Храм Преображення Господнього Скалату

Історія

Дзвіниця Преображенської церкви (УГКЦ) Скалата Дзвіниця скалатської Преображенської церкви

Матеріальне втілення світської влади (магістрату або рада) та релігії (храмові споруди) як стовпів державності з давнини були невід’ємними складовими, без яких немислимо жодне велике поселення. Так разом з появою Скалата на пожовклих сторінках історії на початку XVI століття, ймовірно, тут зародилися і основи християнської духовності (Галичина в той час перебувала під владою Польського королівства), які не могли існувати без сакральної споруди.

Однак, перші письмові джерела із згадкою католицької парафії на цій землі відносяться лише до 1632 року у зв’язку із закінченням будівництва поруч із замковими оборонними стінами першого храму в підпорядкуванні папи Римського.

При цьому уніатська церква в самому адміністративному та територіальному центрі Скалата на перетині головних транспортних артерій з’явилася лише в 1701 році і споруджена була з дерева.

Після більше півтора століття негод і війн виконаний з настільки недовговічного матеріалу храм поступово втратив своє колишню пишність, яка личить статусу Дому Божого, так що в другій половині XIX століття радою громади було прийнято рішення про його перетворення в камені.

Скалатська церква УГКЦ Преображення Господнього Церква Преображення Господнього в Скалаті

Стараннями самих парафіян міста, що вже (з 1867-го) стало повітовим, а так само за активної фінансової підтримки цехових об’єднань гончарів, кушнірів і взуттєвих справ майстрів в 1872 році нова церква Преображення Господнього побачила світ, відчинивши свої двері перед вдячними вірянами. Золотими літерами вписані в її історію прізвища Базюків і Дацківа, Зєнєвичів і Ківелюків, Масних і Савчаків, Турчиних і Чижевських, які доклали чимало зусиль для того, щоб скалатська святиня відродилася з небуття.

Переживши у відносній цілісті всі військові лихоліття і багаторазову зміну громадянства ХХ століття, храм в самому серці міста в 1988 році став символом тисячоліття Хрещення Русі, в пам’ять про що на його стінах біля головного входу були відображені сакральні цифри і заново розписаний південний фронтон.

З проголошенням ж Україною незалежності та зняттям всіх атеїстичних обмежень у липні 1991 року святиня отримала, нарешті, офіційний статус самостійної релігійної одиниці в якості Скалатського парафії Української греко-католицької церкви храму Преображення Господнього, в якості якої вона виступає досі, рік від року збільшуючи кількість своїх парафіян і перетворюючи свій оплот віри. Завдяки цьому в 2012 -2014 році була проведена комплексна реставрація зовнішніх фасадом, що додало храму більш естетично довершеного вигляду.

Архітектура

Кам’яна ошарена храмова будівля в самому центрі Скалата являє собою хрестову в плані (25м х 15м) однонавову центральнокупольну сакральну споруду з напівкруглою апсидою і різницями з боків пресвітерія, виконану за канонами візантійського зодчества з орієнтацією схід – захід.

Фронтон скалатської Преображенської церкви Фронтон церкви Преображення Господнього Скалата

У зовнішньому вигляді церкви Преображення Господнього одразу привертає увагу розписне оформлення по релігійних мотивах трикутних фронтонів притвору (святих Ольги і Володимира Великого) та осей трансепта. При цьому домінуючий купол на високому світловому барабані над средохрестям гармонійно переключає увагу на скромно оформлений центральний фасад (пілястри з дзеркальним оформленням центрального фасаду), де лише кругла троянда і великі для України дати 988 – 1988 (втрачені після реконструкції) відтіняють всю ненав’язливу його красу.

З інших же архітектурних елементів слід зазначити арочне оформлення віконних прорізів як основного периметра, так і круглого світлового барабана, кутові пілястри, лобовий карниз і главки хрестових осей.

У південно-західному куті комплексу розташована ошарена трипілонная арочна дзвіниця під двосхилим черепичним дахом на високому кам’яному п’єдесталі, особливістю якої служить додаткова невелика четверта арка у куті зламу.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Тернопільська обл., м. Скалат, вул. Грушевського, 9.

Тел.: (03543) 3-13-00.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Е85 (Чернівці – Тернопіль – Дубно – Луцьк – Ковель – Корбін) через Теребовлю, Гримайлів до Скалата / Е50 (М12) (Ужгород – Тернопіль – Хмельницький – Вінниця – Кіровоград – Дніпропетровськ – Донецьк) / Н02 (Львів – Тернопіль) до Кам’янки, а потім на Скалат / з Тернополя по трасі Т2002. Містом: по вулиці Грушевського (Тернопільській), в центральній частині якої на повороті розташований Преображенський храм.

Громадським транспортом до центральної частини Скалата, де розташована церква УГКЦ.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Храм Преображення Господнього Скалату на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram