Меморіал Скорботна мати в Богородичному

Історія

Меморіал загиблим воїнам Другої світової війни в Богородичному Меморіал воїнам Другої світової війни в Богородичному

Страшне вогняне колесо Другої світової війни, яке з волі двох тиранів і їх мовчазних поплічників утопило в крові півсвіту, докотилося в Святі гори на берегах Сіверського Дінця восени 1941-ого, щоб сотні тисяч синів склали свої голови для визволення рідної землі. Їх іменними та безіменними могилами вкрита українська земля. І якщо в післявоєнні роки над багатьма з іменних поховань з’явилися пам’ятні монументи, то безіменні безжалісний час намагався стерти з людської пам’яті. І таких налічується тисячі.

Літо 1943 року в Благодатному видалося спекотним – перманентні бої за контроль над переважальними висотами Святих Гір постійно поповнювали військові шпиталі пораненими, а списки загиблих – новими іменами. Так що тільки під Богородичному число останніх рахувалось на соті.

У повоєнні роки на братській могилі полеглих на пагорбі біля розвилки двох доріг в селі під Святогірсько був організований меморіал з гранітними плитами, що зберігають імена майже півтори тисячі героїв, як нагадування майбутнім поколінням про помилки минулого.

Але богородичний куточок пам’яті був неповним – про плити на пагорбі знали лише місцеві. Тому з початком нового сплеску уваги до однієї з найтрагічніших сторінок сучасної української історії у місцевій владі з’явилася ідея доповнити меморіал пам’ятником. Ідею з блиском втілив в життя донецький скульптор-монументаліст Леонід Артемович Бринь (1928 – 2000), який в 1981 році створив “Скорботну мати”, встановлену в його центрі.

Пам'ятник Скорботна мати меморіалу в Богородичному Пам'ятник Скорботна мати в Богородичному

А в 2002-му історія вирішила відновити справедливість по відношенню до ще тридцяти двох безіменним солдатам Другої світової, тіла яких були знайдені в сусідньому лісі. Так на території братнього комплексу з’явилося нове поховання з чорною мармуровою табличкою замість імен.

Архітектура

Візуальної домінантою меморіального комплексу в Богородичному служить скульптура “Скорботна мати” виконана з гранітної крихти на металобетонному каркасі, яка має чотири з половиною метра висоти і зображує різко обкреслений жіночий сидячий силует з забраними назад волоссям і сумно опущеною в повороті головою. Довга сукня та спавший з правого плеча піджак доповнюють цілісність образу.

До неї під прямим кутом сходяться березова і каштанова алеї, підніжжя яких вінчають шістдесят вісім гранітних плит із викарбуваними на них іменами і армійськими званнями полеглих в боях за Богородичне 1495 воїнів (крім того тут же встановлено кілька табличок від рідних).

Додаткова інформація

Місце розташування: Україна, Донецька обл., с. Богородичне.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі М03 (Е40) (Слов’янськ – Харків – Полтава – Київ), а потім (траса Т05 21), яка через Богородичне проходить поруч з меморіалом полеглих в 1941 – 1943 роках воїнів.

Громадським автотранспортом на Святогірськ з зупинкою в Богородичному, яка знаходиться поруч пам’ятником Скорботна мати.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Меморіал Скорботна мати в Богородичному на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram