Пам'ятник загиблим лісівникам

Історія

Пам'ятник в Графському загиблим у Другій світовій війні лісівникам Пам'ятник загиблим у Другій світовій лісівникам

Творче починання Віктора Єгоровича Граффа (1819 – 1867), яке було покликане продовжити його праці зі зміни століттями сформованої природно-кліматичної складової українського степу, що з перервами існувало вже майже століття. Освічені лісники, здатні своїми руками змінювати несприятливі вихідні природні умови рік за роком залишали стіни своєї Великоанадольський Альма-матер, щоб зробити цей світ зеленішим і прекрасніше, поки два збожеволівши тирана не вирішили поділити Європу навпіл.

Вже два роки пожираюча українську землю війна докотилася до Великоанадолля восени 1941-ого, і, звичайно ж, представники однієї з найбільш мирних професій, якою є лісники, не могли залишитися осторонь від жаху, що поглинав рідну землю. Дуже багато викладачів і студенти лісового технікуму стали до лав армії.

Але не всім з них пощастило повернутися додому з полів Другої світової: два колишніх директора, П.І. Новгродскій і В.М. Михайленко, загинули один під Вітебськом, другий під Запоріжжям, викладачі С.С. Кольчик – назавжди залишився під Волгоградом, М.Я Роменський – в Югославії, Г.Д. Іваницький, як підпільник – розстріляний німцями зовсім поруч – в Ольгинці, військовий керівник І.К. Мироненко згинув на Західному фронті.

Барельєф біля підніжжя пам'ятника лісівникам у Великоанадоллі Барельєф біля підніжжя пам'ятника лісівникам

Зі студентських імен осібно стоїть ім’я учня другого курсу Станіслава Смирніхіна, котрий на окупованій німцями території виконував роль партизанського зв’язкового. Зраджений він був викритий і розстріляний в 1942-ому, в пам’ять про що з 1975 року студентська комсомольська організація Великоанадольського технікуму носила його ім’я.

Сплеск патріотичної свідомості в 1975-ому вилився в проект створення пам’ятника загиблим в останній світовій війні лісівникам. Гроші на його реалізацію збирали всім миром за допомогою недільників в прилеглих колгоспах і лісгоспі. Реалізовували теж самі за власним ескізом. Так що єдиний в своєму роді він вийшов нестандартним і незабутнім.

А зараз пам’ятник загиблим у Другій світовій лісівникам перетворився на своєрідний символ пам’яті про всіх тих, хто присвятив своє життя і здоров’я справі відродження зеленого покриву українського степу і навчання молодого покоління премудростям гармонійної взаємодії з природою.

Архітектура

Пам'ятний напис на стелі загиблим лісівникам у Великоанадоллі Пам'ятний напис на стелі загиблим лісівникам

Розташований в самій новій частині Великоанадольського парку за будівлею навчальної частини коледжу пам’ятник являє собою стелу з барельєфними табличками біля підніжжя і в верхній частині. На простому стилобаті у вигляді усіченої піраміди з нехитрою табличкою граніту біля підніжжя весь акцент пам’ятника зосереджений на суворому лику лісівника в форменому шоломі і величезному ордені Вітчизняної війни на вершині.

Динамічне зображення ратного подвигу лісівників в середній виступаючій кубічної частини крадуть нечітке промальовування контурів елементів і єдиний з фоном колір, який відступає перед схрещеними золотими дубовими гілками в якості символів цієї гідної професії.

Додаткова інформація

Місце розташування: Україна, Донецька обл., смт Графське, Великоанадольський парк.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Н20 (Слов’янськ – Маріуполь) до повороту за Новотроїцьким на Ольгинцу. Далі прямувати: Ольгинка – Благодатне – Графське або Волноваха – Валеріанівка – Графське. Пам’ятник розташований за Лісовим коледжем, що знаходяться вздовж траси.

Міжміським автотранспортом з Волновахи / Маріуполя / Краматорська, що прямує через ліс. Пам’ятник розташований в парку за навчальним корпусом коледжу.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Пам'ятник загиблим лісівникам на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram