Собор Олександра Невського Кам'янця

Історія

Східний фасад Олександро-Невського храму в Кам'янець-Подільському Східний фасад Олександро-Невського храму в Кам'янець-Подільському

Новопланівський міст, який був побудований в 1875 році з дозволу його імператорської величності Олександра II (1818 – 1881), вираженого під час його візиту 1859 році, став сполучною ланкою між минулим і майбутнім Кам’янець-Подільського, розширивши придатні для нового будівництва горизонти до безкрайніх меж.

Освоєння нових міських просторів, що одержали назву “Новий план”, почалося з околиць мосту, де не в останню чергу почали зводити православний, як основної державної релігії, храм во славу святого Олександра Невського – освячення будівництва відбулося 2 травня 1891 преосвященним Дмитром, єпископом Подільським і Брацлавським, при величезному скупченні благочинних Подільської єпархії у зв’язку з проведенням в Кам’янці їхнього з’їзду.

Сам період будівництва церкви зайняв всього два роки (кладка стін, як і головний купол, закінчені у 1893-ому) завдяки старанням та активній діяльності Олександро-Невського опікунської ради, хоча освячення храму, в облаштуванні якого брало участь в тому числі правляче монарше сімейство (хрест був подарований імператрицею Олександрою Федорівною (1872 – 1918)), відбулося лише 24 листопада 1897 року.

Собор на честь святого князя Олександра Невського у Кам'янці-Подільському Собор Олександра Невського Кам'янця

Поступово набуваючи все більшу вагу в духовній ієрархії православних храмів Кам’янець-Подільського з кожним роком церква розширювала свій приход, що, в тім, не врятувало її від знищення новою атеїстичною владою рад, яка віддали її забуттю в 1932-му, підірвавши і розібравши на будівельні матеріали для подальшого використання в досягненні плану гарячих перших п’ятирічок життя нової країни на ім’я СРСР.

Але пам’ять людська довговічніше за життя її творінь, тому через сторіччя після початку будівництва першої будівлі (у 1991 році), що стала надалі храмом з головним престолом на честь святого князя Олександра Невського, виникло питання про її реконструкцію тепер вже зі статусом собору на колишньому місці (у радянський період тут розташовувався парк, тому проблем з цим не виникло).

Так на зорі нового тисячоліття почалося відродження перлини православ’я Нового плану. Сотні документів, тисячі людей, сотні тисяч пожертвуваних коштів, мільйони годин праці коштували того, щоб дати друге життя храму, що пливе в легкому серпанку над Смотричем. Нарешті 12 вересня 2011 року в присутності численного згуртованого братерства вірян заново відбудований кафедральний собор було освячено архієпископом Кам’янець-Подільським та міським Федотом на честь Олександра Невського Української православної церкви Московського патріархату.

Архітектура

Каплиця біля собору в ім'я святого Олександра Невського Кам'янця Каплиця біля собору Олександра Невського в Кам'янці-Подільському

Хрестовокупольна конструкція, одноаспідне будування, суворе орієнтування по сторонах світу, арочні вікна та тривимірність нашарування геометричних обсягів – все це явно свідчить про приналежність храму до візантійського стилю зодчества.

Його невеликий по периметру, практично кубічний обсяг (довжина, висота і ширина становлять близько сорока метрів при товщині стін близько 1,2м) прикрашає домінуючий центральний купол на високому світловому барабані, що спирається на вітрила, з боків від якого прибудовані напівкуполи менших розмірів з аналогічними йому вузькими витягнутими вікнами під арочним завершенням.

З зовнішньої обробки фасадів не можна не відзначити витончене оформлення входів північного і південного боків з ажурним ліпним зображенням грецького хреста і арочним карнизом простих лінії, парними колонами чорного мармуру і святими зображеннями в центральних розетках.

При відносно невеликих розмірах за рахунок нашарування різнорівневих обсягів, підкреслених зубчастим завершенням кутів будівлі, собор Олександра Невського створює загальне враження досить масивної і в той же час легкого споруди.

Південно-західний фасад Олександро-Невського Храму в Кам'янець-Подільському Південно-західний фасад Олександро-Невського Храму Кам'янця

Розташований у західній частині об’ємний портал з трьома круглими вікнами над центральним входом вінчає двоярусна дзвіниця, виконана в тому ж стилі, що й основний периметр будівлі: її завершенням служить півсферичний купол, а з боків до центральної її частини на рівні звукової аркади примикають напівкуполи з вікнами-трояндами, що виходять на північ і південь.

Багатство внутрішньої обробки храму складають яскраві фарби розпису, які заповнюють весь простір стін, при цьому, не дивлячись велику кількість майстрів, що працювали над шедевром, в колірному і художньому вирішенні витриманий загальний стильовий дух.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Хмельницька обл., м. Кам’янець -Подільський, вул. Соборна, 2.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Н03 (Житомир – Хмельницький – Чернівці), яка проходить по Кам’янцю вздовж в пр. Грушевського (південний напрямок) і Хмельницького шосе (північний напрям), звідки повернути на вул. Князів Коріатовичів, а далі( після пл. Відродження) – на вул. Лесі Українки, на перетині якої з вул. Соборною розташовується храм Олександра Невського.

Громадським транспортом до вокзалів Кам’янець-Подільського, а потім – маршрутним таксі, прямуючими в Старе місто до зупинки “Площа Відродження”, в сусідньому кварталі з якою у напрямку до річці знаходиться собор Олександра Невського.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Собор Олександра Невського на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram