Монумент святому Йосипу Сліпому

Історія

Його доля – шлях від тернопільської гімназії до верховної еліти католицької церкви Риму, від пророка в своїй батьківщині до вигнанця на чужій землі, від ув’язненого до видного релігійного діяча. Він – символ незламної сили віри перед труднощами івсепоглинаючою могутністю державної машиною. Ім’я його – Йосип Іванович Сліпий (1892 – 1984).

Пам'ятник Йосипу Сліпому біля Домініканського монастиря Тернополя Пам'ятник Йосипу Сліпому у Тернополі

Народжений в невеликому селі Заздрість що на Тернопільщині, силою волі і своєю старанністю у тридцять років він домігся вищих наукових звань – початкова школа в рідному селі, тернопільська гімназія, Львівський університет, Католицький університет в Інсбруку, Папські університети Григоріанський і святого Фоми Аквінського в Римі принесли Йосипу магістерський і докторський ступені, що дозволило в неповні тридцять вісім (1929 рік) зайняти пост ректора тільки-но створеної Львівської богословської академії.

Потім разом із захопленням Радянським Союзом територій Західної України в 1939-ому прийдуть важкі роки Другої світової війни, а разом з ними – початок гонінь на церкву в цілому і греко-католицький її напрямок, главою якої Йосип Шептицький став офіційно в 1944 році, прийнявши сан митрополита Галицького, зокрема. Доведеться майбутньому кардиналові побувати і в кремлівських застінках, і в холодному Сибіру перш ніж за клопотанням самого Папи римського Іоанна XXIII та президента США Джона Кеннеді його не звільнять з негласної умови покинути Країну Рад.

Так з 1953 року і до самої смерті український патріарх більше і не побачив рідної землі, продовжуючи бій за її інтереси в далекій Італії на паркетній підлозі папської резиденції. Але пам’ять і голос крові – вперті речі, які привели його тлінний прах в рідні пенати собору Святого Юра кілька років потому згідно з заповітом.

А даниною земляків цьому видатному духовному пастирю своєї землі став пам’ятник біля Домініканського собору Тернополя, який в 2004 році став послідовником славних древніх традицій (колись перед входом в храм стояла статуя його покровителя – святого Вінцента). Так що тепер, як і багато років тому, місто знаходиться під надійним захистом того, хто боровся за Галичину за життя, а тепер печеться про неї в Царстві небесному.

3. Архітектура

В митрополичих мантії і митрі з пастирським посохом, немов воскресла з небуття, постать духовного пастиря греко-католицької Галичини на невисокому п’єдесталі, яка спирається лівою рукою на кафедру, височить ліворуч від центрального входу храму домініканців навпроти символічної площі Волі.

Витвір українських майстрів Романа Вільгушинського та Анатолій Водоп’яна – виконаний з бронзи в повний зріст пам’ятник на трисходинковому невисокому гранітному постаменті з лаконічним ім’ям патріарха.

Додаткова інформація

Місце знаходження: Україна, Тернопільська обл., м Тернопіль, вул. Кардинала Йосипа Сліпого.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Е85 (Чернівці – Тернопіль – Дубно – Луцьк – Ковель – Корбін) або Е50 (М12) (Ужгород – Тернопіль – Хмельницький – Вінниця – Кіровоград – Дніпропетровськ – Донецьк) або Н02 (Львів – Тернопіль). По місту прямувати уздовж головної вулиці (Бережанська – Руська – Степана Бандери) до вул. Кардинала Йосипа Сліпого, на якій розташований пам’ятник.

Громадським транспортом до з-д вокзалу Тернополя, а потім пішки 10-15 хвилин по вул. Крушельницької через пішохідний бульвар ім. Шевченка до вул. Гетьмана Сагайдачного, уздовж якої розташований Домініканський храм і бронзова скульптура.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Монумент Йосипу Сліпому на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram