Пам'ятник загиблим у Другій світовій війні у Вільшанах

Історія

Пам'ятник над братською могилою загиблих при звільненні Вільшан під час Другої світової у Вільшанах Пам'ятник над братською могилою у Вільшанах

Друга Світова війна ХХ століття. Біль, кров і сльози десятків мільйонів заради задоволення амбіцій двох тиранів, які переступили через заповіді Божі і закони людські в ім’я примарної земної влади. Її безмовні пам’ятники як не вічні сліди горя і болю над могилами полеглих тисячами розкидані по багатостраждальній землі.

Для більшості жителів Вільшан та страшна війна почалася в червні 1941-го (хоча вже півтора року в Європі лилася кров і красні ради окупували західну Україну), коли частина місцевих жителів була мобілізована, частина – відправлена на спорудження харківської і чернігівської оборонних ліній, а перший чобіт невблаганного німецького солдата ступив на цю землю лише в 20-х числах жовтня.

Тоді ж була організована сільська партизанська група опору під командуванням Д.В. Гришка, яка успішно провела ряд диверсійних операцій будучи вже в глибокому тилу ворога, поки в 1942-ому практично всім складом її не було виявлено і засуджено до смертної кари через повішення, що за законом військового часу приведено у виконання негайно.

Центральна фігура пам'ятника полеглим у Другій світовій війні у Вільшанах Центральна фігура пам'ятника у Вільшанах

Німецька окупація при безперервних бойових діях триватиме рік і дев’ять місяців: перший раз радянські війська увійдуть в Вільшани в лютому 1943-ого, але остаточного звільнення доведеться чекати ще довгих півроку, поки 22 серпня 1943 року після заняття частинами 53-ої та 57-ої армій переважаючих висот було звільнено місто Харків і весь Дергачівський район.

Але німці відступали з великим опором, і рахунок загиблих визволителів йшов на тисячі. Так тільки при звільненні Вільшан склали свою голову близько чотирьох сотень радянських воїнів. Їх імена в післявоєнні роки (1950-ті) були увічнені місцевою владою на мармурових плитах пам’ятника навпроти головного адміністративного будинку селища, який був реконструйований в середині 2010-х уже за незалежної Україна. І нині там завжди стоять квіти від вдячних нащадків тим, хто подарував їм свободу від фашизму.

Архітектура

Стіна пам'яті полеглим при визволенні Вільшан у 1943 році Стіна пам'яті полеглим при визволенні Вільшан

Пам’ятник полеглим у Другій світовій війні при Вільшанах являє собою комплекс з чотирьох об’єктів: воїн на високому п’єдесталі з пам’ятними табличками біля підніжжя, скульптурна група «скорботна вдова і син», стіна пам’яті з іменами загиблих при визволенні села та зірка вічного вогню.

Головна фігура пам’ятника – солдат в шинелі з плащ-палаткою за плечима в кирзових чоботях з непокритою головою, притискає лівою рукою каску до себе, а правою – стискає автомат. Його незрячий погляд звернений в порожнечу, куди пішли його однополчани, а ноги міцно стоять на рідній землі як життєстверджувальний символ нескореної волі.

Колінопреклонна жіноча фігура з похиленою в печалі головою, що стискає лавровий вінок переможців, і хлопчик за її лівим плечем, прямий погляд якого спрямований в майбутнє – символ вічної пам’яті вдячних поколінь про тих, хто віддав своє життя за свободу української землі від німецьких загарбників.

Додаткова інформація

Місце розташування: Україна, Харківська обл., смт Вільшани (центральна площа).

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Р46 (Харків – Охтирка) до Вільшан. Пам’ятник загиблим при визволенні села у Другій світовій війні розташований уздовж траси навпроти будівлі сільради.

Громадським транспортом з Харкова (автовокзал №2) до центральної зупинки «Вільшани», поруч з якою розташований монументальний комплекс.

Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram