Краєзнавчий музей Тернополя

Історія

Центральний фасад обласного краєзнавчого музею в Тернополі Центральний фасад тернопільського обласного краєзнавчого музею

Біля витоків зародження першої колекції майбутнього краєзнавчого музею Тернополя, як завжди при створенні такого грандіозного громадського починання, стояли жага пізнання, невтомна енергія і освітні устремління ентузіастів Галичини. Спочатку створена по крупицях колекція, що уміщається в чотирьох залах будівлі Подільського товариства “Народна школа”, складалася з експонатів чотирьох основних напрямків: археології, етнографії, нумізматики та природознавства. Офіційне відкриття експозиції відбулося 13 квітня 1913 року.

Другою знаковою подією в справі збереження та примноження пам’яток історії краю стало створення на базі гімназії “Рідна школа” Подільського музею під керівництвом Якима Яреми (1884 – 1964), який так само поповнювався зусиллями любителів археології з місцевих жителів.

У 1939 році, після переходу Західної України під владу Радянського Союзу міські історикоохоронні установи, що до того існували на громадських засадах, яким проте вдалося досягти чималих результатів (зібрання при “Народної школі” налічувало до ста тисяч примірників), були 29 грудня об’єднані в Тернопільський історико-краєзнавчий музей.

І, не дивлячись на всі тяготи Другої світової (1939 – 1945), музей продовжив свою науково-просвітницьку діяльність, хоча у підсумку і втратив найцінніші експонати, які при відступі німецьких військ було вивезено до Німеччини.

Один з експонатів під відкритим небом тернопільського обласного краєзнавчого музею Один з експонатів краєзнавчого музею в Тернополі

Друге народження храму історії відбулося в урочистій обстановці 15 липня 1945 року, як доказ тріумфу життя над небуттям. При цьому музей залишився в колишніх стінах, які втім не цілком відповідали необхідним для збереження безцінних експонатів умовам. І з кожним роком ситуація погіршувалася, досягнувши критичного рівня в 1968 році – тернопільський краєзнавчий знову було закрито.

В на полицях при закритих дверях колекція порошилася цілих чотирнадцять років, засяявши усіма барвами своєї краси лише серед ще пахнучих фарбою стін нової спеціально побудованої для музейних потреб будівлі на площі Героїв Євромайдану в сорок третю річницю свого офіційного відкриття (1982 рік).

З тих самих пір краєзнавчий музей Тернополя, історія якого доповнилася званням “обласного” і нагородним дипломом ВДНГ, став одним з кращих в Україні, проводячи відвідувачів захоплюючою дорогою від давнини до наших часів.

Архітектура

Створена в стилі мінімалізму будівля зберігача історії на площі Героїв Євромайдану являє собою витягнутий прямокутник (70м х 15м), декорований виступаючими ребрами міжвіконних секторів зі світловими вузькими прорізами побоках.

Кам'яний хрест біля Тернопільського обласного краєзнавчого музею Кам'яний хрест біля краєзнавчого музею Тернополя

Його чотириповерховий обсяг площею майже в дві тисячі квадратних метрів дав можливість не тільки одночасно належним чином розмістити у виставкових залах до десяти тисяч експонатів, але і зберігати колекцію, що збільшується з кожним роком і нараховує вже понад ста п’ятдесяти тисяч одиниць.

Експозиція

Багате зібрання зі ста сімдесяти тисяч унікальних раритетів, які нині перебувають в розпорядженні краєзнавчого музею Тернополя, серед яких знаходяться не тільки унікальні предмети історії і побуту Тернопільщини, а й художні твори відомих майстрів, поповерхово розплановано залежно від тематики: природа, давня і нова історії.

Розташована на другому поверсі експозиція малює яскраву картину природи місцевого краю з її численними мешканцями Флори і Фауни, а другий – веде в чаруючий час, коли світ ще був дуже молодий і лише починав свій довгий шлях у сучасність, третій же – яскраво описує весь трагізм ХХ століття, коли по землі прокотилося вогняне колесо двох світових воєн, що покалічило мільйони ні в чому не винних життів.

Крім того в виставковому залі будівлі, вхід якого надійно охороняють кам’яні велетні минулого (скіфські баби і надгробні плити), часто змінюють один одного найцікавіші добірки з власних фондів, а також гості з далеких заморських країн в рамках обміну історичними скарбами з закордонними партнерами.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Тернопільська обл., м Тернопіль, пл. Героїв Євромайдану, 3.

Тел.: (0352) 52-44-77, 25-14-59.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Е85 (Чернівці – Тернопіль – Дубно – Луцьк – Ковель – Корбін) або Е50 (М12) (Ужгород – Тернопіль – Хмельницький – Вінниця – Кіровоград – Дніпропетровськ – Донецьк) або Н02 (Львів – Тернопіль). По місту вздовж центральної вулиці, прямуючоїї через місто (Бережанська / Російська / Степана Бандери), до вул. Патріарха Мстислава, яка виходить до площі Героїв Євромайдану.

Громадським транспортом до залізничного вокзалу Тернополя, а потім громадським транспортом до площі Героїв Євромайдану, де знаходиться краєзнавчий музей.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Краєзнавчий музей Тернополя на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram