Жіноча реміснича школа в Харкові

Історія

Жіноча реміснича школа товариства поширення грамотності Жіноча реміснича школа в Харкові

Харків другої половини XIX століття являв собою один з науково-просвітницьких центрів імперії причому створений практично силами і кошти місцевих обивателів і чиновників. Так було з університетом, чоловічими гімназіями, жіночими пансіонами… Хоча при всьому цьому відсоток дітей шкільного віку, що навчалися грамоті, в слобожанській столиці становив всього сім цілих чотирнадцять сотих процента від загального числа.

Саме цей сумний факт ліг в основу записки В.Н. Спаського на перших зборах Товариства грамотності створеного ініціативною групою університетських професорів на чолі з Миколою Миколайовичем Бекетовим (1827 – 1911) за підтримки голови Харківської повітової земської управи, що офіційно розпочало свою діяльність 24 березня 1869 року. Причому головною метою суспільства були саме загальна грамотність (освітні постановки, народні читання, відкриття бібліотек) і початкова освіта (створення першої школи, губернський з’їзд вчителів) для всіх верств населення губернії.

Ризаліт центрального входу жіночої ремісничої школи в Харкові Ризаліт центрального входу ремісничої школи

В 1878-ому, нарешті, у Товариства поширення грамотності дійшли руки і до жіночого початкової освіти, яка почалася з перепідпорядкування йому ремісничої школи, що була створена за рік до того за активного сприяння Ф.П. Максимовича. Причому при загальному занепаді діяльності цієї суспільно-доброчинної організації 1880-х, для першого початкового навчального закладу Харкова для слабкої статі будується власна будівля на пожертвуваній Василем Івановичем Касперова ділянці в тодішньому кінці Чернишевській.

Будівля оцінене після завершення в десять з половиною тисяч рублів було побудовано досить швидко, чому немало допоміг власний внесок архітектора Михайла Бабкіна (вчитель засновника архітектурного стилю “український модерн” В. Кричевського) – безкоштовна розробка проекту для неї. Тому вже в 1889 році Жіноча реміснича школа в Харкові святкувала своє новосілля в нових зручних приміщеннях по Чернишевській 24 (нині 22).

І хоча первісний проект М.О. Бабкіна був без відступів втілений в життя, вже через вісім років у зв’язку з браком внутрішніх приміщень архітектор Іліодор Іліодорович Загоськин (1851 – 1919) розробляє план добудови північного крила. Цей план був реалізований в 1897-ому, що дозволило розмістити в цих стінах два роки по тому ще й декоративно-малярську школу.

Завершення південного ризалита жіночої ремісничої школи в Харкові Завершення південного ризалита харківської ремісничої школи

Жіноча реміснича школа товариства поширення грамотності проіснувала в цих стінах аж до збройного захоплення влади на слобожанських землях червоними більшовиками в 1919-ому, після чого влада рад кілька разів змінювала її адміністративне призначення без будь-яких кардинальних змін в зовнішності архітектурної перлини.

Бойові дії Другої світової війни теж обійшли колишній освітній центр стороною, не заподіявши значної шкоди, щоб після здобуття Україною незалежності і масштабної реконструкції 1992 року по Чернишевській 22 прописалася Харківська обласна державна телерадіокомпанія, головний офіс якої знаходиться тут і донині, підтримуючи в гідному її високого статусу одну з самобутніх пам’яток слобожанської столиці.

Архітектура

Центральний фасад харківської жіночої ремісничої школи суспільства поширення грамотності Центральний фасад харківської жіночої ремісничої школи

Яскраві риси неоготики з класичними елементами застиглі на центральному фасаді г-подібного (35м х 25м) червоноцегляного периметру з двома ризалітами коротшою віссю розташованого вздовж червоної лінії забудови Чернишевській, що в комплексі із дзеркальним відображенням в особняку Лихліта створює великий внутрішній двір, служить одним з яскравих акцентів старої частини Чернишевської.

Асиметричний, єдиний потинькований, центральний фасад будівлі колишньої ремісничої школи з французьким рустом і яскраво виділеним замковим каменем першого поверху, міжярусним карнизом складного профілю, кутовими лопатками, перевернутим зубчастим орнаментом, напівколонами з перехопленням і фальшивим, прикрашеним стилізованими амбразурами з вежами по кутах фронтоном південного ризаліту, а також усіченою пірамідальною покрівлею, спареними стрілчастими віконними арками, аркатурою та контрфорсами ризаліту центрального входу разом із орнаментами бокових частин, виконаних методом фігурної кладки складаються в гармонійний малюнок, який виділяє будівлю на тлі загальної забудови кварталу.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Харківська обл., м. Харків, ул. Чернишевська, 22.

Посилання

Як дістатися

Автотранспортом по трасі М03 (Київ – Лубни – Полтава – Харків) або М26 (Харків – Запоріжжя – Сімферополь). З Харківської об’їзної вулицями Сумській – Жон Мироносиць – Чернишевській до колишньої жіночої ремісничої школи.

Громадським транспортом по залізниці / маршрутними таксі до Харкова. У місті орієнтир станція метро «Архітектора Бекетова» / сквер Перемоги, в сусідньому кварталі з яким по Чернишевського 22 розташована Харківська обласна ТРК.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Харківська обласна державна телерадіокомпанія на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram