Житловий будинок по вул. Довгої 17

Історія

Активно освоювані простори плато в петлі річки Смотрич під захистом високих стрімких скель і потужної твердині біля вузького перешийка під управлінням польських королів в XV столітті забудовуються на периферії міста невеликими кам’яними житловими будинками, позбавленими будь-якої зовнішньої обробки, у зв’язку з приналежністю громадянам з більш скромними доходами.

Житловий будинок по вул. Довгою 17 в Кам'янець-Подільському Житловий будинок по вул. Довгою 17 Кам'янця

Південна ж частина Старого Кам’янця здавна служила притулком великої вірменської діаспори міста, що дбайливо піклувалася про захист міста, тому край плато, незайнятий фортифікаційними спорудами, складався, здебільшого, з таких же міцних похмурих приосадкуватих одноповерхових будівель, як і сам оборонний комплекс.

Південно-східна частина нинішньої вулиці Довгої, що знаходилася на деякій віддалі від центру міста з його ратушею, складалася саме з таких будиночків, один з яких зберігся до наших днів – житловий будинок під № 17.

Збудований ще наприкінці XV сторіччі як одноповерхова квадратне в плані будова, що складалася протягом ста років з прострорной кімнати з альковом, кухні та підвалу, з роками, коли щільність населення Кам’янець-Подільского досягала п’яти сімей на один житловий будинок, вона поступово перетворювався: спочатку на початку XVIII століття тут з’явилася прибудова з північного боку, потім його межі простяглися в західному напрямку до червоної лінії сусідніх будинків (початок XIX ст.), а під кінець того ж століття, придбавши симетричність – його східна частина зайняла своє місце, перетворившись в середині ХХ сторіччя в витончену невелику будову в два поверхи.

Зараз, як і протягом п’яти п’ятисот років, будинок по вулиці Довгої 17 все так само служить притулком жителям Старого міста, побачивши на своєму віку не один десяток світанків і заходів людських доль.

Архітектура

Після всіх перебудов протягом пів-тисячоліття майже квадратний (8,8м х 8,2м) периметр житлової будівлі стародавньої забудови до нинішнього часу перетворився на прямокутник з обширним підвалом-коридором протяжністю 18,5м під коробовим склепінням на распалубках, що нараховує сім кімнат на кожному поверсі двоярусного обсягу, увінчаним чотирьохсхилим дахом з перехопленням.

Зовнішній головний фасад будинку по вулиці Довгої № 17 в чотири вікна по фасаду асиметричний – центральний вхід в обрамленні пишної ліпнини пілястрів іонічного ордера під розірваним сандриком з левовою мордою зміщений праворуч. При цьому кути його виділені простими лопатками (перший поверх) перехідними в каннеліровані пілястри з капітелями коринфського ордера, на яких покоїться профільований карниз з ліпними кронштейнами.

Віконні отвори, так само як і периметр входу, декоровані лиштвами з сандриками, цоколь ж прикрашений рустом по тонкому шару штукатурки.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Хмельницька обл., м. Кам’янець-Подільський, вул. Довга, 17.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Н03 (Житомир – Хмельницький – Чернівці) до Кам’янець-Подільського. У місті по проспекту Грушевського прямувати до вулиці Князів Коріатовичів, яка через Новопланівський міст виходить у Старе місто. Далі – поворот на вулицю Довгу ліворуч, де розташований житловий будинок під № 17.

Громадським транспортом до Кам’янця, звідки міським – у Старе місто до кінцевої зупинки “Вірменський ринок”. Далі пішим ходом 10-15 хвилин по вул. Предтеченській, а потім вул. Довгої.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Житловий будинок по вул. Довгої 17 на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram