Пам'ятник борцям за незалежність України в Харкові

Історія

Пам'ятник борцям за незалежність України в Харкові Харківський пам'ятник борцям за незалежність України

Більшовицький збройний переворот 1917-ого озброїв банди скаженого люмпена під кумачевими прапорами і популістськими лозунгами, щоб втопити в крові повсталу з вікового попелу Українську державу. У тій страшній війні були поламані мільйони доль, знайшли свій кінець сотні тисяч новонародженних життів, а в країні на довгі сім десятиліть оселилися терор, беззаконня і страх, під прикриттям красивих слів про “рівність та братерство”.

Криваві комуністи після захоплення влади намагалися стерти всі спогад про минуле, саму генетичну пам’ять українців, зруйнувавши пам’ятники, дискредитувавши героїв, переписавши історію, знищивши віру, щоб створити свою релігію атеїзму з новими святими від “революції”. Пам’ятники останнім з’являлися на просторах радянської України із завидною регулярністю у зв’язку з особливою любовью партії до червоних дат. Не уникнув цієї сумної долі і Харків.

Багато його вулиці отримали імена комуністичних ідолів, їх портрети прикрасили офіційні установи, а в скверах і на площах з’явилися численні пам’ятники вбивцям від революції з вигаданими легендами в якості офіційної державної версії історії. Так напередодні святкування сорокової річниці перевороту, 6 листопада 1958 року, на Університетській площі був відкритий пам’ятник “Борцям за владу рад”.

Пам'ятник Героям, які склали голову за незалежність і свободу України в Харкові Пам'ятник Героям, які склали голову за незалежність і свободу України

Причому з огляду на аскетичність через півроку його вирішено було доповнити вічним вогнем, який був запалений від подібного пам’ятника на петербурзькому Марсовому полі. Це подія, що відбулася 12 липня 1958 року, була приурочена до сорокарічного ювілею створення комуністичної партії радянської України.

Пам’ятник червоним катам 1917-го проіснував в первозданному вигляді не тільки весь залишок радянського деспотизму, а й двадцять чотири роки української незалежності, поки активісти “громадянської варти” Харкова не взяли в свої руки втілення в життя “Законів про декомунізацію”, що набрали чинності 15 квітня 2015 року.

Так 3 травня того ж року прапор на пам’ятнику в черговий раз засяяв національними українськими кольорами, а через шість днів замість демонтований таблички комуністичним терористам в пику реваншистській міської влади з’явилася нова – на честь героїв, які склали голову за незалежність України. У такому вигляді він існує і донині як повчання всім ворогам зовнішнім і внутрішнім про тріумф справедливості через роки, не дивлячись на всі їхні жалюгідні, гримкаючі зброєю потуги.

Архітектура

Харківський пам'ятник Героям, які загинули за Україну на Університетській гірці Пам'ятник Героям, які загинули за Україну на Університетській гірці

Пам’ятник борцям за незалежність України на харківській Університетській гірці представляє собою бетонний кубічний, одягнений в червоногранітні плити обсяг, поставлений на трапецієподібних ніжках на невисокий майданчик-постамент облицьований сірим гранітом. Біля його підніжжя з боку Успенського собору розташований бронзовий лавровий вінок в переплетенні стрічок.

Вінчає пам’ятник жовто-блакитний прапор переможців виконаний з бронзи з подальшим забарвленням і пам’ятна табличка “Героям, які поклали голову за незалежність та свободу України”, що замінила радянську, прославляючу катів України українською мовою “Ви в боях за жовтень полягли, віддали сердець своїх горіння. Горде слово вічної хвали вам складають вдячні покоління”.

Додаткова інформація

Місце розташування: Україна, Харківська обл., м. Харків, пл. Університетська.

Посилання

Як дістатися

Автотранспортом по трасі М03 (Київ – Лубни – Полтава – Харків) або М26 (Харків – Запоріжжя – Сімферополь). З Харківської об’їзної вулицями Сумською / Полтавський шлях – площа Конституції до Спартаківського провулка, який виходить на вул. Університетську з одноіменною площею в сусідньому кварталі.

Громадським транспортом по залізниці / маршрутними таксі до Харкова. У місті орієнтир – станція метро «Площа конституції», поруч з якою розташована Університетська гірка з пам’ятником борцям за незалежність України.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Пам'ятник борцям за незалежність України на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram