Вілла Грабовського в Тернополі

Історія

Центральний фасад вілли А. Грабовського по вул. Івана Франка в Тернополі Центральний фасад вілли А. Грабовського

Кінець XIX століття – епоха розквіту і стабільності з його світлими ідеями просвітництва, коли, здавалось би, всі біди і негаразди залишилися позаду, поступившись місцем світлому майбутньому. На східних окраїнах Австрія-Угорської імперії цей час ознаменувався бурхливим зростанням міст. Не був винятком і Тернопіль.

В лічені роки на практично порожньому місці в північній частині центру міста виникають цілі вулиці розкішних приватних будинків і релігійних об’єднань, одним з яких була вілла під №19 відомого в місті доктора на прізвище Грабовський.

Більше чверті століття прожив у цих стінах Олександр Грабовський зі своєю дружиною, переживши жахи Першої світової та зміну підданства на польське. Тут виросли його діти – Марьн і Юрій, старший їх яких, будучи вже досвідченим юристом зі стажем і великою практикою, і успадкував фамільну резиденцію після смерті батьків на початку 1920-х років.

Центральний фронтон будівлі колишньої вілли А. Грабовського по вул. Івана Франка в Тернополі Фронтон колишньої вілли Грабовського в Тернополі

Але наближався страшний 1939 рік і початок найкровопролитнішої Другої світової війни, так що новому господареві недовго довелося проводити тихі вечори біля сімейного вогнища – невдовзі після приєднання земель Західної України до СРСР його родина змушена була емігрувати до Польщі.

Залишену бойовими діями практично недоторканою будівлю колишньої вілли Грабовський в післявоєнні роки уподобала для свого місця проживання місцева правляча еліта комуністичної партії. На десятиліття пам’ятник архітектури місцевого значення був прихований від очей публіки високим парканом, що приховував таємниці приватного життя перших осіб Тернополя.

Услід за розпадом Радянської імперії (90-і роки ХХ сторіччя) йдуть у небуття і роками встановлені правила успадкування майна партократичною верхівки, що дало можливість перевести архітектурну перлину на тернопільській вулиці Івана Франка в комунальну власність з метою використання під потреби бібліотеки.

Так що зараз зали колишньої фамільної резиденції несуть мудре, добре, вічне, відбите на сторінках тисяч томів, в юні серця підростаючого покоління тернополян в рамках дії Дитячої міської бібліотеки №2.

Архітектура

Колишня тернопільська вілла Олександра Грабовського Вілла Олександра Грабовського в Тернополі

Розташована на одній із старих міських вуличок Тернополя колишня вілла Грабовського виділяється серед своїх сусідів легковажністю класичних форм і відносно невеликим обсягом (40м х 15м) одноповерхового периметра.

Легкому, складеному із цегли з подальшим ошаруванням контуру за допомогою ненав’язливих доповнень (бічних тамбурів-входів і центральної тераси) надано видимий ефект значного простору, закріплений масивним фронтоном.

Особливої уваги заслуговує центральний фасад будівлі з його колонами композитного ордера і вторячім їм оформленням пілястр, карнизом складного профілю і декоративним оформленням наличників спарених вікон колишнього центрального входу, симетричними одномаршеві сходи тераси і ненав’язливим аттиком, витонченою балюстрадою і рослинним ажуром центрального фронтону.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Тернопільська обл., м Тернопіль, вул. Івана Франка, 21.

Тел.: (0352) 22-45-91.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Е85 (Чернівці – Тернопіль – Дубно – Луцьк – Ковель – Корбін) або Е50 (М12) (Ужгород – Тернопіль – Хмельницький – Вінниця – Кіровоград – Дніпропетровськ – Донецьк) або Н02 (Львів – Тернопіль). По місту прямувати уздовж головної вулиці (Бережанська – Руська – Степана Бандери) до повороту в бік з-д вокзалу по вул. Гололя, а потім по вул. Качали виїхати на паралельну їй вул. Івана Франка.

Громадським транспортом до залізничного вокзалу Тернополя, а потім пішки 10 хвилин по вул. В’ячеслава Чорновола до вул. Івана Франка, на якій розташована будівля колишньої вілли Грабовського.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Вілла Грабовського на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram