Собор Всіх Святих в Скалаті

Історія

Дзвіниця Скалатського собору Всіх Святих УПЦ Дзвіниця собору Всіх Святих Скалата

Про першу православну святиню на теренах відомого з другої половини XVI сторіччя міста по ім’ям Скалат достовірних відомостей практично не збереглося. Однак, її існування в густонаселеному центрі, який у свій час був навіть повітовим містом, при існуванні храмів інших християнських конфесій та єврейської синагоги безсумнівно.

Важкий період же частих змін підданства початку ХХ століття та епоха безвір’я, коли атеїстична країна рад захопила владу в Західній Україні з початком Другої світової війни в 1939 році, наклавши заборону на будь-яку релігійну діяльність, робили неможливим будівництво православної святині на Галицькій землі.

І тільки зоря нових часів, яку принесла на своїх крилах незалежність України в 1991 році, подарувала надію православній громаді Скалата на здобуття власної святині.

Так вже в 1996 році Всехсвятское релігійне об’єднання вірян Української православної церкви було офіційно зареєстровано, з тим щоб через рік був освячений її перший храм – невелика каплиця в ім’я Всіх Святих Українського народу.

Куполи собору Всіх Святих УПЦ Скалата Куполи скалатського Всіхсвятського собору

Будівництво ж однойменного величного собору на святій землі поруч з храмом Преображення Господнього Української греко-католицької церкви в самому серці старого міста почалося в 1999 році року з закладки наріжного каменя в його основу. Через рік будівельники переступили до зведення основного периметру його стін.

Потім буде тривалий період у півтора десятиліття, в ході якого силами православної громади міста та округи при допомозі благодійного фонду “Галичина-Волинь” поступово на світ з’являвся новий величний собор на честь Всіх Святих скалатської землі. Його освячення відбулося в день вшанування святих Праотців 28 грудня 2014 року архієпископом Тернопільським, Кременецьким і Бучацьким Нестором при великому стовпищі духовенства єпархії та вірян.

З тих самих пір храм служить для парафіян міста та округи надійним якорем віри в бурхливих водах сучасності, які кожен день підносять нові випробування на міцність людські душі і їх устремлінням.

Архітектура

Всехсвятский Скалатський собор Собор Всіх Святих Скалата

Побудований за канонами християнського сакрального зодчества Всехсвятский храм Скалата виконаний в стилі однонавового п’ятикупольного хреста з прибудовами біля средохресття і напівкруглою апсидою в східній частині. Завершує комплекс побудована на відстані п’ятнадцяти метрів від південного краю трансепта триярусна дзвіниця.

Сама компактна будівля собору при практично рівних осях, кожна з яких складає тридцять три метри, за рахунок п’яти двобарвних куполів на високих світлових барабанах створює візуальний спрямований у височінь силует (максимальна висота – сорок п’ять метрів), що доповнюють вузькі витягнуті арки віконних прорізів основного периметра і окселентуючим їм ніші гладі стін. Родзинкою споруди служить статуя Христа в ліхтарі над куполом средохрестия.

Розташована в південній частині триярусна дзвіниця, створена нашаруванням поярусно зменшуваних обсягів різного периметра (перший – квадрат, другий – квадрат зі зрізанними кутами, третій – восьмигранник) під скатним дахом з цибулиною, при всій своїй аскетичності зовнішньої обробки може похвалитися трикутним оформленням міжярусного карниза і арками віконних і звукових отворів.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Тернопільська обл., м. Скалат, вул. Драгоманова, 13.

Тел .: (03543) 3-14-34.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Е85 (Чернівці – Тернопіль – Дубно – Луцьк – Ковель – Корбін) через Теребовлю, Гримайлів до Скалата або Е50 (М12) (Ужгород – Тернопіль – Хмельницький – Вінниця – Кіровоград – Дніпропетровськ – Донецьк) або Н02 (Львів – Тернопіль) до Кам’янки, а потім на Скалат або з Тернополя по трасі Т2002. Через місто всі ці шляхи проходять по вул. Грушевського, в центральній частині якої бере свій початок вул. Чорновола з собором Всіх Святих.

Громадським транспортом до центру Скалата, де знаходиться православна святиня.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Собор Всіх Святих в Скалаті на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram