Рокитнянський пам'ятник полеглим у Другій світовій війні

Історія

Памятник павшим во Второй мировой войне в Ракитном Рокитнянський пам'ятник полеглим у Другій світовій

Московський пакт Ріббентропа-Молотова від 24 серпня 1939 року, в якому комуністична СРСР і нацистська Німеччина одним розчерком пера поділили Європу, став початком кінця для десятків мільйонів і надією на втілення столітніх сподівань московської влади, які б маски вона не носила – царських чиновників чи правителів «з народу» – на поневолення всього і всіх своїй волі. Континентальна війна між підписантами стала лише питанням часу.

22 червня 1941 року, не чекаючи готуючогося наступу рад, війська Адольфа Гітлера (1889 – 1945) перейшли кордон зафіксований в тому самому пам’ятному документі, і бойові дії перекинулися на територію тієї країни, яка трохи менше двох років до того окупувала західноукраїнські землі, влаштувавши на них справжній терор.

В на береги річки Мжі в село Рокитне безжальний чобіт війни разом з німецькими солдатами ступив 19 жовтня 1941-го. На той час вже місяць існував сформований з 58 жителів Нововодолазького району партизанський загін добровольців, сферою якого була підривна діяльність в тилу ворога із закріпленим меж простору діяльності рокитнянським, нововодолазьким та люботинським лісами. На його рахунку будуть півтисячі знищених загарбників, сотні звільнених військовополонених, десятки одиниць виведеної з ладу ворожої техніки і безцінні розвіддані.

Скульптура Рокитнянського пам'ятника загиблим воїнам Скульптура Рокитнянського пам'ятника загиблим

Напркінці 1942 – початку 1943-го на рокитнянських околицях діяв нехай невеликий, але вже самостійний загін опору з місцевих, який в узгодженні з головним підрозділом проводив великі і малі операції, усіма силами наближаючи звільнення рідного села від фашистських загарбників. І цей довгоочікуваний день настав 25 лютого 1943 року, коли наступальна операція військ Червоної армії завершилася звільненням районного центру та прилеглих сіл. До закінчення Другої світової залишалося ще більше року: попереду будуть авіанальоти, похоронки і сльози української землі.

Світла пам’ять про три десятки воїнів, які склали голову за звільнення Рокитного 1943-ому, знайде своє відображення в сумно-красивому пам’ятнику над їхньою братською могилою в центрі села, що встановили в 1950-х. Він стане для місцевих меморіалом всіх жертв тієї війни: і загиблих рідних, і насильно вивезених до Німеччини (170 осіб), і спаленої школи, і семи десятків сімей, що залишилися без даху над головою.

Архітектура

Простоволосий воїн в довгій шинелі та солдатських чоботях, що утримує правою рукою лавровий вінок пам’яті за загиблими у Другій світовій на двометровому п’єдесталі з пам’ятними табличками, котрі зберігають імена визволителів Рокитного в самому серці села – композиційний сюжет пам’ятника полеглим, втілений у камені як данина пам’яті від живих мертвим, яким вони зобов’язані своєю свободою.

Додаткова інформація

Місце розташування: Україна, Харківська обл., с. Рокитне (центр).

Як дістатися

Автотранспортом по трасі М29 (Е105) (Харків – Сімферополь) до Рокитного. У селі головною до перехрестя в центрі, де розташований меморіал загиблим.

Громадським транспортом з Харкова (автовокзал ДП «Холодна гора») до центру Рокитного, де розташований пам’ятник полеглим у Другій світовій війні.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Рокитнянський пам'ятник полеглим у Другій світовій війні на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram