Старий будинок Духовної семінарії в Кам'янці

Історія

Стара будівля Кам'янець-Подільської Духовної семінарії Стара будівля Духовної семінарії в Кам'янці

Закладена на фундаменті і з використанням архітектурних деталей будівель колишніх часів будова на площі Вірменського ринку Кам’янець-Подільського в 1789 році спочатку проектувалося з урахуванням майбутніх потреб духовної уніатської громади, яка планувала розмістити в цих стінах духовну семінарію і капітул.

Але будівництво, що успішно завершилося через рік, в лічені роки стало яблуком розбрату між духовною та світською владою міста, коли остання перейшла в руки Російської імперії (1793 рік) з її домінуючим становищем православ’я, як державної релігії. Так саме цю будівлю поряд з Російським магістратом було вибрано в 1796 році для розміщення залу Дворянського зібрання, в наслідок чого внутрішнє її планування зазнає кардинальних змін: зносяться внутрішні перегородки та міжповерхові перекриття з тим, щоб на всю висоту замість десяти кімнат облаштувати один просторий зал.

Проте вже через два роки (у 1798-му) переплановану будівлю було передано міською радою в оренду приватному польському театру Антона Зміївського (1769 – 1834) для постановок п’єс російських і польських авторів, якому судилося проіснувати тут лише три роки (термін орендного договору).

А в цей час загострилися суперечки між церковною та міською владою за право володінням будівлею в самому серці старого Кам’янця, які врешті-решт в 1805 році розв’язалися на користь православного духовенства, яке в найкоротші терміни відновило первісне внутрішнє планування і перевело сюди з Шаргорода Подільську духовну семінарію.

Південно-західний кут старого будинку Кам'янець-Подільської Духовної семінарії Південно-західний кут старого будинку Духовної семінарії Кам'янця

На шістдесят років двоповерхова будівля на площі Вірменського ринку стає оплотом майбутніх лікарів душ від релігії, поки їх не змінює на нелегкій посаді соратники по вірі з повітового училища в 1865 році, коли для Духовної семінарії було побудовано нову будівлю в зановоосвоюваній частини Нового плану.

Існування будівлі під знаменом хреста тривало аж до 1891 року, коли йому на зміну приходять хранителі музейних таємниць Кам’янець-Подільського історико-археологічного товариства, яких вигнала з-під рідного вже даху над головою Громадянська війна з її хаосом руйнування.

З остаточним встановленням на Поділлі радянської влади і поступовим налагодженням мирного життя в нових реаліях, в ці стіни на нетривалий термін в чотири роки оселяється міський Будинок піонерів, що розміщувався тут з 1928 по 1932 рік.

Потім буде жах і біль Другої світової війни, який закінчиться для практично не постраждалого колишнього будинку Духовної семінарії в 1950-х новим переплануванням внутрішніх приміщень і усуненням східних прибудов, як архітектурних надмірностей.

Передача будівлі на площі Вірменського ринку Кам’янця у дбайливі руки історичного музею-заповідника для розміщення художнього відділу, що нині носить ім’я Картинної галереї, в 1976 році починається з масштабної реконструкції внутрішніх і зовнішніх інтер’єрів для додання їм автентичного початку XIX століття вигляду, в ході якої здебільшого були відтворені його декорові елементи, а так само відновлені знищені трьома десятиліттями раніше прибудови з східного боку.

Центральний (західний) вхід старої будівлі семінарії в Кам'янці Центральний вхід старої будівлі Кам'янець-Подільської Духовної семінарії

Після свого урочистого відкриття в 1985 році, ще не одного разу переживши ремонтно-відновлювальні роботи, колишній будинок Духовної семінарії і нині продовжує зберігати в своїх надрах матеріальні свідчення давньої історії міста на плато в каньйоні Смотрича.

Архітектура

Практично відновлена за винятком деяких деталей (скульптурної композиції центрального західного фасаду) у своєму первісному вигляді стара духовна навчальна будівля на площі Вірменський ринок нині являє собою двоповерховий вапняковий оштукатурений прямокутний в периметрі обсяг у одинадцять вікон по фасаду зі стрічковою рустовкою першого поверху і прибудовами у східній частини.

Внутрішні інтер’єри колишньої Духовної семінарії Кам’янець-Подільського вирішені секційним плануванням (п’ять двухчастних секцій) з центральним виходом в західній частині і двома асиметрично розташованими – у східній. Під першим ярусом розташовується склепінчастий підвал.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Хмельницька обл., м. Кам’янець -Подільський, вул. П’ятницька, 11.

Тел.: ( 03849 ) 2-25-21 , 2-37-84 , 2-75-61 .

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Н03 (Житомир – Хмельницький – Чернівці), яка по Кам’янцю проходить пр. Грушевського (південний напрямок) / Хмельницьким шосе (північний напрямок). Далі – повернути на вул. Князів Коріатовичів і через Новопланівський міст проїхати в Старе місто, де вздовж вул. Троїцької, що переходить у Старобульварну доїхати до пл. Вірменський ринок зі старим будинком Духовної семінарії.

Міським громадським транспортом Кам’янець-Подільського від вокзалів доїхати до кінцевої зупинки “Вірменський ринок” в Старому місті, де нині у східній частині розташована будівля Картинній галереї.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Старий будинок Духовної семінарії на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram