

Пройде всього кілька десятиліть, і не спокійний початок ХХ століття переверне до гори дригом весь віковий мирний життєвий уклад парафіян поселення — після поновлення московської окупації під червоними прапорами всі види релігії опиняться поза законом, а їхні храми один за одним почнуть зникати з обличчя української матінки-землі, знесені безжальною рукою московських безбожників.

Вже на початку 1920-х шереметківська церква Покрови Богородиці стояла закинутою пусткою із напівзруйнованою дзвіницею, як і Вишенська садиба та усипальня Пирогова. Перетнути рубікон століття разом з Другою Світовою їй вже не довелося — відсутність належного догляду, і в лічені роки дерево обертається на попіл під пильним оком соглядатаїв від окупаційної влади червоних атеїстів.

Відродження національної свідомості після семидесяти років забуття в 1990-х подарувало надію і православній релігійній громаді колишньої Шереметки. Силами громади на рубежі тисячоліть з цегли був збудований новий Свято-Покровський храм, який став опорою для своїх парафіян в важки перші роки становлення української Незалежності і зараз надійно підтримує їх крізь всі життєві негаразди третього тисячоліття.

Архітектура

Куполи шереметківської Свято-Покровської церкви на Пирогово (Вінниця) Куполи шереметківської Свято-Покровської церкви

Хрестоподібна цегляна не тинькована однонавова однокупольна невеличка святиня з двоярусною дзвіницею під шатровим дахом над бабинцем вздовж другої за значимістю місцевої магістралі має канонічне християнське планування південний-схід — північний захід. В комплекс також входить святе джерело, що міститься навпроти центрального входу.

Декор споруди виконаний за рахунок техніки об’ємної кладки білою по червоній цеглі складають: кутові лопатки, ширинковий пояс з гірками, аркові вікна в архівольтах на імпостах, спрощені фіали, високі світлові барабани, ніша з малюнком євангельської сцени Благовіщення на північно-західному фасаді. Бляховані куполи над середхрестям та дзвоновий додатково прикрашені глухими ліхтарями.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Вінницька обл., м. Вінниця, вул. Пирогова, 157а.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Р11 (Вінниця – Немирів – Ямпіль) або трасою Е50 (М12) (Львів – Тернопіль – Хмельницький – Вінниця – Кропивницький). В місті: Немирівське шосе – вул. Юності – вул. Пирогова, що проходить вздовж церкви Покрови Богородиці..

Громадським транспортом до Вінниці, а потім міським, що прямує до Пирогова. Зупинка «Вул. Комарова».

Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram