Доля дзвону Херсонеса Таврійського

Опубліковано Вікторія Шовчко 21-06-2011

Доля деяких творінь рук людських, часом, немов списана зі сторінок пригодницького роману, кожен з розділів якого настільки захоплююч та цікав, що в ньому містяться сотні, іноді тисячі життів.

Так доля дзвону на високому березі Чорного моря серед руїн двохтисячолітнього Херсонесу Таврійського – одне з таких надзвичайних оповідань, де переплелися долі країн і поколінь.

Читати далі »

Норовиста конячка

Опубліковано Вікторія Шовчко 14-06-2011

Картини — це кадр з життя, невловима мить, де немає місця змінам. Але чи така вже це застигла реальність? Часом картина живе своїм життям і образи на ній настільки реальні, що, деколи, здається, що картина рухається. Щоправда таке диво підвладне лише пензлю істинних талантів.

Ось і в Бердянському художньому музеї імені І. І. Бродського є «жива» норовиста конячка, яка скоса дивиться на відвідувачів, не бажаючи повертати свою білу в яблуках морду.

Читати далі »

Лицарі у ХХІ столітті

Опубліковано Вікторія Шовчко 12-06-2011

Лицарство не зникне назавжди доки дух його живе в нащадках, хай і не по крові, Річарда Левове Серце і Робіна Гуда.

Романтика, таємниця, легенди і билини, пов’язані з тією епохою завжди будуть кликати своїх послідовників до меча за праве діло, гаряча їх кров іржанням коней і брязкотом сталі.

Читати далі »

Покута за гріхи

Опубліковано Вікторія Шовчко 11-06-2011

Самими завзятими праведниками стають найзапекліші грішники і, часом, результат замолювання їх гріхів не припиняє захоплювати нащадків ще багато-багато століть.

Так собор на Святоюрській горі Львова, нехай і не зовсім той, який побачив сонячне світло в 1280 році, але все ж саме те святе місце, що не раз перетворювалося на порох невблаганним часом і відроджувалось людськими руками – приклад саме такого каяття.

Читати далі »

Софія вмирає

Опубліковано Вікторія Шовчко 02-06-2011

Перший український пам‘ятник включений до списку пам‘яток світової спадщини ЮНЕСКО – Софійський собор у Києві, який пережив на своєму 900-літньому віку не мало бур і негод, твердою рукою сучасних київських чиновників легко списаний з рахунків.

Саме завдяки їм буферна зона навколо пам‘ятника слов‘янського зодчества була хаотично забудована, що призвело до підняття грунтових вод під собором, де від вологості і осідання вже почали руйнуватися фрески початку ХІ століття.

Читати далі »

Борщ броненосця "Потьомкін"

Опубліковано Вікторія Шовчко 01-06-2011

Бунтівний корабель на захисті інтересів повсталих одеських робітників. Один із символів революції 1917 року. А починалося все досить банально.

1905 рік. Севастопольський ринок. Червень. Жара. Команда, послана для закупівлі провізії, повернулася на борт з 28 пудами зіпсований яловичини. Саме борщ з поганого м’яса, який відмовилися є моряки, і послужив першопричиною бунту.

Читати далі »