Земельний банк у Вільшанах

Історія

Колишня будівля Земельного банку у Вільшанах Будівля Земельного банку у Вільшанах

Коротка біографія, за якою ховається один з найтрагічніших періодів у долі української землі, а тоді – на зорі XX століття – здавалося, що всі хвилювання і жах воєн вже позаду і попереду чекає лише ера творення і прогресу. Вільшани переживали бурхливе зростання за всю свою двох з половиною вікову історію: чисельність їх населення перевищила сімнадцять тисяч, а кількість діючих храмів – чотирьох (в кращі часи – шести), що забезпечило їм слобідський статус.

Економічне зростання селища під Харковом досягло таких висот і перспективи були настільки райдужні, що на його центральній вулиці в самому центрі для обслуговування всієї округи було побудовано розкішну двоповерхову будівлю Земельного банку (1903 – 1912). А всього через два роки на слобожанську землю ступила нога страшної Першої світової війни, яка поховає під своїми уламками царську Російську імперію разом з її фінансовою системою. Так що новобуд залишиться без господаря.

Вільшанська селищна рада (колишній Земельний банк) Вільшанська селищна рада

На довгі роки з 1917 по 1923 Вільшанське селище зануриться в хаос військового протистояння, під час якого влада в його теренах буде переходити з рук в руки: червоні, білі, Україна, знову Денікінці і червоні погроми… і кожен раз як саме значне, розташоване в самому центрі колишня будівля банку буде обиратися ними в якості місця дислокації, що провіщить його майбутню адміністративну кар’єру.

Ця роль збережеться за колишніми фінансовими пенатами і після остаточного встановлення радянської влади в 1920-х – вони стануть адміністративним центром місцевої сільської ради, в якості якого вони будуть діяти аж до розв’язаної Радянським Союзом і Німеччиною в 1939-му Другої світової, при цьому даючи притулок з 1934-ого частини класів місцевої середньої школи.

Після звільнення села в лютому 1943 року радянська влада пристосувала місткe будівлю під потреби легкої промисловості, відкривши на його базі фабрику з пошиття взуття, пізніше – одягу.

Після здобуття Україною незалежності в 1991 році над колишнім Земельним банком, як філією одного з банків, замайорів жовто-блакитний прапор , а зараз, після реконструкції початку 2010-х, останній на фасаді служить офіційним силовому державної влади головної адміністративної будівлі Вільшан.

Архітектура

Центральний фасад колишнього вільшанського Земельного банку Центральний фасад Земельного банку

Створена в стилі еклектики, де неоготика перегукується з романськими мотивами, ця унікальна для слобожанської глибинки будівля схожа на маленький замок-палац. Вона побудована з цегли з подальшим тинькуванням і має прямокутний периметр (20м х 8м) з прибудовою в південній частині.

Архітектурні особливості будови і оформлення колишнього Земельного банку (вигнута лінія переходу між будівлею та її покрівлею, кутові вежі-машикулі, декор фриза, об’ємний геометричний орнамент, аттиковий фронтон центрального фасаду, трицентровий портал центрального входу, високі віконні ніші другого ярусу і коробчасті – першого) при гіперперебільшенні окремих елементів створюють неповторний вигляд споруди і дещо полегшують офіційність тієї місії, яку вона несе на своїх плечах.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Харківська обл., смт Вільшани, вул. Центральна, 1.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Р46 (Харків – Охтирка) до Вільшан. Будівля колишнього Земельного банку знаходиться вздовж траси в центральній частині селища.

Громадським транспортом з Харкова (автовокзал №2) до центральної зупинки Вільшан, навпроти якої розташована будівля селищної ради.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Земельний банк у Вільшанах (селищна рада) на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram