Пам'ятник А.С. Пушкіну в Харкові

Історія

Пам'ятник Олександру Сергійовичу Пушкіну в Харкові Пам'ятник Пушкіну в Харкові

Потужний імпульс, котрий надало соціально-економічного розвитку Харкова відкриття в 1805-ому університету, в лічені роки за рахунок припливу запрошених іноземних фахівців вивів місто на міжнародну арену, що в свою чергу дало поштовх до значного збільшення чисельності його населення і розширення територіальної площі. Так там, де століттями височіли фортечні вали і дорогу мандрівнику перешкоджали непрохідні лісові хащі, пролягли нові міські вулиці з розкішними і не дуже міськими садибами.

Перші десять дворових місць по майбутній Пушкінській, а тоді новій Німецькій вулиці були віддані місцевою радою в розпорядження ремісників-іноземців, що приїхали на запрошення Василя Назаровича Казаріна (1773 — 1842). Вони на ряду з викладацьким складом університету стали прабатьками численної харківської німецької громади.

Забудова по Німецькій, котра стала однією з основних магістралей міста, йшла прискореними темпами – вже в середині XIX століття її довжина збільшилася від початкової в п’ять разів і досягла вулиці Каплунівської (нині Мистецтв) на північній харківської околиці, переважно складаючись з представників міської садибної архітектури.

Імперське примусове святкування з великою помпою в 1899 році столітнього ювілею народження головною літературної ікони Московії – Олександра Сергійовича Пушкіна (1799 – 1837) – харківські чиновники вирішили відзначити перейменуванням Німецькій ім’ям російського поета. Правда заплановане відкриття пам’ятника тоді так і не відбулося – любов харків’ян до північного фаворита муз не поширювалася так далеко, і грошей в казні на це не знайшлося.

Харківський пам'ятник російському поетові О.С. Пушкіну Харківський пам'ятник Пушкіну

Відкриття погруддя О.С. Пушкіну на високому гранітному п’єдесталі створеного за проектом українського скульптора Бориса Васильовича Едуардса (1860 – 1924) на самому початку Театрального скверу (відпочатку планувалося встановити на Сергіївської площі, але петербурзьке начальство вимагало знайти місце в самому центрі міста) відбулося лише 26 травня 1904-ого.

А вже 1 листопада того ж року пам’ятник поетові, який став символом російської окупації, був підірваний членами підпільної організації “Оборона України”, правда шкоди зазнала лише колона-підстава, на якій відкололося кілька плит.

Через брак більш сильних поетів в історії Московії червоним радам, які захопили владу на Східній Україні на хвилі збройного перевороту 1917-го, довелося змиритися з ім’ям Олександра Пушкіна як літературного історичного минулого, не дивлячись на його не зовсім російське походження і досить реакційну творчість, яка, втім знаходилося фактично під забороною, широкій публіці пропонувалися лише нейтральні твори, а неугодні владі зберігалися на запорошених полицях архівів.

Так що весь сімдесятиріччя радянський період харківський пам’ятник поетові Золотого століття благополучно вистояв, а з ним збереглася і назва вулиці, хоча в 1935-ому його і поміняли місцями (перенесли в кінець Театрального бульвару) з пам’ятником Гоголю того ж автора у зв’язку з перейменуванням пушкінського театру на Драматичний ім. Тараса Шевченка.

Він і зараз, в незалежній Україні, все також приваблюючи російських маргіналів для нечисленних зборів, символізує толерантність і національну терпимість харків’ян, не дивлячись на військову агресію східного сусіда і культурні утиски українців на його території.

Архітектура

Харківський бюст А.С. Пушкіну в Театральному сквері Бюст Пушкіну в Театральному сквері

Харківський пам’ятник Олександру Пушкіну, що височить на триметровій колоні-постаменті доричного ордера одягненій в гранітні плити з погруддям-бюстом і лаконічним ідентифікаційної написом, нині займає східний край Театрального скверу, слугуючи візуальною противагою кам’яної статуї класика української літератури Миколи Васильовича Гоголя.

Сам бюст поета Золотого століття є типовим зображенням Пушкіна з характерними бакенбардами і шевелюрою в дрібних завитках в обрамленні сюртучного коміра та розкішного нашийного банта. Його погляд опущений ліворуч долу сумний і декілька загадковий, хоча в легкому вигині губ під певним ракурсом і проглядається трохи глузлива посмішка.

Додаткова інформація

Місце розташування: Україна, Харківська обл., м. Харьков, вул. Пушкінська.

Посилання

Як дістатися

Автотранспортом по трасі М03 (Київ – Лубни – Полтава – Харків), Е105 (Харків – Запоріжжя – Сімферополь), М18 (Харків – Сімферополь – Алушта – Ялта). З об’їзної вздовж Сумської до Театрального скверу, в східній частині якої розташований пам’ятник О.С. Пушкіну.

Громадським транспортом до вокзалів Харкова, а потім міським (автобус) – до зупинки «Театральна площа», в сквері за якою розташований пам’ятник російському поетові.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Пам'ятник А.С. Пушкіну в Харкові на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram