Річка Смотрич

Історія

Один з крутих поворотів річки Смотрич Один з поворотів Смотрича

Споконвіку обійми прісноводних річок і водойомів, як необхідна умова виживання, манили до себе людину для облаштування поселень. Поділля ж з його благодатним кліматом і родючим грунтом, встелене мережею блакитних артерій землі, і зовсім грало в заселенні східної Європи важливу роль.

Так долина однієї з наймальовничих річок України на ім’я Смотрич, що змійкою струмлить з Подільської височини до повноводного руслу Дністра, була свідком всіх етапів розвитку та становлення людського суспільства з безпрецедентними прикладами його великодушності і жорстокості, відваги і боягузтва, де кожен етнос вписував свою лепту в історію, йдучи у вічність.

А почала людина розумна свою подорож по берегах Смотрича з часів раннього палеоліту (300 тис. років до н.е.), коли стоянки на обітованій подільській землі були тимчасовим перепочинком на довгому шляху довжиною у життя.

Потім тут пройдуть племена войовничих кочівників і швидкоплинні тисячоліття, за які Поділля перетворитися на одну з перлин гідну корони будь-якої європейської держави. На берегах річки будуть вирішуватися долі середньовічних народів, а її води стануть колискою для тисяч безстрашних воїнів.

Поки, не одного разу змінивши підданство на османське, польське, литовське…, родюча долина однієї з приток Дністра остаточно не утвердиться у межах Подільської губернії Російської імперії, а пізніше не стане невід’ємною частиною України зі статусом однієї з Мекк рафтингу.

Архітектура

Місток через річку Смотрич у районі Кам'янця Місток через Смотрич у районі Кам'янця

Народжена з надр витоками у села Німичинці поблизу Хмельницького річка, прорізаюча Подільські Товтри, спрямовує свої неспішні води на південь, щоб злитися з великим Дністром і продовжити свій біг у хвилях Чорного моря.

Розтягнені майже на сто сімдесят кілометрів вигини блакитної стрічки Смотрича, проходячи довгий шлях через густонаселену місцевість, що обумовлює його завантаженість греблями і гідроелектростанціями (Голосківського, Кам’янецька, Цвіклевская), млинами і мостами, робить безліч крутих поворотів і петель, однією з яких зобов’язаний своїм народженням знаменитий Кам’янець-Подільський.

Мальовничі його береги, що віддалені один від одного на відстань від десяти до сорока метрів і досягають висоти в п’ятдесят, приймають часом химерні каньйоноподібні силуети, які надійно зберігають у своїх обіймах площу в тисяча вісімсот квадратних метрів водної гладі, яка живиться здебільшого нестримними стихіями природи (дощами і снігами).

Додаткова інформація

Місце знаходження: Україна, Хмельницька обл.

Посилання

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Н03 (Житомир – Хмельницький – Чернівці), що в Кам’янець-Подільському переходить у пр. Грушевського (південний напрямок) і Хмельницьке шосе (північний напрям), а далі повернути на вул. Князів Коріатовичів, яка виходить до Новопланівського місту через Смотрич.

Або трасою Е85 ( М19 ) (Сірет – Чернівці – Тернопіль – Дубно – Луцьк – Ковель – Корбін) до села Товсте, звідки по Р24 ( р48 ) до Кам’янця (річка проходить з обох боків траси по місту).

Громадським транспортом до Кам’янець-Подільського, а потім – маршрутним таксі, прямуючим у Старе місто, яке знаходиться в петлі звивистої притоки Дністра.

Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram