Пам'ятник Богдану Хмельницькому в Скалаті

Історія

Скалатський пам'ятник Богдану Хмельницькому Пам'ятник Богдану Хмельницькому в Скалаті

Історія Богдана Хмельницького (1596 – 1657) на скалатській землі почалася задовго до спорудження пам’ятника на його честь… Йшов 1648 рік. Землі центральній і західній Україні охопила хвиля народного гніву, що вилилася в повстання під проводом Гетьман Війська Запорізького більш відоме в історії як перша хвиля боротьби українського народу за незалежність.

І Скалат в цей важкий період зіграв свою роль, коли до стін його новозбудованої твердині в тому ж 1648-му підступили козацько-селянські війська Максима Кривоноса (1600 – 1648), які взяли замок в облогу, щоб захопити його згодом без особливого, втім, збитку. Це була перша звісточка від Хмельницького цій землі.

Через три роки (в 1651 році) візит скалатській фортеці наніс вже безпосередньо сам Богдан Михайлович на чолі величезного війська. У підсумку об’єднана козацько-татрско-молдавська армія, змітаючи все на своєму шляху, здобула перемогу в цій сутичці. Рани від тієї пам’ятної зустрічі місту, що опинилася в самому центрі бойових дій, довелося ще довго загоювати.

Підуть року Хмельниччини. Пролетять над Галичиною століття кровопролитних воєн і всенародного обурення. Скалат ще не раз змінить своє підданство, поки в 1939 році відгомін тих далеких днів не виллється в українське громадянство, хоч і у складі країни рад з її жорстоким тоталітарним режимом.

Формування власної, хоча і не зовсім самостійної етнічної, держави сколихнуло пам’ять про перші її героїв, головним з яких безсумнівно був Богдан Хмельницький – так в місті, яке колись штурмом взяли його війська, в 1954 році з’явився пам’ятник Гетьману Війська Запорозького.

Гетьман Війська Запорозького Богдан Хмельницький. Пам'ятник у Скалаті Скалатський пам'ятник гетьману Війська Запорозького Б.Хмельницькому

Однак, у різні роки радянського режиму ставлення до етнічної ідентифікації було різним, в результаті ж страждали пам’ятники: їх зносили, переносили і перебудовували на догоду черговому курсом комуністичної партії. Під час чергової зміни курсу (за тридцять п’ять років свого існування) скалатський пам’ятник Хмельницькому спочатку перекочував в село Магдаленівку, потім знову повернувся в рідні пенати, влаштувавшись серед замкових стін.

І лише з початком нового третього тисячоліття у 2000 році пам’ятник зайняв своє законне місце в сквері біля замкових стін, уздовж якого проходить основна транспортна артерія міста. Відновлення історичної справедливості було приурочено до 400-літньої річниці отримання містом Магдебурзького права.

Архітектура

Високий постамент з дикого пісковика із простою і лаконічною табличкою (ім’я, дати народження і смерті) вінчає потужна постать Богдана Хмельницького з рисами, закарбованими історією. Його масивна постать в шароварах і жупані підперезаному широким поясом з піднятою над головою гетьманською булавою в правій руці і сувоєм законів – в опущеній лівій – уособлення перемоги українського народу над завойовниками.

Простота оформлення і мінімум деталізації, тим не менш, не зменьшує загального грандіозного враження пам’ятника, де плащ за плечима і гостроносі чоботи, шапка з пером і рух вперед при всій своїй однозначності прекрасно доповнюють загальне враження.

Додаткова інформація

Місце розташування: Україна, Тернопільська обл., м. Скалат, вул. Тернопільська.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Е85 (Чернівці – Тернопіль – Дубно – Луцьк – Ковель – Корбін) через Теребовлю, Гримайлів до Скалата або Е50 (М12) (Ужгород – Тернопіль – Хмельницький – Вінниця – Кіровоград – Дніпропетровськ – Донецьк) або Н02 (Львів – Тернопіль) до Кам’янки, а потім на Скалат або з Тернополя по трасі Т2002. У місті прямувати по вулиці Грушевського / Тернопільській, в центральній частині якої в сквері на схід від замку розташований пам’ятник Хмельницькому.

Громадським транспортом до центру Скалата (зупинка біля фортеці, поряд з якою розташований пам’ятник).

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Пам'ятник Богдану Хмельницькому в Скалаті на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram