Пам'ятник Данилові Галицькому

Історія

Монумент Данилові Галицькому на тернопільській площі Свободи Монумент Данилові Галицькому в Тернополі

У рік 1201 руські землі жили в дрібних смутах і не знали, що на її теренах з’явився на світ на світ новий сильний лідер, якому доля приготувала зайняти не тільки всі ключові державні політичні посади, але й стати першим королем Русі, з тим, щоб об’єднати розрізнені її частини і згуртувати народ. Ім’я майбутнього правителя було Данило Романович Галицький (1201 – 1264).

Але блиск сяючих політичних перемог ще далеко попереду, а поки будуть і втрата родового престолу після смерті батька, творця Галицько-Волинського князівства Романа Мстиславовича (1150 – 1205), і ратні подвиги в складі об’єднаного війська проти татаро-монгол, і повільний процес повернення батькових земель під один скіпетр, і переоблаштування державного правління з опорою на городян і дрібних служивців.

Лише в з роками в життя повне великих битв і маленьких боїв на ратному полі, а більше на політичній арені в боротьбі як із зовнішньою загрозою татаро-монгол, так і внутрішнім опором великих землевласників, князя Данили прийде період відносної стабільності – з 1238 року офіційно і безповоротно зайнято галицький престол; не дивлячись на східну навалу, в 1240 році Київ біля ніг нового галицкого правителя; а п’ять років по тому – закінчення затяжної війни за батьківську спадщину і, як вінець політичної кар’єри, – його матеріальне втілення в якості титулу короля Русі, прийнятий з рук папи Римського Інокентія IV в 1953 році.

Пам'ятник Данилові Галицькому на площі Свободи Тернополя Тернопільський пам'ятник Данилу Галицькому

Але не досягненням великої політики Данила Романовича народний поголос надає більшу вагу, пронесши пам’ять про його звершення крізь століття, а його мудрому управлінню на підконтрольних землях, що принесло процвітання і культурний розвиток в галицько-волинські землі.

Ось чому пам’ятники князю до наших днів споруджують не тільки в закладених їм багато століть тому містах, але і в інших поселеннях неосяжних українських просторів. Не став винятком і Тернопіль: на головній міській площі, там де ще недавно височів пам’ятник вождю світового пролетаріату, до 800-ій річниці з Дня народження видатного правителя Київської Русі (відкритий 8 жовтня 2002 року) на гребені скелі побачив світ його мідний образ.

Архітектура

Серед архітектурної вишуканості старого міста в самому центрі майдану Волі поруч із стародавнім Домініканським монастирем на стилізованому п’єдесталі-скелі з гранітних плит повстає постать могутнього князя-правителя верхи на булатний коні, що заніс ногу в подальшому кроці.

Творчому колективу у складі скульпторів Богдана і Бориса Рудих і архітектора Олександра Міщука за допомогою великих ліній повною мірою вдалося втілити в життя всю міць і силу неординарної особистості української історії – Данило Галицький постає в образі могутнього воїна в простому руському обладунках, де все відмітні штрихи його високого сану виражені лише в ободі на голові та пряжці-застібці на довгому плащі, з мечем, що знаходиться в бойовій готовності, у правій руці.

Додаткова інформація

Місце знаходження: Україна, Тернопільська обл., м Тернопіль, пл. Волі.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Е85 (Чернівці – Тернопіль – Дубно – Луцьк – Ковель – Корбін) або Е50 (М12) (Ужгород – Тернопіль – Хмельницький – Вінниця – Кіровоград – Дніпропетровськ – Донецьк) або Н02 (Львів – Тернопіль). У місті прямувати уздовж головної вулиці (Бережанська – Руська – Степана Бандери) до вул. Замковій, на яку виходить майдан Волі з пам’ятником першому королю Русі.

Громадським транспортом до з-д вокзалу Тернополя, а потім пішки 10-15 хвилин по вулиці В’ячеслава Чорновола через Театральну площу, вул. Грушевського, вул. Листопадову до площі з пам’ятником Данилові Галицькому.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Пам'ятник Данилові Галицькому на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram